söndag, februari 02, 2014

Philip Seymour Hoffman

Under kvällen dök det upp en riktigt trist sak i newsfeeden; nyheten att Philip Seymour Hoffman hittats död. Jag tänkte en stund att det var en sån där "celebrity death hoax", där det tex tidigare felaktigt ryktats om hans död, men när fler och fler av de stora, trovärdiga tidningarna publicerade nyheten var det bara att inse.

Oerhört ledsamt, måste jag säga. Han var en stor skådespelare, en av mina absoluta favoriter. Även om filmen han var med i höll låg klass så kunde man alltid lita på att han gjorde en bra prestation och lyfte filmen till mer än vad den var värd. Jag tror tex aldrig att Charlie Kaufmans Synecdoche, New York (2008) hade blivit något mer än en vilsen film som ville vara svår om inte Seymour Hoffman spelat huvudrollen. Before the Devil Knows You're Dead (2007) är också en film som inte förtjänat mycket mer än en axelryckning utan honom.

Min favoritfilm med Seymour Hoffman tror jag ändå är Doubt (2008) eller möjligen The Ides of March (2011). Men då finns det också en lång lista med filmer jag inte hunnit se än där han finns med, som hans Oscarvinnande prestation i Capote (2005). Hans rollprestation som nasty Sandy i Along Came Polly (2004) förtjänar nog ett litet omnämnande också.

Sorgligt och eländigt och stämmer ryktena var det som så ofta i Hollywood narkotika som fällde avgörandet. Jag vet att jag läste förra året att han skrev in sig på rehab efter att ha tagit ett återfall efter drygt 20 år som ren. Mycket sorgligt. Hollywood har mist en skådespelare som kunde blivit hur stor som helst.

Inga kommentarer: