söndag, oktober 15, 2006

Fläskläpp

Vaknade lite tidigt idag. Måste kanske lägga mig igen en stund sen. Om jag hinner. Sista natten nu sen två lediga. Ska bli skönt. Fick en liten, men ömmande fläskläpp inatt. Lovely. Av en fot, tro det eller ej. Jag hann backa undan ansiktet så det inte blev en så hård smäll, men det kändes iaf. Måste ha ett nytt jobb. Typ nu.

Halvsåg på en intressant dokumentär igår. "Den främmande jägaren" hette programmet (som går i repris på svt den 21/10) som handlade om en reporter som med en kameraman besökte och levde med en stam i Venezuelas djungel en tid. Han var väl lite sådär kul att titta på egentligen, han försökte anamma deras sätt att finna andarna genom att han rökte på och använde deras hallucigena "snus". Men det som var intressant i min mening var att se hur de mer eller mindre tvingats att frångå sitt tidigare sätt att leva och på vilket sätt det gjorde att de kände sig olyckliga och att de hamnade i obalans med naturen. Tidigare hade de levt ett mer nomadliknande liv, de bodde på ett ställe i några år och åt av naturen och jagade av det vilda tills dess att de insåg att deras påverkan på naturen började få negativa konsekvenser. De trodde att andarna blev onda om de skulle rubba balansen i naturen för mycket, som tex att jaga slut på det vilda beståndet. Så då flyttade de byn till en annan plats.
Idag var de dock mer i behov av att leva nära någon form av civilisation, mest för den västerländska medicinens skull. De hade nu problem då och då med sjukdomar som de aldrig tidigare stött på och därför inte hade ett immunförsvar mot. Genom att de fått kontakt med andra människor (det börjar bli delvis ont om plats att leva på, djungeln skövlas tex) och genom att människor som reporten (paradoxalt nog) hade ett intresse av att beöka och följa dem tvingas de alltså att leva på andra villkor än tidigare. Så nu stod de inför problemet att maten inte räcker, att det vilda har flytt etc.

Det kanske låter väldigt trist, men i mitt huvud blev det intressant om man ser till den här lilla gruppen kontra utvecklingen av miljö och natur globalt sett. Hur man går från synsättet att man lever av sitt närområde och därmed måste ta ett ansvar för den påverkan man har på det, till att man istället handlar saker/mat som kommer långväga ifrån och därmed inte längre känner att man behöver känna ett ansvar för vilken påverkan ens leverne har på naturen. Tänk om vi alla igen skulle tvingas leva på närproducerat? Intressant, tycker jag.

Apropå naturen så såg jag en älg när jag åkte hem i morse. Den stod precis vid E4:an där jag svänger av, vid stängslet och funderade över hur den skulle kunna ta sig över. Skogen var full av jägare så om den lever nu är väl tveksamt. Troligen var den inte medveten om att skogen på andra sidan vägen var lika full av älgmördare. De är väldigt vackra, älgarna. Förstår inte hur man ens kan tänka tanken att släcka dess liv när ens eget liv inte hänger på det.

Inga kommentarer: