torsdag, september 15, 2011

Slopade vi inte statskyrkan?

Precis som efter förra årets "tumult" i Storkyrkan i samband med riksmötets öppnande ifrågasätter jag varför vår riksdag fortfarande låtsas som att vi har en statskyrka. I år är det protester från Åkesson mot traditionen att vartannat år ha en så kallad interreligiös gudstjänst, vilket äger rum i år (idag). Och ingen förvånas väl över det, Åkesson gör det han förväntas göra som ledare för ett sådant parti, skulle man kunna säga.

Om det nu tvunget måste vara en gudstjänst har jag då inga problem med en interreligiös sådan, men igen; Svenska staten skiljde sig från Svenska kyrkan år 2000, varför envisas man då fortfarande med att koppla ihop vår riksdag med kyrkan?

2 kommentarer:

Anonym sa...

ja, det man måste protestera är att 349 riksdagsmän/kvinnor har en religiös ceremoni kopplad till riksdagens öppningen! vi har inte valt dem som representanter för någon religion, varför i hela världen ska de gå till kyrkan varje år! istället borde vi fira demokratin och mänskliga rättigheterna med en vacker ceremoni i riksdagen. varsomhelst där religioner tillåts finnas på högre nivåer och vara med i politiken, blir det kaos och krig.

Johan sa...

@anonym
Du menar till skillnad från de upplysta ateistiska paradis som Stalins Sovjet, Pol Pots Kambodja, och Maos Kina var för mänskliga rättigheter?

Se folk som individer istället för kollektiv. Det blir både du och samhället smartare av.