onsdag, april 04, 2012

Rec: Margin Call (2011)

Betyg: 3/5

Det är 2008, året då finanskrisen slog till på riktigt. I filmens början har inte krisen slagit till på riktigt, men inom 24 kommer den att vara ett faktum. Eric Dale (Stanley Tucci) är en av de många som får veta att han fått sparken på investmentbanken han arbetat halva sitt liv på. Innan han lämnar byggnaden ger han en av de nyare anställda tillika adept till Dale, Peter Sullivan (Zachary Quinto), en USB-sticka och ber honom kolla innehållet snarast möjligt då han själv tror att han är något stort på spåren. Sedan mer eller mindre föses han ut från arbetsplatsen med sin papplåda och redan avstängda mobiltelefon. 
Sullivan gör senare samma dag en upptäckt utifrån innehållet på USB-stickan som kommer att ha betydelse för hur finanskrisen ska drabba USA och världen några timmar senare. Han förmedlar sin upptäckt till sin chef och på imponerande kort tid har en enorm apparat dragits igång.

Att göra en film om dygnet före finanskrisen är lite vågat, får jag säga. Det är omöjligt att komma ifrån att behöva använda en dialog som ska snurra kring, för de flesta, obegripliga finansiella begrepp och sammanhang. Att dessutom få med sig en så pass namnkunnig skådespelarstab (även Kevin Spacey, Paul Bettany, Demi Moore och Jeremy Irons återfinns bland rollistans toppnamn) i en potentiellt tråkig film utan någon större budget är klart en imponerande merit för den debuterande regissören (tillika manusförfattare) J.C Chandor.
Förutom det imponerande skådespelet från nämnda ensamble har Chandor även lyckats skapa en film om något som normalt är svårt att greppa på ett sätt som inte bara blir hanterbart utan även ganska spännande och intressant. Visst, är man totalt ointresserad av världsekonomin och hur det faktiskt går till i börsvärlden kommer man antagligen inte att se färdigt den här filmen, men i övrigt tror jag att man liksom jag kommer att bli positivt överraskad.
Välspelad med bra dialog (om än något 'pratig') och stundvis riktigt spännande. Att den tenderar att kännas lite 'gubbig' stundvis (och filmens enda kvinna hamnar ganska snabbt i dikeskanten) rår nog inte Chandor för, det är snarare finansvärldens som ska beskyllas för det. Betyget blir en stark 3/5.

Recensioner: DN, MZ, SvD

Inga kommentarer: