onsdag, april 25, 2012

Det finns brottsoffer på båda sidor

Dagens viktigaste läsning får nog bli den här artikeln om att vara anhörig till en mördare. Jag har följt fallet lite och ibland läst på mammans blogg och jag förstår verkligen att det finns fler offer i fall som detta än de som man kanske oftast läser om i tidningen. Samtidigt ser jag svårigheten med det hela.

Det känns ofta som att det enkla är att rikta sig mot en persons barndom när någon begått ett horribelt brott. Samma sak har vi sett i rapporteringen med Breivik, terroristen i Oslo. Självklart finns det säkert ibland en del förklaringar att finna där, men det är ju långt ifrån hela bilden av en person. Och det kan i bästa fall bara ses som en del av en förklaring, och aldrig som en ursäkt. Att säga att man begår brott pga en dålig barndom är inte heller helt rätt. Många människor växer upp under förfärliga förhållanden utan att bli kriminella. Det kan aldrig räcka som förklaringsmodell.

Men det är helt klart ett intressant ämne, vad som får människor att ta så vansinniga beslut. Det vore intressant att läsa mer om sådant, även om jag gissar att vi aldrig kommer att få de fullständiga förklaringar som jag tror att vi vill ha. 

Delvis av samma anledning har jag, som annars gärna följer rättsfall, undvikit att följa rättegången mot Breivik, mer än några korta nyhetsinslag på kvällsnyheterna. Jag kommer ändå aldrig förstå hur han kunde agera på det där viset. Jag kommer inte få de förklaringar jag vill ha. Den andra anledningen är att jag just med honom känner att jag inte vill delta i den show som han önskade och som han nu också får. Jag mår bara illa av att se honom småle åt briserande testbomber i rättssalen. Men jag förstår att det lockar tittare, vi är nog många som vill förstå.

Inga kommentarer: