Utifrån omslaget på senaste
Empire, med
Noomi Rapace från
Prometheus (2012), kom M och jag åter in på det faktum att jag faktiskt aldrig sett någon av Alien-filmerna helt och hållet. (Och ja, jag vet att Prometheus inte är en prequel till Alien men kopplingen finns trots allt där.) En blind spot som inte riktigt går att försvara. Så vi laddade upp med popcorn och varm choklad i sängen (sedermera även varma mackor och te, kvällen/natten blev lång) och började helt enkelt se från början.
Besättningen ombord på Nostromo väcks upp ur sin hypersömn av skeppet som registrerat en misstänkt SOS-signal på en okänd planet och de beger sig iväg dit för att undersöka saken. Väl där visar det sig att det kanske inte var ett SOS de hörde trots allt.
|
Heja 70-talet |
Att den här filmen är från 1979 är imponerande på alla sätt. Snacka om att ha åldrats med värdighet! Den känns fortfarande snyggt gjord med sitt lite dystopiska foto och att tekniken ombord på rymdskeppen känns allt annat än futuristisk spelar som ingen roll alls. Skådespeleriet är väldigt bra,
Sigourney Weaver är briljant och historien är väldigt spännande. Visst kliver den på en del klyschor, men jag har klart överseende med det när helheten är så pass bra. Jag gillar verkligen att man inte nafsar på Ripleys (Weaver) självständiga karaktär utan struntar helt i att kvinnor normalt sett behöver räddas, hur starka de än må vara. Den är definitivt spännande, inte minst för att själva alien spelar en ganska osynlig roll i filmen; man vet inte vad det är eller hur den/det ska se ut nästa gång.
Regi: Ridley Scott Betyg: 5/5
I den här andra filmen får Ripley inget gehör alls för sina tidigare erfarenheter utan tvingas återvända till planeten där det förra helvetet bröt ut för att rädda kolonialister som ingen hört något ifrån på länge.
|
I'm stupid, please kill me! |
Då första filmen var något av en thriller med ganska långsamt tempo utan så värst mycket action är den andra filmen precis tvärtom. Här är det snarare högljudd action med löjligt stora vapen och biffiga soldatmän (och en dito -kvinna) som verkar ha lämnat allt vad IQ och sunt förnuft heter hemma. Det här hade absolut kunnat bli en lika bra och spännande film som den första om inte just själva soldatgrejen dragits så enormt till sin spets. Det är ett gäng av de mest klyschiga soldater du kan tänka dig som följer med Ripley tillbaka till planeten. Dessutom är skådespeleriet av desamma olidligt dåligt. Private Hudson (Bill Paxton) var kanske den mest olidlige av dem alla, om det sen var rollen eller skådespelet som var sämst låter jag vara osagt.
Weaver är dock nästan lika bra som i första filmen, tillsammans med Bishop (Lance Henriksen) är de hela behållningen med filmen. Och Carrie Henn som spelar flickan Newt (f.ö hennes enda roll någonsin) gör det klart godkänt. En mer sansad soldatpatrull och ett bättre manus hade kunnat lyfta den här filmen mycket då det egentligen inte finns så stora luckor i själva historien. Att vissa håller den här som favorit i filmserien är för mig en gåta.
Regi: James Cameron (även manus) Betyg: 2/5 (tyvärr)
|
Buddies from before |
Ripley kraschlandar med räddningsskytteln på en planet som enbart används som ett högsäkerhetsfängelse för extremt hänsynslösa, kriminella män. Hon tas om hand och får veta att resten av hennes besättning dör. När hon ser skytteln blir hon dock misstänksam och kräver att få veta mer om den döda besättningen. Inom kort börjar personer på fängelset att dö och Ripleys misstankar förstärks.
I tredje filmen dras tempot åter ner något igen och den mer osynliga jakten som karaktäriserade första filmen återkommer till viss del. Det är ett lyft, likaså känns filmen något mer välspelad än den föregående. Här är det snarare själva storyn som det brister i; den känns inte så intressant eller spännande. Och karaktärerna runt omkring Ripley byggs inte upp tillräckligt för att skapa samma känsla som i ettan. Det känns helt enkelt som en ganska onödig film på nåt vis.
Regi: David Fincher Betyg: 2/5.
Tre stora regissörsnamn, men bara en som tog hem det på riktigt alltså. Frågan är om den franska regissören
Jean-Pierre Jeunet lyckades med den fjärde filmen;
Alien: Resurrection (1997). Jag antar att jag får ta reda på det ikväll.
Tipset såhär långt blir annars: se den första filmen (och gör det verkligen!) men skippa resten.