onsdag, januari 01, 2014

Nyårsmiddagen, på veggovis

Nyårsaftonen var trevlig men bortsett vår trerättersmiddag var det mesta precis som vilken helgkväll som helst om jag ska vara ärlig. Och det var då helt okej för min del, speciellt som jag fick lov att stiga upp före sju för att jobba igen imorse. Det var lite tungt, det var inte riktigt så att jag slocknade just efter tolvslaget.

Jag kanske ska berätta vad vi åt förresten. Jag får ganska ofta frågan vad man äter till fest som vegetarian och det är inte alltid helt enkelt att hitta rätter som känns roliga och väluttänkta. Men jag tycker att vi lyckades ganska bra i år:

Till förrätt stekte vi blinier (boveteplättar) på smet som fått jäsa ordentligt och som hade lite öl i sig. Dessa åt vi sedan med gräddfil, lite hackad lök, wasabikaviar och svart kaviar. Tångkaviar i båda fallen, kanske ska tilläggas. Inte den godaste förrätt jag ätit men klart godkänt.

 Till huvudrätt gjorde vi ungsbakade vi portobello-svamp på en bädd av babyspenat. På svampen skivade vi rikligt med vitlök, kvistar av färsk timjan, salt och peppar, lite olivolja och till sist flikar av parmesanost. Vi gjorde och skummade ingefära- och vitlöksbuljong, kokade färska haricot verts lite lätt och serverade allt till blomkålsmos. Det blev ofantligt gott, om jag/vi får säga det själva! Det lär vi göra om någon gång och kanske bjuda någon annan på.


 Efterrätten blev en delvis redan välbeprövad historia; vit chokladmousse med krossade maränger och färska hallon till. Väldigt enkelt att göra och ofantligt gott. I vanliga fall brukar vi ha passionsfrukt till och möjligen blir det bättre, men de som affären erbjöd var inget fina så då gick jag istället på de färska (snordyra) hallonen. Och det blev väldigt bra.





Inte alldeles svårt väl? Huvudrätten tog en liten stund, det får jag erkänna. Och det var inte alldeles lätt att förbereda allt så att vi inte behövde vänta så länge mellan rätterna, men det gick bra. Vi drack vitt vin (ett chilenskt ekologiskt, Chilcas Sauvignon Blanc, helt okej och smakrikt för att vara vitt) till för- och huvudrätt och till efterrätten och tolvslaget blev det mousserande vitt (Asti Cinzano, billigt men gott som läsk). Jag hade egentligen planerat ett amaronevin till huvudrätten men vi fortsatte helt enkelt på förrättsvinet istället för att börja på ett nytt. Och det funkade bara bra.

Så nog verkar vi ha fått till det rätt bra trots 'bara grönfoder'? Jag tyckte då det. Det blev ett gott avslut på det gamla året!

Inga kommentarer: