fredag, september 25, 2009

Alla högre utbildningar borde ta större ansvar

Jag läste i dagens VK (kan tyvärr inte länka då DNS:en inte tillåter mig att besöka vk.se just idag) och i DN att man ska dra ner på intaget till polishögskolan här i stan, samt på övriga ställen i landet. Orsaken tycks vara att färre poliser än väntat går i pension och att behovet inte är lika stort. I vk fick jag känslan av att det var en artikel som ville visa på ett problem. Personligen tycker jag att det var ett riktigt sunt tecken, något jag väntat länge på i högskolevärlden.

Jag förstår att det skulle skapa ett mindre kaos om man tvingades göra det fullt ut; att det skulle bli svårt att planera för läraranställningar osv, men på något vis känns det viktigt att universiteten och högskolorna i landet börjar ta lite mer ansvar för vad som händer efter utbildningarna. När jag jobbade på studentkåren i Örebro och således även var ledamot i flertalet beslutande organ på universitetet var det en trend att skapa olika typer av "college"-utbildningar; inte riktigt högskolenivå men inte gymnasiet heller. Och floran av idéer som las fram och gick igenom var ibland häpnadsväckande och man undrade vad som skulle ske med alla dessa studenter efteråt med sin smala college-utbildning.

Jag tycker absolut att det är på tiden att högskolan anpassar sitt utbud efter arbetsmarknaden i större grad. När vi tex haft stort överskott av lärare, socionomer eller sjuksköterskor i samhället verkar det inte påverka strömmen som utexamineras alls. Och teoretiker ska vi inte ens tala om. Det man gör är att i ganska hög grad utbilda till arbetslöshet. Och det gäller många områden. Att som rikspolisstyrelsen se sitt ansvar och minska intaget när det inte längre behövs lika många nya poliser är sunt och något som jag skulle önska spred sig åtminstone i någon grad till högskolan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det gäller nog även på vilket sätt dom tycker att det inte behövs poliser med en tanke på att dom lyssnar inte på ungdomar och går även på hur personer i frågan ser ut. Detta har jag mycket väl fått själv vara med om vilket gör att jag inte har någon särskilld respekt för dom. Jag tycker att om dom tog hänsyn även till dessa så skulle det vara ännu bättre för då får vi även bort alla dåd som händer eller utförs av ungdomar.

Sara sa...

Visst, jag gick inte alls in på det här med regeringens mål osv, men det finns naturligtvis en del i det också. Min poäng just nu var ansvaret vid just intaget, men självklart borde man kanske fundera över att se över innehållet också.