söndag, november 11, 2007

Fotofunderingar

På tal om foto så kikade jag som sagt lite i Mattias pappas digitalkamera-tidningar. Själv läser jag vanliga tidningen Foto, som jag nog tycker håller lite högre klass, men han uppskattar alla test och de skivor med programvara som man får med varje nummer, och det kan jag förstå. För visst har de mycket intressanta saker.

Det jag funderade över var tävlingsinslaget. De visar upp de 10 bästa fotografierna varje gång, och det är väl ok. Men i stycket efteråt visar de upp några bilder under temat "bättre lycka nästa gång". En hel del av de bilderna tyckte jag var helt ok, men när jag läste kommentarerna under som "experterna" avgett så fick jag en ganska klar bild av vad de ansåg vara "foto" i det här fallet. Det handlar inte om att fånga situationer eller motiv på ett vackert sätt, utan på ett sätt som är...vad ska jag säga, lite konstlat kanske. Nästan samtliga förslag på förbättringar gick ut på att göra ändringar i bilden i datorn. "Lägg en mask där", "skapa stjärnmönster där", "gör en ljuseffekt där" eller "använd verktyg x och ta bort den störande delen i bilden". Vad hände med förslag som att använda längre slutartid, polariseringsfilter, vänta in ljuset, gå närmare objektet, höj exponeringen, byt iso-inställning? Idag skapas uppenbarligen bilden inte i fotoögonblicket utan i datorn efteråt. Du kan ta en bild med din kamera och sedan göra om den till något nästan helt annat efteråt. Jag tycker att det är lite svårt att ta in ibland. Kanske är jag passé och fast i det gamla som gammal analog "fotograf", men det känns lite som att känslan har försvunnit, eller i vart fall bytts ut mot något annat. Och jag tycker det är lite synd.

Samtidigt ser jag såklart fördelarna, enkelheten och bredden i det nyare sättet att se på fotografi. Och även jag utnyttjar det till viss del. Men det känns lite som att det andra blivit bortglömt. Ännu kan jag få det jag vill ha ur tidningen Foto, men det känns som att det är på väg bort.

Oavsett så måste jag ta tag i mitt eget fotograferande och komma igång igen. Jag vill verkligen gå nån kurs igen så att jag får lite press att göra saker, få utlopp för idéerna som finns i mitt huvud och få vägledning framåt. Det får bli när jag blir lite lite rikare, kanske till våren? Och någon gång kommer jag, åtminstone tillfälligt, att återgå till min gamla analoga systemkamera och låna tid i (eller allra helst själv ha) ett traditionellt fotolabb och se bilden skapas i plastbyttan med framkallningsvätska...

Inga kommentarer: