tisdag, april 05, 2016

Par i dokumentärer

Jag såg ett par dokumentärer i helgen som jag kan tipsa om. Ganska olika men samtidigt två viktiga samtidsdokument. 

Den första var Lasermannen (2005) på SvtPlay. En dokumentär som jag har några år på nacken men som ändå är sevärd och inte minst viktig. Den bygger på Gellert Tamas bok (som fortfarande är en av de bästa böcker jag läst), samma bok som tv-serien som gick för några år sedan baserades på. Han är dessutom en av skaparna av dokumentären.
Hursom en viktig dokumentär som inte bara tar sig an att problematisera och försöka berätta mer om mannen som blev Lasermannen, Wolfgang Zaugg (mfl namn), utan även sätter händelserna i perspektiv för den samtid som var med dansande galosch-hojtande Ny Demokrati i riksdagen och nyhetsrapporter om rasism på gatorna, inte helt olik den tid vi befinner oss i just nu tragiskt nog. Välgjord och intressant, även om man läst boken.

Den andra var väl på något samma tema; Valkyrie: The Plot to Kill Hitler (2008) som nu finns på Netflix. Jag har sedan tidigare sett spelfilmen Valkyrie (också 2008) som också är helt okej med bra skådespelare även om det förstås inte blir så spännande om man känner till historien.
Dokumentären var ganska omfattande; den handlade inte bara om just mordförsöket från 20 juli 1944 utan även ganska mycket om kriget i sig och hur det drabbade människor. Mest intressant var kanske ändå hur den berättade att Tyskland upplevde kriget efter den så kallade befrielsen. Det har jag nog inte läst sådär väldigt mycket om. Det var såklart inte en befrielse för alla och jag var ganska ovetande om hur de överlevande efter attentatförsöket betraktades av den tyska befolkningen tex. 
Också den viktig och bra även om den kändes lite lång stundvis. Men mer än sevärd med många (ofta skrämmande) delar av autentiskt filmmaterial från journalfilmer som nazisterna var glada i att skapa. Och med en hel del intervjuer i modern tid av bl.a ättlingar till de inblandade.

Inga kommentarer: