fredag, december 04, 2009

Smakar det så kostar det!

Det kommer nya bilder varje dag just nu från gårdar med vanvårdade djur, den ena värre än den andra. Och jag försöker att inte titta eller läsa för mycket. Jag klarar helt enkelt inte av det, det är totalt vansinne.

Företrädare för djurindustrin har de senaste dagarna försökt slå ner på Djurrättsalliansens utredning och visst, det kan de göra. Men oavsett när bilderna togs eller hur de togs så visar de på en verklighet vi inte kan blunda för. Djur far illa varje dag i den svenska köttindustrin. Och inte bara på vanvårdade gårdar utan även genom transportskador och annat som man tydligen anser vara okej så länge man bara får sin biff eller falukorv på köksbordet till ett så lågt pris som möjligt.

Jag tycker egentligen att det är märkligt att det är djurrättsaktivister och vegetarianer som protesterar mot de politiska beslut som de senaste åren skapat allt sämre förutsättningar för djuren som ska bli mat. Några som verkligen borde protestera är väl köttätarna om de med gott samvete ska fortsätta med sin livstil? Och det är en betydligt större grupp som gemensamt borde ha något att säga till om, om de bara ville.

Om vi bortser från den klick med människor som anser att djur är så pass underlägsna, (inte "spelar i kammarorkester" som ngn sa för att visa på att djur är underlägsna människan intelligensmässigt*) att de antagligen inte lider som resten av oss tror, så vill jag tro att de flesta köttätare faktiskt vill att de djur som sedermera blir mat på deras bord faktiskt har haft det bra och avlivats smärtfritt?

Utnyttja din konsumentmakt och visa att du inte accepterar hur det ser ut på de svenska gårdarna idag. Och använd din politiska makt som medborgare och protestera mot att man lagt ner djurskyddsmyndigheten, minskat pengarna till de allt färre djurinspektörer som finns kvar så att dessa nu enbart hinner med det absolut mest akuta, att slakterier centraliseras vilket innebär betydligt längre transportsträckor etc.

*En gris har en intelligensnivå motsvarande en 2-3-årig människa, så vi kanske därmed också kan sänka standarden på våra dagis för just den åldergruppen? Liggsår eller vadande i lera upp till halsen lär ju inte skada dem.

Inga kommentarer: