tisdag, december 08, 2009

Den svenska "generösa" sjukförsäkringen

Och utanför min egovärld pågår just nu ett massivt protesterande mot hela den märkliga utförsäkringshärvan. Nu pratas det om att man ska undanta det "svårast sjuka" från de nya reglerna och jag bara undrar hur definitionen av "svårast sjuka" kommer att se ut. I aftonbladet får några av de som antagligen inte ses som "svårast sjuka" komma till tals varav jag såklart känner speciellt för en av dem. I kombination med utförsäkringen vet ingen när sambons a-kassa kommer att landa på kontot heller, så den ovissheten har de att bära med sig nu samtidigt som julhandeln slår nya rekord.

Jag kanske är naiv men jag har nog sällan stött på någon som inte vill arbeta. För även om man kanske inte älskar sitt arbete så handlar det ju faktiskt om så mycket mer än att bara "arbeta", fråga vilken arbetslös person som helst. Ofta ger arbetet en känsla av sammanhang och mening, inte bara något man gör för att få pengar i slutet av månaden. Bland det första du frågar en ny bekantskap är vad den arbetar med, inte sant?

När det samtidigt rapporteras om hög arbetslöshet (inte minst ungdomsarbetslöshet) så förstår jag inte vad som driver regeringen till att tvinga ut sjuka människor på arbetsmarknaden.

Inga kommentarer: