lördag, augusti 29, 2015

Idol

Jag tror att det är tur att jag inte befinner mig i musikbranchen. Satt och slötittade på ett Idolavsnitt och inser att det juryn tycker är "skitbra!" ofta slår mig som överspelat och tråkigt medan vissa de avfärdar som dåliga tänker jag att det skulle kunna finnas potential i (om man nu har tänkt att det är utveckling man vill se förstås, jag har lite för dålig koll på programmet för att veta om jag är fel ute i det fallet).

Jag har inte sett en hel säsong av Idol någonsin, bara enstaka program, och jag tror att jag kanske såg flest det året då Umeå-Daniel vann (första säsongen?). Och antingen så har jag blivit grymmare med åren eller så är det så att Idol har blivit lite snällare (alt är snällare än jag minns). För jag tycker inte att just det här avsnittet var så mycket förnedrings-tv som jag tänkte mig. Bra där!

Nästan så att jag skulle kunna tänka mig se mer. Kanske.

söndag, augusti 23, 2015

Pysselsöndag

I helgen blev det lagom tid att ta hand om det som trädgården ger i bärväg. Jordgubbar har vi förstås plockat en del redan (men inte så fasligt länge, de blir sena här vid havet) men det är först nu som hallonplantorna börjat ge resultat. Fantastiskt goda hallon, min favorit sedan barnsben. Dessvärre kommer det inte så mycket hallon med in, rätt mycket försvinner på något mystiskt sätt redan ute i trädgårdslandet...

Det här blev det av gårdagens gubbskörd
Idag hjälptes vi så åt att plocka röda vinbär (4 liter bär från en buske), svarta vinbär (nästan 6 liter från en buske) och krusbär (mer blygsamma 2 liter från två buskar). Bärbuskarna och rabarbern skulle behöva flyttas på så att de får mer optimalt med ljus, och flytta in de spontant uppkomna buskar som dykt upp just vid tomtgränsen (varav en vinbärsbuske står helt i rönnens skugga). Men det är ett senare projekt.

M for och hjälpte sin föräldrar med lite datorsaker och då stannade jag hemma och blev pysslig. Jag älskar att pyssla när jag är på rätt humör och får göra som jag själv vill. Jag rensade bär och bakade över hela köket och hade på gamla avsnitt av Never Mind the Buzzcocks på youtube (fantastiskt kul btw) under tiden.

Mördeg och vinbär i alu-formar
Först blev det ett 40-tal vinbärsgömmor av en del av de röda vinbären. Jag älskar kokos och de här gjorde jag för ett par år sedan med gott resultat. Mördeg, vinbär och kokostäcke; det kan inte bli bättre.

Resultatet!

Under tiden gömmorna gräddades så snoppade jag krusbär och letade upp ett recept på marmelad som verkade bra. Jag gjorde en sats på hälften av bären, ungefär en liter. Jag tillsatte vaniljstång som jag hade hemma, som smak och använde syltsocker. Enkelt och väldigt gott. Jag värmde fyra burkar i ugnen men det räckte bara till två till sist. Med möjlighet att göra mer senare förstås av de bär som hamnar i frysen. 


Inte riktigt så ljusgrön färg som köpt marmelad kanske, men jag tror det blev bra ändå. Jag är väl ingen storkonsument av marmelad egentligen men det är gott till rostat bröd och jag tror att just den här kombinationen blir bra till ädelost på kex. Tål att provas i vart fall.

Nu återstår det att göra nåt av de svarta vinbären. Jag är inte så förtjust i dem egentligen men jag gillade sylten jag gjorde på bärmoset efter saftningen jag provade på att göra för ett par år sedan. Saft dricker jag rätt sällan och jag tyckte nog det blev ganska lite av så mycket bär, så jag skulle nog vilja göra nåt annat. Kanske det får bli sylt i omgångar, gott till gröten och pannkakorna.

lördag, augusti 22, 2015

Första veckan

Jag måste säga att jag hade en seg start på första arbetsveckan. I onsdags var jag så trött att jag ville kasta in handduken en stund. Men sen blev det bättre och det rullade på och jag kunde pricka av punkt efter punkt på min "to do första veckan"-lista. Inte allt men nästan allt blev klart innan jag stämplade ut igår eftermiddag. 

Och sommarens kanske finaste vecka rent vädermässigt har det också varit. Jag har ju då mest varit inne i värmen, i vårt fantastiskt oventilerade kontorshus (som vi snart ska flytta ifrån) där det bara gått att ha fönstren öppna ibland pga den renovering som sker av fasaden. Igår stank korridoren av tinner (gissade vi) så pass att halva styrkan for hem och arbetade redan före lunch. Jag ser fram emot flytten kan jag säga.

Det känns skönt att vara igång, nu är tvivlen nästan borta igen. Som alltid efter första veckan. Jag vet var jag är, vad jag gör och jag gillar det. Det betyder inte att jag inte funderar utanför boxen helt dock.

måndag, augusti 17, 2015

Semesterns sista segling

Jag hade för övrigt den äran att komma tillbaka till jobbet som kräfta. Det roade mina kollegor kan jag meddela. Typiskt, jag som varit så duktig och spf:at mig varje solig dag för att skydda min ömtåliga bråkhud. Igår, sista dagen, for jag, M och svärfar ut på seglingstur på en av sommarens absolut finaste dagar med blå himmel som solsken. Och jag glömde att smörja in mig. Det kändes inte så stekande och M gav mig sin keps som lite solskydd, men ett par timmar efter hemkomst så började det bränna rejält i ansiktet och snart såg jag ut som en stoppsignal. Imorse hade jag tom små blåsor på hakan, fantastiskt...

Svärfar njuter av utsikten
Men seglingen var kanske sommarens bästa. Vi var ute i drygt sju timmar och det blåste precis sådär så att det inte är tråkigt för M men inte läskigt för mig. Vi tog oss mot Holmön (söderut ett par mil) och seglade på utsidan av öarna där Stora Fjäderägg är längst österut. Vi rundade den och Lilla Fjäderägg och kunde gå så nära att vi såg öarna tydligt. Vi hade dessutom turen att möta slupen som går från Holmön till Stora Fjäderägg. En träbåt som vanligtvis seglas men som just då gick för motor pga motvinden.

Stora Fjäderägg
Väldigt mysigt var det! Vi fikade, lyssnade på svärfars många men roliga berättelser och njöt av utsikten. En perfekt avslutning på semestern! Ja bortsett från brännskadorna då...

Tillbaka i hjulet

Första arbetsdagen efter semestern avklarad. Det gick både snabbt och långsamt på samma gång. Jag spenderade förmiddagen till mina 100+ mejl i inboxen, kollade igenom det som lämnats på mitt skrivbord i form av post, intyg, post-it-lappar från kollegor som fixat grejer vid min frånvaro etc. Eftermiddagen spenderades delvis i sällskap av it-supporten för att försöka få liv i arbetsmobilen som bestämt sig för att ta semester på obestämd tid. Den ville inte alls veta nåt om simkort längre. Märkligt då den funkade fint när jag lämnade den på skrivbordet, sen har den mig veterligen bara legat där och laddat ur sig tills idag då jag kom åter, laddade upp den men inte fick nåt liv i den. Typiskt. 

Annars kändes det ganska snabbt som vanligt. En ny chef som huserade på kontoret mittemot mitt var kanske den stora nyheten. Tror det blir bra det där, det känns så i magen.

Jag tänker nog ta en liten soft vecka i den mån det går. Jag har ett par möten med arbetsgrupper inplanerade men i övrigt ska jag försöka ta lite korta dagar (flexkontot är fortfarande välfyllt) och liksom mjukstarta i den mån det är möjligt.

lördag, augusti 15, 2015

Hösten kommer snart...

Vi har några riktigt fantastiska sommardagar såhär i slutet av semestern. Jag drömmer lite om en ljummen och vacker höst. Redan nu. Jag tycker faktiskt inte sommaren har varit så horribel som 'alla andra' tycks tycka. Jag tycker vi haft en helt okej ledighet, även om det kanske varit lite lynnigt och i stort sett omöjligt att gå efter prognoser ens med kort varsel. Men eftersom jag inte är en person som gillar att halvnäcka i trädgården, hänga på stranden eller shoppa på stan i shorts så står jag mig ganska nöjt. Jag fungerar ändå inte särskilt bra i hög värme, jag är nog inte gjord för sånt.

Men hösten är lite av min favorit. Jag gillar hösten bäst, även om också jag ledsnar lite då mörkret övergår till att bli mer eller mindre konstant här uppe och då snön fortfarande lyser med sin frånvaro. Då är det inte fantastiskt, men det är långt till dit. Jag ska försöka ta mig för att läsa lite i höst, tror jag. Jag har varit ruskigt dålig på det det senaste året minst. Jag brukar läsa på sommaren men det har inte blivit av alls i år. Men jag har handlat på mig ett litet gäng aspiranter så jag ska försöka ge mig tid. Och då försöka att inte bara fastna i spännande biografier eller dokumentär litteratur. Lite fiktion hade nog inte skadat. Jag tar gärna emot tips på såna böcker, men det måste vara nåt jag fastnar snabbt i, annars ger jag fort upp och plockar på mig en biografi istället...

tisdag, augusti 11, 2015

Snart så..

Sista veckan med semester nu. Känslan av att jag varit ledig i en hel evighet har lite förbytts mot viss stresskänsla över att det snart är över. Jag både längtar lite efter att få rutin i vardagen och känner ett visst motstånd till att sticka in huvudet i ekorrhjulet igen. De vanliga två frågorna trillar runt i huvudet; 1) är det det här jag vill fortsätta göra och 2) minns jag hur jag gör?

Lite som vanligt faktiskt, det brukar se ut så efter längre ledighet för min del.

Jag saknar mina kollegor en del så jag ser fram emot att träffa dem. Och så har vi fått en ny chef från och med igår så det känns väldigt spännande att se vart det ska bära hän. Jag har stor förhoppning om utveckling och förbättring i vart fall, så mycket kan jag säga. Tror det kan vara en nyttig input med nya ögon på verksamheten. Och så ska vi byta kontor nån gång under hösten. Jag tycker egentligen om huset vi sitter i nu, det har en lång historia (gammal sjukhusbyggnad från 1700-talet) men är inte särskilt bra ur arbetsmiljösynpunkt. Jag hoppas på bättre lokal med färre att dela kontor med för lite behövlig arbetsro.

Många förhoppningar inför hösten alltså. Vi får väl se vad som behagar slå in...

lördag, augusti 08, 2015

Som ett födelsedagskort på posten

Som en liten extra påminnelse om att jag blir allt äldre kanske så har jag påbörjat mitt nya år med en mindre hälsokris. Dagen efter min födelsedag fick jag plötsligt lite problem med andningen, till en början inte särskilt farligt men utandningen blev pipig och ansträngd. Vi var i stan och skulle åka hemåt men då det inte blev bättre och jag till slut mest pep hela tiden och fick ett tryck över övre bröstkorgen så styrde M bilen mot akuten istället. Där blev jag väl omhändertagen men fick stanna i 5 timmar medan de tog en oändlig rad prover och kopplade upp mig på ett ekg. När jag sen äntligen fick dunderkur i form av tabletter och inhalationer så kände jag verkligen hur mycket jag tar för givet att det där med andning bara funkar av sig självt.

Dagen efter for jag enligt instruktionerna till apoteket och fick hämta ut en arsenal av mediciner. Jag tror att jag kan ha sett skeptisk ut för kvinnan bakom disken stannade upp, tittade på mig och sa "Att gå från inga mediciner alls till såhär mycket kan få en att känna sig väldigt sjuk." Jag vet inte om det skulle lugna men jag tror hon slog huvudet på spiken i vart fall med upplevelsen.


Under våren har jag återkommande haft känningar av svalget/halsen, som att jag haft svårt att svälja ibland och det har jag faktiskt varit duktig att fara till HC med. Läkaren kollade ner bakom näsan utan att se något, pratade om övervikt och sen var det inte så mycket mer. Nu efter i torsdags har den där känslan av att jag håller på att svälja något stort varit extremt återkommande och hysterin över att jag har nån form av obotlig cancer har blossat upp som ett paket på posten. Jag behöver kanske inte säga att jag fattar att det inte blir direkt bättre av ångest, ibland tänker jag att känslan är helt framkallad av det, men jag vet inte. Nu ska det finnas en remiss på grundlig genomgång iallafall och jag hoppas att min lite tveksamma HC kan leverera så att jag kan få positiva svar och adekvat hjälp.

Att ta hand om mig själv lite mer, skapa ett lugn och återgå till rutiner är vad jag ska försöka själv. Redan innan det här skedde så skrev jag in startdatum i kalendern på nybörjarkursen på mitt gamla yogaställe igen.

torsdag, augusti 06, 2015

Födelsedag

Så var det födelsedag igår igen. Ett år äldre. Känns helt okej på ett sätt, lite stressande på ett annat. De stora siffrorna närmar sig. Jag hade en fin och lugn födelsedag. Spenderade den med M. Fick frukost på sängen och sen tog vi bilen och for iväg. Vi gillar vad vi kallar "roadtrips" så det fick bli en liten sådan. Jag har en förkärlek för forsar av någon anledning, jag lockas av kraften som både skrämmer och imponerar på samma gång, så vi for till Vindeln och Konst i kvarn, en utställningslokal i en gammal mjölkvar just utanför Vindeln. Vi har varit vid forsen tidigare men inte inne i kvarnen. Forsen dånade nästan öronbedövat och jag försökte ta bilder men ingen kunde riktigt göra kraften rättvisa.


Vad jag förstår är det kraftiga forsar i Mårdesele, en bit därifrån, men det hade jag inte riktigt koll på så det blev bara Vindeln just då. Men det var trevligt. Vi såg på lite konst och kollade in fiket, som inte hade så mycket för två senlunchhungriga vegetarianer så vi for in till själva Vindeln istället. Imponerande många pizzerior fanns där, inte så mycket annat vad vi kunde se. Så det fick bli det.

På vägen hem passerade vi godihuset, köpte alldeles för mycket godis och for sedan hem och spelade steamspel och såg på film hela kvällen. En riktig mysdag. Fullt nöjd alltså. Ja förutom det där med den accelerande ålderssiffran då kanske...

måndag, augusti 03, 2015

Många är de bra semesterdagarna

Igår hade vi en riktigt bra semesteraktivitet; vi var hemma hos bäst-Simon från tidig eftermiddag till sen kväll. Vi trädgårdsfilosoferade, pratade, grillade, åt alldeles för mycket, drack vin, spelade spel och skrattade. Det var hemskt roligt. Jag har verkligen saknat hans sällskap, som det varit mycket för lite av den sista tiden (alldeles mitt egna fel btw). M var med, syrran och hennes beau. Oerhört trevligt!

Och nu har vi bokat in loppisrundor min sista semestervecka och hans första. Ser fram emot det. Ska försöka samverka ihop nåt socialt med de andra saknade elementen i vänskapskretsen också nu bara så är det snart som det ska vara.

Framåt?

Slö dag idag, jag tror att semestern börjar sätta lite rot nu. Jag har tappat dagarna, vänt en del på dygnet och drömmer inte lika ofta stressdrömmar om jobbet. Just i morse dök det i och för sig upp ett par jobbfunderingar men jag försökte snabbt putta undan det med argumentet att mina kollegor säkerligen hör av sig om det är nåt jag behöver veta eller besluta.

Däremot tänker jag en del i större drag kring arbetet. Lite framåt, hur saker ska bli, vart det är på väg och om jag är på väg nånstans och hur målbilden i så fall ser ut? Jag har inte svar på något av det där men jag tror att det kan vara bra att reflektera i vart fall. Så länge det inte blir för mycket. Jag ska ju ha semester och koppla bort (inte av?) mig lite.

Ibland känns det lite som att jag närmar mig nån form av, jag vill inte skriva ålderkris för det känns inte som en kris, mer som nån form av summering eller reflektion. Det känns plötsligt så tydligt att jag är vuxen (hur galet det nu är av en soon-to-be 37-åring att skriva), att människor omkring mig är yngre och att våra funderingar inte alltid är de samma längre. Det känns som att jag står vid så många vägskäl ibland, att jag måste välja, och en viss panik över att jag inte vet vad jag kan välja. Men att tiden liksom håller på att ticka ut på sina håll. Jag vet inte om det låter helt galet, men det är bästa sättet jag kan förklara det på. Och det här med att välja har ju aldrig riktigt varit min tekopp. Det känns stressande och obekvämt.

Det låter väl konstigt och mest troligt så kommer allt vara som vanligt när jag ser tillbaka på det här om ett halvår eller år, men något i mig säger mig ändå att jag står inför en del förändringar. Och jag vet inte om det är önskvärda sådana eller inte.

Sara flum är tillbaka, blog readers beware....