onsdag, september 09, 2009

Umeå som filmstad!

Min personliga högsta önskan vad gäller kultursatsningen i Umeå är definitivt att man tar tag i frågan om det nedlagda Royal och gör något vettigt av det. Frågan har legat hos kommunen länge och just nu vet jag inte ens vart det blivit av. Royal (Astoria, hette de väl eg?) gick dåligt i Sverige generellt och sålde sina biografer i Sverige (förutom de i storstäderna, av vilka jag vill minnas att Malmö tex inte gick plus) till SF, som la ner 9 av 12 stycken, däribland den i Umeå trots att den faktiskt gick med vinst. Sedan dess har en genuin och trivsam gammal biolokal stått öde och SF och Filmstaden har i det närmaste monopol på biovisningar i Umeå, något som definitivt märkts på utbudet.

Jag hoppas utnämningen kan komma att innebära att lokalen åter blir en levande biograf igen. Låt Folkets Bio flytta in, men även andra bioaktörer, så att mångfalden åter ökas. Blanda ut de smalare filmerna med bredare satsningar så går det säkert vägen. Intresset för bio och film är uppenbart stort i Umeå.

Och sätt lite duktiga organisatörer tillsammans med filmnerdar att tillsammans se över om det inte är möjligt att åter öppna en filmfestival. En bred festivalsatsning skulle kunna fungera, och med lite nya ögon skulle man säkerligen kunna få det att gå runt.

Inga kommentarer: