måndag, mars 03, 2014

Oscars 2014

Så var Oscargalan och award season över för den här gången. Jag tycker att det var en helt okej gala, lite smårolig och precis sådär oförutsebar som det blir när man sätter Ellen DeGeneres som värd. Vid nåt tillfälle började hon prata om att gästerna borde vara hungriga och i nästa inslag så dök det upp ett pizzabud med tre familjepizzor, vegetariska förstås, som hon fick hjälp av bland andra Brad Pitt att dela ut bland de främre raderna av galaklädda Hollywoodskådisar. Det pågick kanske nästan precis för länge, men det var faktiskt rätt kul och stack hål på all eventuell förväntan på årets Oscars som en snobbgala.


Ellen är ju hyfsat stor i sociala medier och använder sig av det återkommande i sin egen talkshow så självklart blev det ett inslag även i galan inatt. Hela galan var för övrigt en stor reklamfilm för Samsung så med en mobil av det märket for hon runt och tog "selfies" med allehanda kändisar (backstage visade det sig dock att hon använde sin egen vanliga iPhone, så så mycket för det...). Och försökte slå Barack Obamas twitterrekord i antal retweets av en bild:


Självklart lyckades hon, i skrivande stund har bilden retweetats 2,8 miljoner gånger.

Själva prisutdelandet då? Ja personligen gissade jag personbästa i år, hela 21 av 24 fick jag rätt. Jag missade på kortfilmer och en dokumentär så jag är fullt nöjd. Mindre nöjda var säkert gänget bakom den tiofaldigt nominerade American Hustle som alltså fick gå hem utan en enda gubbe. Gravity tog hem flest totalt sett (7 stycken, mestadels tekniska), bland annat för bästa regi, men 12 Years a Slave blev bästa film, och Lupita Nyong'o tog hem bästa kvinnliga biroll för samma film. Cate Blanchett knep huvudrollspriset för sin medverkan i Woody Allens Blue Jasmine.
På den manliga sidan blev det full pott till Dallas Byers Club; Matthew McConaughey och Jared Leto tog båda hem varsitt pris och Leto stod för galans första och antagligen bästa tacktal:


Det var flera kategorier där egentligen vem som helst hade kunnat vinna och jag stått nöjd. Även då startfältet inte riktigt hade någon film som stod ut sådär speciellt mycket så var det över lag välförtjänta nomineringar och därmed även vinnare. Och jag gillar galan som bäst när priserna sprids lite, vilket de gjorde i år. Synd för American Hustle alltså och för Captain Philips som båda förtjänade sina nomineringar, men alla kan inte vinna.

Det hölls också en fin hyllning till 75-års jubileet av The Wizard of Oz (1939) och Judy Garlands tre barn fick komma upp på scenen. Lite märkligt dock att det var Pink som sedan framför Over the Rainbow när de hade Garlands dotter Liza Minelli på plats. Fint också av Bill Murray att smyga in sin egen hyllning till den alldeles nyligt avlidne Ghostbusters-skådisen (bland annat) då han tillsammans med Amy Adams skulle dela ut pris för årets bästa foto:Jag berördes även av den obligatoriska "in memoriam"-delen i vanlig ordning, och då främst av det sista namnet och bilden som var Philip Seymour Hoffman såklart.

Allt som allt alltså en bra gala, jag skulle nog ge den en 4/5 i betyg, eventuellt med ett litet minus framför. Lite för få överraskningar kanske, både bland priserna och i själva galan. Men en glad och hjärtlig gala. Lite synd att Leonardo DiCaprio fick gå hem utan statyett för femte gången och så saknade jag ett gäng icke närvarande skådisar som George Clooney, Jennifer Aniston, Juliette Lewis och Robert Downey Jr, för att nämna några.

Och nu är det ett helt år till nästa...

Inga kommentarer: