fredag, juni 13, 2014

Barcelona, dag 5 (fredag)

Fredag och idag vaknade vi båda med en dålig känsla av att den sista heldagen i Barcelona var kommen. Jag tror att den fina stenstaden lyckats gå till våra hjärtan på riktigt. Jag trodde nog att, efter att jag utökat resan med ett dygn, fem nätter skulle vara nog för att bli lite lagom hemmasjuk, men faktum är att den känslan aldrig riktigt hunnit infinna sig. Om något så vill jag ta hit de saknade elementen hemifrån, såsom våra tre svansar, lillasystern och kanske lite vänner. Flytta verkligheten ett antal mil söderut helt enkelt. Det hade inte gjort något. 

I could live here...

Planen för Idag var att åter ladda fötterna för promenad, men  norrut igen. Den här gången ännu lite längre än då vi besökte Sagrada tex. Siktet var förvisso Gaudí igen, men hans Parc Güell den här gången. Solen stod högt och känslan var klart varmast av alla dagar när vi startade efter vår brunch. Solskyddskrämen verkade rinna av mig och flaska efter flaska med vatten halsades ner. Speciellt sista biten då vägen i det närmaste gick rakt upp.

Backarna, långa backar...


En liten, liten del av den enorma parken
Väl framme fick vi veta att parken inte kunde ta in fler betalande besökare på ett par timmar. Vi skulle ha köpt biljett på nätet, var beskedet vi fick. Men så såg vi att ett större antal verkade gå in ändå och då började vi förstå att det bara var en speciell utsiktsplats samt Gaudís hus som man betalade några euro för att se; resten var fritt. Det var en trevlig och välbeväxt park som hade en hel arsenal av parkarbetare som tog hand om den. Allt från palmer till nån form av kott-träd, stora kaktusar och diverse blommor fanns där. Och stigar uppåt, uppåt. I värmen. Men underbar utsikt bjöds vi på! Det som var Gaudí i parken kände vi att det räckte att se på avstånd då vi redan bekantat oss med hans stil tidigare. För även om det är en kul stil så är det återkommande ganska samma.

Fantastisk utsikt som Parc Güell bjöd på

På vägen hem hade jag mer ont i fötterna än någonsin förut. Ömma delar från gårdagens bravader gjorde sig påminda och fick blåsor och musklerna krampade på vissa ställen. Inte jätteskojigt den sista biten men med en skojande M vid min sida blev det roligare än man kan tro. Över lag har vi haft väldigt kul tillsammans de här dagarna, många goda skratt och många gemensamma minnen och lärdomar har det blivit. Och så tydligt att vi i mångt och mycket uppskattar samma typ av saker och gärna också passerar samma typ av saker. Jag vill absolut göra fler resor med den här knasiga och roliga mannen, det vet jag säkert nu.

Mer av fantastiska Barcelona


På kvällen gav jag mig ut för ett par timmar i grannområdet kring hotellet för lite sistaminuten-shopping (mina omplåstrade fötter till trots). M var trött och vilade på hotellet som i stort sett alla dagar, men istället för att kolla sociala medier och jobbmejl som de andra dagarna gick jag ut. Hittade en sista grej till Lil'sis (som från början skulle ha följt med men som sen fick stanna hemma pga jobbmöjligheter) och gick på ett par klassiska turistgrejer (en BSN-väska och -mugg) samt hittade lite smågrejer till mig själv. Jag kan dock konstatera att Barcelona framför allt erbjuder butiker med skor och/eller väskor, så gillar man sånt är det rätt stad. Fördelen med kvarteren där vi bodde var också att det fanns ganska lite kedjor (med ett par få undantag) och desto mer av små mysiga butiker med mycket hantverk eller mindre, lokala märken på kläder, smycken, inredning osv. 

På återseende, garanterat!
På den här sista kvällen skippade vi klassisk spansk mat (som passar väldigt bra även för vegetarianer, kan jag meddela) och återvände till en riktig liten guldklimp som vi hittade kvällen före; Cat Bar Vegano. En vegetarisk/vegansk liten bar i El Born med de godaste hemgjorda vegburgarna (och hembakat bröd) jag någonsin ätit, på riktigt. Jättemysigt ställe med trevlig personal och god öl. M trivdes så bra att han inte ville gå hem (det kan ha varit Barcelona i allmänhet, känslan var oavsett densamma hos mig). Till sist vandrade vi dock hem genom den varma natten lite ledsna för att det snart skulle vara över.

Inga kommentarer: