torsdag, februari 23, 2017

Snökaos

Överallt verkar det vara "snökaos" just nu, med olika mått. Så också här. Igår var jag lite orolig redan under dagen över hur vägen skulle se ut och såg därför till att ha med mig saker hem så att jag istället skulle kunna arbeta hemma idag. Det gick bra att köra hem igår, jag for en tid då det var mindre trafik och bara norr om Sävar blev det betydligt lugnare. Idag har det däremot blåst och snöat hela dagen i princip och redan strax efter sju i morse då jag slog upp arbetsdatorn så fick jag en nyhetsblänkare på mobilen om en olycka längs min pendlarväg. Den olyckan följdes av åtminstone en till plus ett par i närområdet. Så ja, magkänslan igår var nog bra.

Men som pendlare av åtskilliga mil varje vecka kan jag inte säga mig förvånad över olyckorna. Inte så att jag vet hur de gick till eller önskar lägga mer börda på nån som drabbats men folk kör till viss del helt vansinnigt oaktsamt. Inte sällan är det nyare modeller av bilar, troligen med fyrhjulsdrift, som verkar tro att de är odödliga i trafiken. Det kanske känns så i de bilarna, i min gör det inte det. Tokiga omkörningar, dåliga avstånd och i allmänhet stressiga beteenden är vardag. Och oftast tjänar man inte in någon tid på det. Och stressigast verkar de som inte pendlar särskilt långt utanför stan ha det.

En vanlig företeelse jag uppmärksammat är bilar som så snart det blir tvåfiligt kastar sig ut utan att till synes bry sig om att det är snudd på kö fram tills det blir enfiligt igen. De ska köra om iallafall, trycka sig in längst fram så att alla får bromsa och riskera påkörningar eftersom avstånden inte är så stora som de är. Kontentan är att hastigheten går ner och fler blir otåliga. Inte sällan sen så svänger de omkörande bilarna av på nästa avfart till Sävar, bara ett par hundra meter bort. Vad tjänar man på det? 1,5 sekund? Om ens det.

Ja, jag trafiksurar lite ibland faktiskt. Oftare nu än tidigare. De självgående bilarna kan inte komma för tidigt. 

På tal om det så är här ett klipp på hur en bil i just autopilot varnar just före en olycka händer framför den och hinner bromsa, imponerande teknik men olyckan som sker framför är verkligen läskig:

Inga kommentarer: