lördag, augusti 08, 2015

Som ett födelsedagskort på posten

Som en liten extra påminnelse om att jag blir allt äldre kanske så har jag påbörjat mitt nya år med en mindre hälsokris. Dagen efter min födelsedag fick jag plötsligt lite problem med andningen, till en början inte särskilt farligt men utandningen blev pipig och ansträngd. Vi var i stan och skulle åka hemåt men då det inte blev bättre och jag till slut mest pep hela tiden och fick ett tryck över övre bröstkorgen så styrde M bilen mot akuten istället. Där blev jag väl omhändertagen men fick stanna i 5 timmar medan de tog en oändlig rad prover och kopplade upp mig på ett ekg. När jag sen äntligen fick dunderkur i form av tabletter och inhalationer så kände jag verkligen hur mycket jag tar för givet att det där med andning bara funkar av sig självt.

Dagen efter for jag enligt instruktionerna till apoteket och fick hämta ut en arsenal av mediciner. Jag tror att jag kan ha sett skeptisk ut för kvinnan bakom disken stannade upp, tittade på mig och sa "Att gå från inga mediciner alls till såhär mycket kan få en att känna sig väldigt sjuk." Jag vet inte om det skulle lugna men jag tror hon slog huvudet på spiken i vart fall med upplevelsen.


Under våren har jag återkommande haft känningar av svalget/halsen, som att jag haft svårt att svälja ibland och det har jag faktiskt varit duktig att fara till HC med. Läkaren kollade ner bakom näsan utan att se något, pratade om övervikt och sen var det inte så mycket mer. Nu efter i torsdags har den där känslan av att jag håller på att svälja något stort varit extremt återkommande och hysterin över att jag har nån form av obotlig cancer har blossat upp som ett paket på posten. Jag behöver kanske inte säga att jag fattar att det inte blir direkt bättre av ångest, ibland tänker jag att känslan är helt framkallad av det, men jag vet inte. Nu ska det finnas en remiss på grundlig genomgång iallafall och jag hoppas att min lite tveksamma HC kan leverera så att jag kan få positiva svar och adekvat hjälp.

Att ta hand om mig själv lite mer, skapa ett lugn och återgå till rutiner är vad jag ska försöka själv. Redan innan det här skedde så skrev jag in startdatum i kalendern på nybörjarkursen på mitt gamla yogaställe igen.

Inga kommentarer: