måndag, juli 30, 2007

Beware of de kriminella!!!

Västerbottenskuriren har idag verkligen tagit det sista klivet över till att bruka samma sorts journalistik som kvällspressen gör. Idag publicerade de en stor "nyhet", en "upptäckt" som de anser vara intressant samhällsinformation som bara är för mycket. Jag läste tidningen på jobbet, blev förbannad och hoppades att Mattias skulle vara uppe så jag fick hojta på någon. När han nu fortfarande låg kvar i sängen och sov la jag fram artikeln på bordet med en lapp på, i mitt nyuppvaknade behov av att ryta lite...


Alltså vad är det här? På vilket sätt är det tänkt att man ska reagera? Ska man bli rädd, känna sig trygg, ska man börja analyser vem utav sina grannar som är "kriminella" och vad de i så fall har gjort? Vad kan man utröna av att se antalet i tingsrätten dömda som bor i ens postnummerområde?

Med kriminell avser VK samtliga dömda, så den stora kriminalitet som rapporteras på tex Haga i Umeå kan stort sett vara ett antal människor som blivit fotade av fartkamera, överklagat och sen blivit dömda i tingsrätten. Det kan också vara så att det bor ett kollektiv av dömda mördare där. Vad ska jag göra med den informationen om jag bor på Haga?

Och låt säga att mitt postnummer, där det kanske bor 50-60 hushåll, skulle ha haft en "dömd kriminell" bosatt, vad skulle konsekvenserna har blivit av det? Ska grannar börja misstänka varandra för olika saker, ska vi börja låsa dörrarna om nätterna eller låsa in gräsklipparen. Vi gjorde det inte igår, men idag vet vi att det bor en "kriminell" här.

För att ytterligare lägga en dimension på det hela kan man ju börja fundera över andelen ouppklarade brott... Var bor de "kriminella" där egentligen?

Åh, det är så idiotiskt! Tack VK för att ni lyckades kicksparka igång mitt engagemang

Inga kommentarer: