måndag, februari 28, 2011

Oscargalans vinnare och förlorare

Annars var galan lite småspännande vad gäller priserna. Jag hade inte full pott i år heller. Jag prickade in skådespelarpriserna och de tekniska priserna men gissade fel på regi och bästa film, tex. Jag trodde nästan att The Social Network skulle ta dem, men det blev ändå favorittippade The King's Speech, och jag är verkligen inte den som sörjer det. Den tog alltså hem de kanske tyngsta priserna och blev utsedd till galans vinnare men delade annars rent numerärt första plats med Inception som också gick hem med fyra Oscarstatuetter, men då alltså för tekniska kategorier.

Förlorare då? Ja, True Grit hade näst flest nomineringar, tio stycken, men gick hem lottlösa. Lite trist eftersom det är en bra film, men samtidigt lyste den inte klarast i någon kategori så det var nog trots allt lite rättvist.

Jag hade tippat Biutiful men det blev ändå Susanne Biers Hämnden som tog hem pris för bästa utländska film. Jättekul, såklart, en regissör som jag tror och hoppas att vi kommer att få se i kategorin bästa regi inom några år. Hon har redan visat att hon kan göra bra amerikansk film med Things We Lost in the Fire (2007).

I övrigt var talen lite som brukligt; mycket namnuppradningar, många kärleksförklaringar och nästan alltid stressade avslut eftersom musiken började spela. Några talare stack ut, jag tycker att samtliga skådespelare som prisades höll bra tal. Inga tal som går till historien på just den här galan men över lag var det underhållande.

Inga kommentarer: