tisdag, maj 24, 2011

Film 12/11: Partir

Mycket sex blir det i Catherine Corsinis Partir (dåligt översatt till 'En sydfransk affär') där Suzanne (Kristin Scott Thomas) blir passionerat förälskad i Ivan (Sergi López). Ivan är svartarbetaren som just kommit ut från fängelset och som anlitats av Suzannes make Samuel (Yvan Attal) till att göra om ett av det flådiga sydfranska husets uthus till en mottagning för Suzanne som ledsnat på hemmafrulivet och tänkt gå tillbaka till sitt jobb som sjukgymnast.
Suzanne lever upp i mötet med Ivan och berättar om sin förälskelse för maken, samt att hon vill skiljas. Men Samuel släpper inte sin hustru, som han ser som en av sina ägodelar, i första taget och vi kastas in som åskådare i en smutsig, våldsam och psykologisk historia.

När jag såg filmen slogs jag av känslan att det hela handlade om en kamp mellan vuxna egon där barnen enbart tycks spela en roll som spelpjäser. Men det är antagligen ett genomtänkt fokus på de vuxnas (ful-) spel och en syn på den gifta kvinnan som livegen. Jag har dålig koll på fransk skilsmässolagstiftning men av döma av filmen så verkar den uråldrig och det sätter Suzanne i en nästan obegriplig sits. Filmen är välspelad (inte minst av Scott Thomas) och bitvis ganska spännande och jag gillar att ingen av karaktärerna är sådär fullt ut sympatiska. Men ibland blir den lite tråkig och frustrerande. Jag blev lite less på det svettiga sexet (även om också det är välspelat), jag köpte inte Suzannes agerande alltid och ibland fann jag mig stirrande på de vackra miljöerna snarare än på filmens handling. Men en helt okej film med ett bra slut. Betyg 3/5.

Inga kommentarer: