torsdag, oktober 25, 2007

Tjocka föräldrar är dåliga föräldrar

För övrigt har jag hittills inte hört ett enda bra argument till varför överviktiga skulle vara sämre föräldrar varpå jag fortsätter att hävda att det är kvalificerat BS att lägga in BMI som en faktor vid adoption.

6 kommentarer:

Staffan sa...

BMI är ett enkelt sätt att mäta om en person är överviktig eller inte. Överviktiga personer dör i förtid och då blir barnen föräldralösa.

Legchopper sa...

Jag tycker som sagt inte att överviktiga är sämre föräldrar, Om man inte tycker lika som givarländerna kan man framföra sin åsikter till Korea/Kina. Dock tror jag bara det skulle resultera i en ökad ovilja att samarbeta med oss.

Sara sa...

Jo, delvis sant. Tom läkare erkänner för det första att BMI inte på något sätt är helt tillförlitligt till alla kroppar, beroende på hur vältränad man är etc. Det är det första.
För det andra så finns det väldigt många andra riskfaktorer också som kan göra barnen föräldralösa, jag tycker att just den med övervikt är lite väl överdriven. Rökare dör också (eller riskerar att dö, tycker jag är en bättre fras) i förtid, är rökare inte heller bra föräldrar pgs det?

Ska vi börja lägga in sådana riskfaktorer i föräldrarskap så finns det långt fler att lägga till. Och då tror jag att vi är ute på hal is... Men det är min åsikt. Tack för din kommentar!

Sara sa...

Twinker: Jo, det är klart att det är så att länderna måste få ha sina regler för vilka de väljer att godkänna som adoptivföräldrar. Men trots det måste väl ändå diskussionen kunna tas här? Jag är inte insatt i vilka påverkansmöjligheter vi som "adoptionsländer" har, men oavsett bör åsikter vädras länderna emellan.

Jag menar att man tydligt ser en trend av "fettfobi" som sprids världen över, där överviktiga tycks ses som den största hälsorisken.

Får utveckla detta längre fram kanske.

Anonym sa...

Du har så rätt Sara, och Staffan V ombedes framlägga bevis för sin tes att överviktiga dör i förtid. Vad är hönan och ägget? Är det övervikten som dödar och hur vet du det, Staffan?

Adoption är dessutom överviktigas enda chans att få barn om vi inte kan få det på egen väg. Det kan t ex vara en helt normalviktig man med en överviktig fru som nekas IVF p g a hennes övervikt. Deras enda chans är då adoption.

Vem är du, Staffan, att sätta dig till doms över när dessa två kommer dö eller inte?

BMI är bullshit. Det säger bara hur mycket du väger i förhållande till din vikt. Ingenting om hur du motionerar, hur du äter. Det är inte så enkelt att alla överviktiga ligger på soffan och käkar praliner. Det finns vältränade personer med hög vikt och riktiga soffpotatisar med låg vikt. Och ju längre du är desto större risk löper du att bli klassad som överviktig enl BMI-skalan.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.