måndag, oktober 08, 2007

Hetsjakten kan börja om igen

Är det inte märkligt att sådant här alltid bara händer personer som visats med vapen i skogen? Och så snart det händer så skriks det om hur farliga björnar (eller vargar med för den delen, som aldrig angriper människor) är och att de borde skjutas så snart de syns, mer eller mindre. Har inte björnar också en naturlig rätt att försvara sig?

Om björnar hade varit farliga på det sättet som vissa vill göra gällande, hade vi sett betydligt fler döda bär- och svampplockare i våra skogar. Men tydligen spelar det ingen roll. Jägare tycks vara helt fridlysta och ska kunna gå in och skjuta ihjäl djur efter djur utan någon som helst risk.

Jag är verkligen less på detta troféjagande som pågår i de svenska skogarna och som understöds av stora artiklar i tidningen där jägaren stolt står emd ena benet på den döda björnhonan, eller håller upp ett stort blodigt älghuvud. Det skjuts inte av någon viltvårdsönskan, då hade man inte valt att skjuta de allra ståtligaste älgarna, med störst krona etc. Från flera håll börjar man nu varna för att detta kommer att utarma vår fauna av vilda djur. I naturen dödas annars de exemplar som är skjukliga eller svaga, vilket gör att stammen av djurarter fortsätter i stark styrka. Att skjuta av de största och ståtligaste tenderar att förstöra hela den naturliga balansen.

Nej, ska det bedrivas viltvård anser jag att det ska göras av proffisionella "styrkor" som inte är ute och nöjesdödar eller jagar troféer, utan som ska göra det för att säkerställa en god balans i naturen. Punkt.

Inga kommentarer: