lördag, april 30, 2011

Film 7/11: Limitless

Det går dåligt för Eddie Morra (Bradley Cooper). Han har (av någon anledning) fått ett kontrakt på en bok men han lyckas inte skriva den, ekonomiskt börjar det bli tight och flickvännen Lindy (Abbie Cornish) är less på att försörja honom och lämnar honom. Lägligt nog träffar han på en gammal vän, Vernon (Johnny Withworth), en tidigare langare som nu säger sig arbeta för ett läkemedelsbolag som just tagit fram ett hemligt piller som får människor att använda 100 procent av sin hjärnkapacitet. Eddie får ett gratis och sekunderna efter att han tagit det ter sig hans liv annorlunda ut och han får en oanad kapacitet. Han skriver inte bara färdigt sin bok utan blir i det närmaste savant på samtliga områden han tar sig för.
När så Eddie söker upp Vernon igen för fler tabletter dras han in i en historia av mord och förföljelse. Som om inte det vore nog ser Eddie till att få en rysk lånehaj efter sig samtidigt som hans nya kapacitet skapar kravfyllda relationer (med bl.a Robert De Niro) på andra håll.

Precis som vanligt ger trailern till filmen alldeles för mycket så redan från början hade jag en idé om hur vändningen i filmen skulle se ut. Men riktigt så platt var inte Limitless, visade det sig. Jag skulle inte säga att det är en smart film, för bristerna i historien finns absolut, inte minst tycks den ökade hjärnkapaciteten lite random och prioriterar en välstädad lägenhet före ordnade relationer till kriminella kontakter. Till exempel. Men det köper jag ändå med lite vilja i biostolen. Filmen är dessutom ganska snygg, redan från början används bildspråket i snabba kameraåkningar och allehanda effekter. Men jag blir kanske lite uttråkad av alla effekter en stund in i filmen. Det blir lite för mycket och när glimmande bokstäver faller ner över Eddie när han snabbskriver sin bok suckar jag lite över bristen på originalitet. Men filmen har lite humor, historien saktar inte ner utan utvecklas i bra takt och skådespeleriet är helt okej även om ingen direkt briljerar. Jag hade dock gärna sett färre logiska vurpor och lite fler överraskningar för att känna mig underhållen på riktigt.
Betyg: 2/5.

Recensioner: DN, SvD, Exp, Onyanserat.

Inga kommentarer: