lördag, december 30, 2006

Att mörda en mördare

Saddam Hussein sägs ska hängas inom några timmar. Förstår inte riktigt hur man tänker. Såg ett reportage från ett möte eller liknande med exil-irakier som tyckte att det var bra, varav den ena intervjuade mannen sa att "Ni svenska tycker att det är grymt, men.." ungefär. För min del handlar det inte alls om att det är för grymt, snarare kanske precis tvärtom. Om man dödar Hussein blir han väl just den martyr som han och hans kvarvarande anhängare egentligen redan ser honom som? Att döda honom är det samma som att låta honom komma för enkelt undan, anser jag. Livstid (med dess egentliga betydelse) vore egentligen ett grymmare straff, eller?

Sen återstår förståss den övergripande åsikten från min sida vad gäller dödsstraff, att jag inte anser att det är rätt som stat eller whatever att begå mord. Att straffa mord med mord är så offantligt svårt att finna ett rättfärdigande för, anser jag.

1 kommentar:

Unknown sa...

Jo, nu har de hängt honom såg jag. Väckte tankar för mig med. Att det inte är mer rätt med dödsstraff för detta(folkmord) än för nåt annat. Det har ingen förebyggande effekt alls, har man väl konstaterat. Hämd-motiv är väl det enda man kan tänka sig som anledning. Och det accepteras ju inte i andra sammanhang, så varför i detta? Man kan ju lätt förstå känslan i hämnden, men inte att lagstadga den. Vem skall i så fall ha rätt att hämnas på vem? Han hade, som du säger, också kunnat få sitta inne på livstid, och inte skadat nån fler.