söndag, augusti 23, 2015

Pysselsöndag

I helgen blev det lagom tid att ta hand om det som trädgården ger i bärväg. Jordgubbar har vi förstås plockat en del redan (men inte så fasligt länge, de blir sena här vid havet) men det är först nu som hallonplantorna börjat ge resultat. Fantastiskt goda hallon, min favorit sedan barnsben. Dessvärre kommer det inte så mycket hallon med in, rätt mycket försvinner på något mystiskt sätt redan ute i trädgårdslandet...

Det här blev det av gårdagens gubbskörd
Idag hjälptes vi så åt att plocka röda vinbär (4 liter bär från en buske), svarta vinbär (nästan 6 liter från en buske) och krusbär (mer blygsamma 2 liter från två buskar). Bärbuskarna och rabarbern skulle behöva flyttas på så att de får mer optimalt med ljus, och flytta in de spontant uppkomna buskar som dykt upp just vid tomtgränsen (varav en vinbärsbuske står helt i rönnens skugga). Men det är ett senare projekt.

M for och hjälpte sin föräldrar med lite datorsaker och då stannade jag hemma och blev pysslig. Jag älskar att pyssla när jag är på rätt humör och får göra som jag själv vill. Jag rensade bär och bakade över hela köket och hade på gamla avsnitt av Never Mind the Buzzcocks på youtube (fantastiskt kul btw) under tiden.

Mördeg och vinbär i alu-formar
Först blev det ett 40-tal vinbärsgömmor av en del av de röda vinbären. Jag älskar kokos och de här gjorde jag för ett par år sedan med gott resultat. Mördeg, vinbär och kokostäcke; det kan inte bli bättre.

Resultatet!

Under tiden gömmorna gräddades så snoppade jag krusbär och letade upp ett recept på marmelad som verkade bra. Jag gjorde en sats på hälften av bären, ungefär en liter. Jag tillsatte vaniljstång som jag hade hemma, som smak och använde syltsocker. Enkelt och väldigt gott. Jag värmde fyra burkar i ugnen men det räckte bara till två till sist. Med möjlighet att göra mer senare förstås av de bär som hamnar i frysen. 


Inte riktigt så ljusgrön färg som köpt marmelad kanske, men jag tror det blev bra ändå. Jag är väl ingen storkonsument av marmelad egentligen men det är gott till rostat bröd och jag tror att just den här kombinationen blir bra till ädelost på kex. Tål att provas i vart fall.

Nu återstår det att göra nåt av de svarta vinbären. Jag är inte så förtjust i dem egentligen men jag gillade sylten jag gjorde på bärmoset efter saftningen jag provade på att göra för ett par år sedan. Saft dricker jag rätt sällan och jag tyckte nog det blev ganska lite av så mycket bär, så jag skulle nog vilja göra nåt annat. Kanske det får bli sylt i omgångar, gott till gröten och pannkakorna.

2 kommentarer:

Iréne JB sa...

Ja du har verkligen varit pysslig. Har inte gjort något av våra bär mer än ätit och bakat.

Fru Månsson sa...

Ser gott ut. Finns så mycket gott man kan använda bär till. :-)