onsdag, september 07, 2011

Film 27/11: Hall Pass

I bröderna Farrellys senaste komedi, Hall Pass, får kompisarna Rick (Owen Wilson) och Fred (Jason Sudeikis) en veckas frikort av sina respektive fruar (Christina Applegate & Jenna Fischer) som tröttnat på att se sina makar ständigt tråna efter yngre kvinnor. Tanken är att det inte kommer att gå så bra för dem och att de sedan ska uppskatta det de redan har. Och det går väl lite sådär, åtminstone inledningsvis för männen som plötsligt ska agera medelålders ungkarlar. Fruarna, som med barnen och farit från stan, inser dock snart att frikortet även borde gälla dem själva.

Storyn är förvisso ganska förutsebar men trots det så är det faktiskt en betydligt roligare film stundvis än vad jag hade förväntat mig. Det är bra insatser från alla fyra huvudskådisarna. Wilson spelar för en gång skull inte en pantad man utan självinsikt utan håller snarare upp nivån vad gäller karaktärer den här gången. Och han gör det riktigt bra som den tvekande, snälla och återhållsamma Rick. Sudeikis å sin sida är bra som ångvält och står nästan ensam för alla pinsamma stunder i filmen. Dessutom gör Richard Jenkins en rätt kul biroll en bit in i filmen.

Det som tar ner filmen är det till synes obligatoriska men tröttsamma förmedlandet att gifta kvinnor inte gillar sex (medan gifta män inte kan få nog) och där allehanda tips om hur man tar sig ur 'makens inviter' haglar en stund. Det blir mest träigt och inte särskilt kul. I övrigt håller filmen en godkänd nivå. En stark 2/5 i betyg blir det.

Inga kommentarer: