måndag, november 30, 2009

På åskådarplats i kommunpolitiken

Hemma efter en halvdag på stan och åhörarbänken på Umeås kommunfullmäktige. Anna och jag var där mest för att lyssna på debatten och beslutet av jämställdhetsplanen för 09-11, men det hela förflöt lite långsammare än väntat/önskat så vi gav just upp. Jag behöver varva ner och vila inför jobbet också så det får bli att lyssna på fortsättningen på radion.

Det är ganska kul och intressant att besöka fullmäktige. Vi har gjort det tidigare ett par gånger då det varit jämställdhetsfrågor uppe. Man får en annan bild av kommunens styre. Inte bara som de framstår i media. Det finns ju vissa bitar man hade kunnat vara utan, som gnabbet mellan vissa ledmöter som ibland känns på gränsen till småaktigt. Interpellationerna och vissa debatter är också onödigt långrandiga. Samma argument upprepas för i stort sett döva öron, känns det som, då bilden man får är att de flesta redan vet vad de ska rösta i frågorna innan mötet startat. Visst är debatten viktig ändå, inte minst för utomstående, men när man begär replik eller åter går upp och med samma argument, då känns det onödigt och bidrar snarare till att man tröttnar. Eller som när en ledamot begärde replik och sa "Håller med!", det känns inte så tidseffektivt. Ibland svänger det också lite mot det interna, men det var ganska lite av det idag.

Vi lyssnade bl.a på debatten om huruvida man ska tillsätta utredning (dessa utredningar) om det finns behov av och vilka förutsättningar som finns för att öka användandet av husdjur inom omsorgen. Det var också en intressant interpellation med anledning av den sexistiska blogg som det stått om i media i veckan som var.

Det är helt klart ett lyft att man kan följa sammanträdet både via radio och direktsänd webb-tv, men jag vill ändå rekommendera alla att göra ett besök, om så bara för en stund, för att se det hela "live" någon gång. Det är intressant, oavsett om man anser sig vara politiskt intresserad eller inte, och man får en känsla av att klyftan mellan medborgare och beslutsfattare minskar något.

Inga kommentarer: