måndag, januari 07, 2019

Golden Globe 2019

Det var ju en intressant film- och tv-gala inatt. Kanske inte superspännande och i stort sett dramafri så lite åt det tråkiga hållet kanske, men helt okej. Andy Samberg och Sandra Oh körde en väldigt snäll linje och syntes inte till så mycket, förutom i början.

Det intressanta var snarare hur spritt det blev med pokalerna. A Star is Born och Vice var förhandsfavoriter men gick bara hem med varsin trofé, om jag räknade rätt, Medan Bohemian Rapsody (med sin omstridda regissör som sparkades med bara ett par veckor kvar av produktionen) och Green Book tog hem 2 respektive 3 priser. Vi får väl se om det får några konsekvenser på röstningen till Oscarsnomineringarna, vilken startar nu i dagarna. Det blir spännande att se hur nomineringarna hamnar.

Några höjdpunkter då?
  • Det var ganska korta och konkreta tal men vissa stack ut. T.ex uppskattade jag Christian Bales kanske inte helt nyktra men rätt roliga och ärliga tacktal för sitt pris för rollen som Dick Cheney i Vice, där han bl.a tackade Satan för inspiration. Ni kan se det här.
  • Glenn Close gav kanske det mest förvånade men ändå mest innerliga och genomtänkta tacktalet under kvällen, när hon ropades ut som vinnare för sin prestation i den svenskregisserade (Björn Runge) Wife. Det var personligt och politiskt, på ett bra sätt. Bl.a uppmanade hon alla kvinnor att hitta sina egna drömmar, inte bara möjliggöra andras. Tyvärr har jag inte hittat någon bra inspelning av det än.
  • Olivia Colman, som verkligen är på väg upp i de här sammanhangen, blev kanske lika förvånad som Close över sitt pris för Favourite. Hon började med att snubbla på orden en stund, svära en del på brittiskt vis och sen tacka för smörgåsarna på galan. Ja, hon hann med att tacka "sina bitches" också (Emma Stone och Rachel Weisz). Jag har inte sett filmen än men har aldrig sett henne i en dålig roll så jag hoppas att hon blir uppmärksammad även på Oscars.
  • Den fantastiskt roliga Carol Burnett (som ibland påminner mig om Eva Rydberg av nån anledning?) fick ett helt nyinstiftat pris som dessutom nu bär hennes namn framöver, en "lifetime achievement award" för prestation inom tv. Sedan tidigare har galan en motsvarande för livslång prestation inom film, Cecil B. DeMille award, som i år gick till Jeff Bridges.
  • Maya Rudolph och Amy Poehler kom till galan tillsammans i en golfbil istället för sedvanliga limousinen och var kanske bland de roligaste presentatörerna då de senare skulle dela ut pris för bästa screenplay.  Jag säger det igen; varför inte låta SNL (med gamla och nya medlemmar) fixa värdskapet för Oscarsgalan? De kommer inte göra någon besviken.

  Till den mer ytliga delen då, det är ju trots allt också en del av hela galagrejen. Jag är själv långt ifrån någon klädmogul men har alltid varit lite svag för att titta på de snygga (och ibland rätt märkliga) utstyrslarna på röda mattan så jag missar sällan den delen före galorna. Själva programmet var precis så tråkigt som det brukar, det är verkligen ingen hög journalistisk klass på den delen. Vad som blivit skojigare är att det inte längre bara är kul att kolla på kvinnornas påkostade outfits utan att allt fler män faktiskt också tänker bortom den sedvanliga svarta smokingen. I år tror jag Timothy Chalamet och Idris Elba gjorde störst intryck på mig av männen (googla!). Bland kvinnorna så tycker jag Halle Berry var totalt överlägsen, jag verkligen älskar hennes klänning!


Hur snygg är hon inte? Nämnas i övrigt bör också Emily Blunts fantastiska klänning och jag gillade också Melissa McCartneys, som ska ha en stor eloge för att hon inte "gömmer sig" i tältliknande kreationer vilket annars brukar vara vanligt bland skådisar som inte är modellsmala. Amy Adams brukar vara min favorit på röda mattan men var faktiskt rätt tråkig den här gången.


Såg någon mer galan? Besvikelser? Höjdpunkter? Jag hade som sagt inte hunnit se så mycket av det som var nominerat så det är lite svårt att uttala sig om vilka priset som hamnade rätt osv. Jag har en lång lista med filmer jag vill se som jag gissar kommer ha betydelse för den fortsatta delen av årets "award season".

Inga kommentarer: