torsdag, januari 25, 2018

Doku-tips

Såg just en lite udda dokumentär på SVT Play; "Min son mördade min dotter". Den var väl udda av flera skäl; inte minst själva handlingen förstås. Men också hur den var skapad, det kändes annorlunda och inte sådär dunder-amerikanskt som det annars alltid brukar vara. Jag fick rent av dubbelkolla att den var amerikansk. Den är gjord med en ovanlig omsorg om samtliga inblandade på något vis, utan att göra dömande inlägg osv. Men den gav åtminstone mig en känsla av att nånting saknas, nån pusselbit eller något outtalat viktigt. Så den lämnar en hel del frågor skulle jag säga och handlingen till trots så är det nog pojkens mormor som jag funderar mest över efter att ha sett dokumentären...


Tungt ämne, än tyngre då det utspelas i USA och brottslingar ses som brottslingar i första hand utan fokus på vad som kan ligga bakom. Många trasiga människor i historien också, men dokumentären vältrar sig inte alls i den tragik som finns. Så se om du inte räds ämnet helt och hållet.

(På samma tema såg jag en annan dokumentär på SVT Play för några veckor sedan, men jag minns inte om jag skrev om den. "Jag sköt mina föräldrar" är nästintill lika märklig och snudd på lika välgjord och med samma känsla av att viktiga bitar saknas eller inte uttalas. Absolut värd att se.)

Inga kommentarer: