tisdag, september 05, 2006

Debattören Sören

Spionage hit och spionage dit. Vad är det här för valrörelse?? Jag kan bara tolka det som att man inte litar på att kunna övertyga befolkningen om sin politik tillräckligt att man måste ta till andra metoder för att föregå sina motståndare. Den svenska valrörelsen liknar allt mer den amerikanska... Det blåa mot det röda (eller mindre blåa) laget. Fast här är det Fredrik eller Göran som det handlar om. Jag förstår egentligen inte längre varför de borgerliga partierna har varsitt politiskt program när de ändå alla sagt att de prioriterar alliansens valmanifest före sitt eget?

Debatt igår kväll. Har fått oförtjänt mycket rosor för mitt deltagande. Så bra var jag verkligen inte. Förutsättningarna var i och för sig inte de bästa. Ett rum med dålig ackustik, där debatten skulle tolkas på åtminstone fyra olika språk. Högt. Och samtidigt. Med en panel på fem politiker plus moderator blir det dessutom svårt att få ordet, inte minst då debattledaren inte var särskilt erfaren och inte förstod att en replik får man omedelbart, inte efter att talarlistan är tom... Dessutom hade flera av deltagarna med sig partikamrater i publiken som liksom fyllde på deras inlägg så att de i praktiken fick betydligt längre talartid från sitt parti. Jag hade Anna och Mattias med som dock satt tysta och snälla hela tiden.
Det var i alla fall en himla ljudnivå. Det läskiga var att så snart det blev min tur att presentera mig och vårt partis profil blev det knäpptyst i lokalen. Ingen tolkade, ingen sa något överhuvudtaget. Läskigt som tusan. Tusen tankar gick genom huvudet samtidigt som jag skulle göra ett gott intryck. Ville de inte tolka det jag sa? Förstod de inte vad jag sa, talade jag för tyst? Var det något fel? Jag vet fortfarande inte vad som hände och som sedan faktiskt upprepades ett par gånger. Anna och Mattias teori var att alla faktiskt tystnade och lyssnade på riktigt på vad jag sa och tolkade i efterhand. Ja, jag vet faktiskt inte vad som är sant.

De andra talade om integration hit och integration dit. När jag sen istället menade att integration förutsätter en indelning av människor i de som ska integreras och vi som ska integrera, vilket baserar på en massa fördomar och att man istället borde tala om antidiskriminering, ändrades plötsligt debatten till att för en stund handla om just antidiskriminering...så någon slags påverkan på debatten hade jag nog ändå..

Det var otäckt att lyssna på folkpartiet när de till slut fick frågan som de så tydligt bävade för; språktest. Inte populärt på en integrationsförening kanske? Hon vred sig och började rabbla en rad olika länder som har språktest kopplat till medborgarskapet...so what? Den drivande kvinnan i föreningen (som dessutom tolkade för en grupp åhörare) sa återkommande att hon hade flera bekanta som gått år ut och år in på SFI och som levt i Sverige i 10, 20 tom 30 år utan att lära sig tillräckligt med svenska, och vad skulle i så fall hända med dem? Jag ställde samma fråga. Men hon ville inte svara. Hon menade bara att man kunde ge dispans för människor som är "handikappade", äldre eller har andra "problem" (är det ett problem att vara äldre??). Hon sa vid något tillfälle tom att analfabeter är handikappade... Tjena. Sanningen är att alla människor har inte benägenhet att lära sig språk särskilt väl. Jag vet för jag är en av dem. Jag är en hejare på matte, men språk, det funkar urdåligt för mig. Sex år av franskastudier och jag kan säga Je m'apelle Sara men inte höra när någon säger det motsvarande.... Men, folkpartisttanten ville bara inte höra på det. Hon trodde helt enkelt inte på kvinnans berättelser ur verkligheten. Hon skyllde bara på dålig SFI, vilket det visst finns en del fog för, men det är långt ifrån sanningen. Oavsett är hela den diskussionen full av fördomar..
Och så moderaten som hela tiden satt och sa att han "garanterade" att alla skulle få jobb om han fick makten. Men hur, det förblev en gåta. När det skulle presenteras hur stor andel med invandrarbakgrund som fanns på respektive lista var det också humor:

Folkpartiet: "Nja, vi hade 25% men så dog ju han och hans efterträdare som också var invandrare flyttade."
Moderaterna: "Vi välkomnar alla till vårt parti! Vi behöver bli flera!
Sossarna: "Vi kan bli fler"
Feministiskt initiativ: "Vi har 20% av de valbara platserna, är det enda partiet med en talesperson född utomlands (Devrim Mavi), 3 av 5 på landstingslistan (ställer bara upp i Stockholm) har invandrarbakgrund..."

Ja, ni förstår. Men, det var som sagt svårt att göra sig hörd och att få utrymme, men det känns hyfsat i alla fall. Inte min bästa insats, men det var helt okej. Ganska kul men oerhört tröttande att sitta i detta sorl i mer än tre timmar...

Har stått på torget idag igen. Mycket skolklasser som är ute. Sara har inte världens tålamod med hysteriska 12-15-åringar... Men det har gått hyfsat iaf. Tur man hade Jenny och Anna som är bättre på sånt. Vårt tält är dock helt uträknat nu. Vi har tejpat ihop två tält för att få det att alls hålla ihop. Så idag har jag köpt ett nytt tält, hoppas det håller tiden ut nu.

Imorgon ska vi ha temadag med jobbet. Ser inte fram emot det direkt. Vi ska tala om det nya eu-arbetstidsdirektivet, hur sommaren och dess vikarier funkat och så säkert hur dålig socialtjänstens ekonomi är... Inte mycket av det där som rör natten. Jag kommer troligen vara ensa nattarbetare där. Linda, som är min sidekick hörde nyss av sig och är magsjuk. Den tredje nattarbetaren har nyss sagt upp sig och slutat och hennes vikarie är sjukskriven.. Så 8 timmar temadag och sen hem ett par timmar för att sedan in och jobba nattpasset. Försökte tala mig ur det, men min chef hävdar bestämt att det är okej att jobba 18 timmar på ett dygn... Känns ju bra. Ska försöka tala mig ur det så kallade "umgänget" efter diskussionerna då vi ska skjuta med gevär på ägg, gå tipspromenad och säkert något mer hysteriskt skojigt...

Nej, dags att sova. Har en oro i bakhuvudet jag måste bli av med... Hm. Det tar vi (eller snarare inte) en annan gång.

1 kommentar:

Anonym sa...

"Har fått oförtjänt mycket rosor för mitt deltagande. Så bra var jag verkligen inte. " Eftesom blogägaren är den som skall godkänna detta inlägg så tar jag en risk nu. Men ovanstående citat är rent skitsnack, så ni vet! Jag var där!!