söndag, april 17, 2011

Film 6/11: Water for Elephants

Jacob (Robert Pattinson) ska just till att skriva sitt examensprov i veterinärmedicin när han får beskedet att hans föräldrar omkommit i en bilolycka. Det är amerikanskt 30-tal och depressionen visar sig även ha drabbat Jacobs föräldrar som lämnar efter sig stora skulder. Jacob ger sig ut på jobbjakt och hamnar på ett cirkuståg där den diktatorliknande cirkusdirektören August (Christoph Waltz) anlitar honom som veterinär. Jacob träffar så cirkusens stjärnartist, Marlena (Reese Witherspoon), tillika August hustru, och blir förälskad. Det får dock konsekvenser när sadistiska August anar vad som är i görningen.

Water for Elephants är en lite ojämn film som det är svårt att ge ett enkelt omdöme om, i mitt tycke. Den är ganska vacker, jag gillar kostymen och gestaltningen av cirkusen. Historien (som bygger på en bok av Sara Gruen) är kanske inte unik men ändå intressant och slutet känns inte alldeles givet, även om jag hade kunnat gissa det. Den är också snyggt inramad av att nutidens Jacob (Hal Holbrook) är den som berättar historien som åldrad man. Tyvärr ansåg jag att själva kärlekshistorien mellan Jacob och Marlena inte gestaltas på ett trovärdigt sätt. Jag ser aldrig riktigt passionen och har svårt att uppfatta så mycket kemi mellan Pattinson och Witherspoon. Det känns stundtals ganska stelt och Pattinson förefaller väldigt 'boyish' just i relationen. Pattinson är bäst i de positiva scenerna men klarar inte riktigt de som går på djupet, i mitt tycke. Witherspoon är också hon ganska ojämn. Waltz gör en bra insats som August (även om rollen har många drag av den sadistiska nazi han spelade i Inglourious Basterds och därmed inte känns så 'ny') och det är i scener med honom som både Pattinson och Witherspoon kommer mest till sin rätt. Riktigt bra är också Holbrook som den åldrade Jacob.

En film som inte engagerar på djupet men som ändå är värd att se. Ett gott försök som inte riktigt når hela vägen. Betyg: svag 3/5.

Recensioner: SvD, Exp, DN

Inga kommentarer: