fredag, november 30, 2007

Nattarbete ger cancer?

Mer forskning om nattarbete har kommit fram. Ökad risk för bröstcancer säger WHO (artikeln finns på aftonbladet, orkar inte länka). Verkar som att det nästan alltid bara är elände. Risker vid graviditet, ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar etc. Mysigt. Och ändå får vi inte tillräcklig kompensation i lönen ens. Som jag tidigare skrivit så är det lika betalt på helgdagar som helgnätter, vilket rimmar illa på alla sätt.

Vad jag förstår av artikeln så är risken störst om man inte tar sig tid och ro att sova ordentligt på dagarna, och det kan jag verkligen förstå. Vi har haft flera gästspelare som trott att man kan jobba natt för att vara ledig på dagarna och därmed få mer gjort, och det straffar sig snart.

Men, det är inte alltid lätt att sova dagtid. Inte sällan möts jag av attityder som visar att folk inte tycks vara medvetna om att det finns de som arbetar natt. Sover man hela dagarna är man lat, punkt. Ungefär. Eller de som ringer vid 13-14-tiden och blir förvånade över att jag "fortfarande" sover. Hm...jag borde testa och ringa dem vid 3-tiden och fråga lite förvånat om de fortfarande sover... Jag är hemma vid halv åtta (närmare åtta när jag bodde på landet), i bästa fall äter jag något och försöker varva ner. Somnar gör jag sällan före 8.30. Så visst, knappt fem timmar senare borde jag ju vara pigg och utvilad. Nej, jag tar mig rätten att sova till 16 om jag kan. Och att stänga av telefonerna (eller ha mobilen på vibration in case of emergency, kontrollfreak Sara).

Inga kommentarer: