onsdag, oktober 11, 2006

Att leva om och vara omlevande

Åh, jag läser en läskig bok! Började så smått natten till måndagen då jag jobbade och det var ovanligt lugnt på avdelningen. Läste vidare igår kväll. Boken är den som Anna tipsade om: John Ajvide Lindqvist "Hanteringen av odöda". Den utspelar sig i Stockholm 2002 en augustinatt. Något händer och plötsligt börjar människor som dött inom en 2-månadersperiod i Sthlm leva. Fast de lever inte riktigt. De är odöda eller som man kallar det: "omlevande". Jag har läst drygt 100 sidor bara så jag vet inte riktigt vartåt det bär.

Den är inte otäck som en skräckis kanske, men den är väldigt obehaglig. Den framkallar starka känslor av olust och död hos mig. Att läsa den i sängen med en snarkande Mattias bredvid var ingen höjdare. Jag kunde inte släppa den men fick till slut byta ut den mot en Larson-tidning för att kunna somna.

Efter några timmar vaknade jag halvt om halvt av att Mattias vände sig och la armen kring mig. Sin DÖDA, omlevande arm. I min sömndruckna värld naturligtvis. Trodde jag skulle avlida av skräck.

När jag var mindre var jag ganska okänslig för skräckfilmer och annat, men det där tycks ha börjat vända i vuxen ålder. Jag tycker numera inte alls om japanska småbarn, inte unga kvinnor som talar hebreiska eller låtsaskompisar.

Inga kommentarer: