torsdag, juli 27, 2006

Pudding och politik

Jag har blivit snuvad på ett bröllop! Fick en inbjudan till en "inflyttningsfest" i Göteborg för ett par veckor sedan. Men vi tackade nej dels för att det var samma dag som vi lovat bort oss till Trästock och dels för att man inte åker iväg så hysteriskt långt på inflyttningsfest hursomhelst. Idag fick jag veta av grabben i fråga att det inte varit "inflyttningsfest" utan ett förtäckt bröllop. Surt, för mig, men tokroligt för dem såklart. Grattis Jesper och Sara-Lisa!

Stressen har dock fortsatt idag. Huvudvärken från igår har förföljt mig under dagen. Var på stan och besökte polisen för tillståndsansökan. Passade på att handla några fodral till tissarna (blir inga bilder på det, lovar) samt ett par löparskor, lite otippat. Hade tänkt köpa ett par skor som jag både kunde ha på mina ipod-promenader och som till annars, men blev påputtad att köpa ett par "ordentliga" skor att promenera i. Lite mer än vad jag hade tänkt lägga ut (800:- istället för kanske 400:-), men okej då. Fast nu behöver jag fortfarande vardagsgympisar...

Är ännu inte klar med allt inför valturnén med Fi. Svårt att få i ordning allt uppenbarligen. Aktiviteterna på Hamnmagasinet är nästan klara nu iaf, vi saknar fortfarande ev underhållning. Förhoppningsvis går tillstånden igenom så då är det mest småpraktiska saker till torgmötena som ska ordnas, samt ett ev lunchmöte på bibliotekscaféet. Hm..jag hör ju hur det låter. Som att inget är färdigt. Men det är det. Lite iaf. Studiebesöket på kvinnojouren. Fast det har inte varit mitt ansvar.
Ett stort PA-system har dessutom landat i mitt kök. Det är bra då slipper vi hyra. Vi har fått ett till Fi Umeå av en "anonym välgörare". Superschysst! Har hämtat ut det ikväll så nu står det här. Portabelt skulle det vara...vet inte vad som är portabelt i musikervärlden men 2 relativt stora högtalare, 3 stativ samt två mickar är väl sådär portabelt. Inte handväske-portabelt i alla fall. Men det ser ut att vara ett väldigt tjusigt system. Vi är väldigt tacksamma.

Idag kom nya numret av Djurens Rätt också. Dagen till ära hade de med en valbilaga i vilken de publicerar de olika partiernas djurrättspolitik. Har inte läst alla än, men kände mig ganska stolt över att Fi som är ett nytt parti, redan har ett pass genomgående partiprogram kring dessa frågor. Lite har jag ju bidragit till det också genom motionen som jag var med och skrev på valkonferensen i våras. Känns väldigt bra nu.

Läste två intressanta artiklar på DN idag. Dels den här som handlar om den statliga utredning som nu (inte helt oväntat) kommit fram till att dagens förskola cementerar tradionella könsroller. Utredaren konstaterar att man har svårt att nå jämställdhetsmålen och att man fortsätter att behandla och bemöta pojkar och flickor olika. Inget överraskande Frågan är hur detta kommer att mottas av regeringen och om det kan komma att få betydelse att rapporten kommer nu, strax före valet. ibland kan ju frågor vinna på det, då regeringspartierna gärna vill få så mycket goodwill som möjligt innan folk ska välja ut sin valsedel.

Den andra artikeln handlar om de kostnader som samhället har årligen för mäns våld mot kvinnor. Det har aldrig gjorts någon riktig uträkning på vad detta våldet kostar samhället. I Dn står det: Filosofie doktor Katarina Weinehall vid juridiska institutionen på Umeå universitet har följt ett fall där en kvinna misshandlats av sin man. Turerna pågick i 20 år och summan av samhällets kostnader beräknas till 2,5 miljoner kronor. Och det är ju bara ett fall. Det varierar säkert mycket mellan olika fall beroende på hur kvinnan bemöts, vilka resurser som sätts in och hur snabbt, om det finns barn i familjen etc etc. Fi vill att en sådan statlig utredning ska tillsättas så att vi faktiskt får en riktig siffra på vad det kostar, genom att försöka se variationerna i de olika fallen. Det verkar vara den enda vägen för att få människor, staten, polisväsendet etc att reagera på riktigt. Att hänvisa till nationalekonomi. Tragiskt men sant.

Ah, nu fick man bli lite politisk igen då. Kanske är hon på väg tillbaka igen.

I höst vill jag (lite beroende på valet såklart, men ändå): fortsätta mitt fotokursande så jag kan utvecklas mer som fotograf, återuppta yogalektionerna (mådde man prima av), kraftigt utöka tiden jag spenderar åt meditation samt läsa fler böcker. Det kom jag på att jag ville bestämma mig för när jag var ute och promenerade i mina nya skor ikväll.

Nu ska jag se film. Vi har hyrt två thrillers att somna till. Igår hyrde vi "Kiss, kiss, bang, bang" och jag, i vanlig stressordning, somnade efter en knapp timme. Men det verkade lovande så långt i filmen alla fall. Tror den var bra. Tycker Robert Downey Jr är en liten pudding. Bad guy eller inte.

Inga kommentarer: