måndag, februari 29, 2016

Oscargalan 2016

Så var galan över för i år. Många frågar varför jag tycker det är så viktigt, men jag tycker bara att det är kul. Det är nåt särskilt, det är en stor fest som man får vara lite åskådare till. Jag kan inte riktigt förklara det. Det är en kul summering av filmåret och en chans att se lite andra sidor av de där glammiga stjärnorna. Än roligare hade det förstås varit att sett det tillsammans med andra filmnerdar, men som de flesta år satt jag själv inatt och kämpade mot sömnbehovet. Men jag hade trevligt i min ensamhet!

Och hur blev det då? Tja, jag tycker Chris Rock var helt okej som värd. Inte fantastisk men absolut mer än godkänd. Hans öppningsmonolog var jättekul, men kanske att det blev lite repetitivt sen. Och så lite synd att efter att han drivit med #Oscarsowhite (dvs det märkliga med att ingen svart skådespelare var nominerad alls i år) på ett väldigt tydligt och kul sätt så valde han att avsluta genom att slå ner på det andra "uppror" som uppstod för ett par år sen; #askhermore, dvs att inte bara prata klänningar med kvinnorna på röda mattan. Det var lite synd. Men som sagt; över lag riktigt kul öppning:


Och han har ju så rätt i att det inte är "Track and Field", kvinnor och män borde kunna delta i samma kategorier, men jag tror vi vet hur det skulle sluta. Nä, börja med att få in bra prestationer från människor oavsett hudfärg. Och se till att det skrivs roller för kvinnor över 50 och att tex överviktiga skådespelare får andra roller än de som just slåss med övervikt etc. "Diversity" på fler sätt än vad som nu stått i fokus.

Vinnarna då? Ja, jag hade rätt på 17 av de 24 kategorierna, om jag räknat rätt. Det var väl ett okej resultat även om jag hoppats på mer. För visst finns det för min del ett litet tävlingsmoment i det hela, att gissa rätt. Att Spotlight tog hem Bästa film förvånade lite men kändes samtidigt helt rätt. Större delen av galan ägnades annars åt att dela ut allehanda tekniska priser till välförtjänta Mad Max (som vann prisligan med 6 vinster), men sen spreds priserna till bästa regi och skådespelare på ett kul sätt.


Mark Rylance fick för bästa biroll vilket överraskade men var kul. Brie Larson och Alicia Vikander vann väldigt välförtjänt sina respektive kategorier och jag får väl säga att detsamma gäller Leonardo DiCaprio. Jag tycker ju inte att The Revenant är en särskilt fantastisk film och han har definitivt gjort mer imponerande roller än så, men jag kan inte heller säga att han inte gjorde det bra. Visst var det sjätte gången gillt, men många skådespelare har fler missade möjligheter än så i bagaget. Hans tal, som han lyckades rikta mot klimatfrågan, var dock väldigt starkt och fint och det ska han ha en eloge för.

Sötast på galan var nog ändå Jacob Trembley som både var snabb att dela ut en kram till sin vinnande filmkollega Brie Larson och som stod upp i bänkraden då C-3PO, R2-D2 och BB8 kom ut på scenen.

Brie Larson och Jacob Tremblay från Room
Och på tal om det var det ett riktigt kul grepp att det var animerade eller icke-mänskliga figurer "på scenen" ett par gånger, bl.a för att dela ut tekniska priser. Det var snyggt gjort och lättade upp en del. Frågan är hur det såg ut för de som var på plats?

Vad gäller musiken gjorde Sam Smith ett ganska risigt uppträdande medan Lady Gaga som väntat pampade till sitt ordentligt med snudd på överdrivet mycket känslor. Men det var Sam Smith som tog hem bästa låt för sin ganska trista Bond-låt. Det förvånade faktiskt.

Lady Gaga
Till sist kan jag tycka att det var synd att Star Wars inte fick ta emot någon Oscar alls. Tillsammans med Mad Max, följt av Room, var det de bästa filmerna förra året som var nominerade på galan. Men resultatet var ju ändå ganska spritt, och det brukar vara roligast då. Mad Max dominerade som sagt tekniken, The Revenant fick för bästa regi, bästa foto och bästa manliga men inte bästa film. Den tog istället Spotlight som utöver bästa film "bara" tog hem bästa originalmanus. Så spridda skurar, inte helt lättippat så då ska jag väl vara nöjd med mina 17 rätt ändå.

Skandalfritt får jag väl säga att det var också. Kul eller tråkigt, det beror på hur man ser det. Nu är det hursomhelst ett helt filmår tills nästa gång.

Inga kommentarer: