onsdag, oktober 11, 2006

Hysterin fortsätter

Borelius jagas som aldrig förr. Och skribenter tycker antingen att det är skamligt det hon gjort alt att det inte spelar någon roll, att det inte har ngn betydelse. Som min favorit-not-krönikör Marie Söderqvist skriver idag; det är dags att utrota myten om superkvinnan. Jag håller för en gångs skull med henne. Självklart är det så!

För att förtydliga min blogg igår så vill jag poängtera att jag faktiskt inte bryr mig så hårt om att just Borelius som minister har haft svart barnflicka. Vad jag menar att detta visar är att det kanske inte sitter i pengarna ändå om man lejer vit eller svart barnflicka.

Ovan nämnda Söderqvist skriver idag att det kostar 30.000 kronor i månaden att ha en barnflicka hemma, och det därmed visst kan ha varit så att Borelius inte hade råd. För det första; kostar det verkligen så mycket? Då är det väldigt lite av det som går till själva barnflickan. Men om vi utgår från att det stämmer, Marie vet säkert som vanligt vad hon pratar om. Då vill återigen ifrågasätta; kommer Sveriges genomsnittliga barnfamilj verkligen ha råd med att betala ens den halverade barnflicka om 15.000 kronor? Jag/vi skulle det inte. Jag har en månadslön på 71% av 15.320:-, alltså skulle inte ens min lön före skatt räcka till att betala den subventionerade barnflickan (eller -pojken?).

DET är min poäng. I couldn't care less about Borelius.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Det finns ju andra saker som skiljer vitt från svart. T ex har man ju som arbetsgivare ett arbetsmiljöansvar och skyldighet att betala sjuklön om arbetstagaren blir skadad eller sjuk. Om man blir skadad på eller av jobbet finns ännu fler och dyrare skyldigheter. Att en enskild person skulle vara arbetsgivare åt dessa "barnvårdare" blir nog därför lätt orimligt om man skulle se vitt på det. Sen har du ju hela LAS som måste fungera. Dessa saker är säkert lättare om personen är anställd av ett företag som man hyr in. Men då har man ju inte oinskränkt makt över personen längre, så det är väl inte att tänka på...

Anonym sa...

Barnflicka/piga-frågan har varit en kvasidebatt från dag ett. Även om man tar bort ALL skatt och ALLA sociala avgifter (och förutsätter att detta inte innebär ökade löneanspråk, vilket det naturligtvis gör) är det ett ytterst litet fåtal som kommer att ha råd med (eller använda en så stor del av lönen till att betala) dessa tjänster.

Det handlar naturligtvis om att de få procent av befolkningen som redan har för mycket vill ha lite mer... Hur överklassens privatekonomi lyckats bli en samhällsfråga har jag ännu inte lyckats förstå, fast å andra sidan är ju moderaterna nu ett arbetarparti... :)

Sara sa...

Absolut. Man får ändå ge moderaterna att de lyckades bra retoriskt inför valet att ge sken av att de faktiskt inte alls arbetar för bara "de egna" utan för alla. Klart att vissa såg igenom det, men många lockades nog av deras retorik och av deras löften att "alla" skulle kunna få städat hemma.
Dessvärre för dem, så verkar retoriken vara puts väck nu efter valet...