tisdag, november 21, 2017

Hela Sverige bakar

Visst är det lite synd hur bra programidéer så ofta schabblas bort när de ska försvenskas? Ärligt; hur ofta blir det riktigt bra?

Som bekant är jag ett stort fan av The Great British Bake Off, så pass att jag faktiskt tittar om på gamla säsonger när de dyker upp på TV4 play. Jag testade att titta på den svenska motsvarigheten; Hela Sverige bakar, för nåt år sedan och tyckte att det var eländigt och slutade efter ett par avsnitt i den första säsongen. Men nu i min abstinens efter att TGBBO utsett den här säsongens vinnare så gav jag mig på det igen och började följa den här säsongen från start.

Och visst, det är inte dåligt. Men det är faktiskt inte bra heller. Jag tycker att domarna tillika konditorerna (?) Johan Sörberg och Birgitta Rasmusson är otydliga i sina utlåtanden, de ger för mycket tips och känns inte riktigt lika proffsiga, helt enkelt.


Och Tilde, fina godhjärtade Tilde de Paula Eby som jag absolut inte har något emot , hon verkar snarare vara en fin och nästan alltid glad människa. Men jag blir så oändligt less på att hon återkommande flera gånger i varje avsnitt försöker omvandla det här lättsamma bakprogrammet till en gråtprogram. Varför ska det pratas om döda farföräldrar, dödfödda barn och barndomens mobbing när programmet går ut på att visa upp och utveckla sina baktalanger? Klart att det är viktiga frågor och bra att släppa på tabun osv, men i ett bakprogram? Hon är förstås instruerad så men jag vill bara se nåt lättsamt och helst bli lite imponerad av helt vanliga människors handhavanden med smet och deg. (Och det är dessutom sällan jag själv tycker att det blir särskilt trevligt att baka om jag samtidigt ska behöva snörvla över nåt elände samtidigt, vari ligger det trevliga i det?)

Sen är jag ytterst tveksam till om någon deltagare i TGBBO ens skulle komma på tanken att komma med köpta glasstrutar som en större del av ett bakverk, vilket t.ex hände i den svenska i år. Jag ska inte påstå att jag skulle kunna konkurrera med deltagarna på nåt vis, men i jämförelse med den brittiska motsvarigheten så tycker jag ändå att de står sig rätt platt, faktiskt. Jag har hittills i den här säsongen inte direkt blivit sådär gapande imponerad som jag kanske önskat.

Inga kommentarer: