söndag, april 15, 2012

Rec: Alien Resurrection (1997)

Betyg: 3/5

Tvåhundra år efter att Ellen Ripley (Sigourney Weaver) dog för att utplåna alien-drottningen hon bar på har militära forskare ombord på rymdkryssaren Aurega efter sju misslyckade försök fått till en klon av Ripley bra nog så att de kan få ett levande drottningembryo från hennes bröstkorg. Eftersom själva Ripley-klonen verkar fungera så pass bra bestämmer de sig även för att behålla henne levande ett tag. Samtidigt ansluter ett skepp med 'rymdpirater', anlitade av den militära ledningen att kidnappa ovetande besättningsmän i hypersömn för att fungera som värdar för nya aliens. En av piratskeppets besättningskvinnor, Call (Winona Ryder), tycks dock ha en egen agenda väl ombord på Aurega.

Den här fjärde filmen om Ripley, Alien: Resurrection (1997) är regisserad av den för mig ganska okända franska regissören Jean-Pierre Jeunet. Den är dock skriven av Joss Whedon, mannen bakom storheter som Firefly (2002) och Buffy the Vampire Slayer (1992) osv. Och det märks. Inte bara för att vi den här gången till och med har två kvinnliga bad-asses i huvudrollerna. Historien bär många spår av Firefly/Serenity (eller egentligen är det ju tvärtom då Alien-filmen kom före), både vad gäller karaktärer och miljöer. Det är också hans lite charmiga manusstil som gör filmen. Handlingen i sig är kanske inte så fantastisk, ibland känns det snudd på krystat för att hålla kvar något från den tidigare triologin, men den lättsamma känslan gör filmen underhållande åtminstone. Svårast har jag den här gången för Ripley själv, eller klonen av henne. Till en början känns hon droid-lik med bristande känsloliv och till synes svag överlevnadsinstinkt, något som byts ut lite under vägen. Lite för mycket av den gamla Ripley är dock borta för att jag ska känna igen henne, och det är lite synd. Kanske känns inte heller riktigt Weavers tidigare väldigt övertygande skådespel lika helhjärtat den fjärde gången. Ryder gör en okej roll och även resten av birollerna (med undantag för Gary Dourdan, alltid överspelad) känns bättre castade än vad jag kan säga om de två tidigare filmerna.


För mig som är stort fan av Firefly/Serenity blir det här för mycket Whedon och för lite ursprungliga Alien för att det ska kännas som en riktig uppföljare. Det är ingen dålig film men tyvärr känns den nog lika onödig som de övriga två uppföljarna, om jag ska vara riktigt ärlig. Men jag blir underhållen i knappt två timmar vilket räcker till 3/5 i betyg.

Inga kommentarer: