lördag, februari 25, 2012

Rec: The Artist (2011)

Betyg: 4/5

Svartvit stumfilm på 2000-talet med all THX, HD och 3D-animation, ska det funka? Någon galen person trodde i vart fall på det och se så rätt det blir. Förvisso finns det några namnkunniga i birollslistan men huvudrollsinnehavarna Jean Dujardin och Bérénice Bejo torde ha varit väldigt anonyma för den stora (amerikanska) publiken. Trots det blev den alltså i topp av antal Oscarnomineringar; hela 11 stycken. Gick den hem hos mig?

The Artist (2011) utspelar sig på 20- och 30-talet då stumfilmen skrotades till fördel för talfilmen. George Valentin (Dujardin) som varit den stora stumfilmsstjärnan blir plötsligt helt ointressant då nya talfilmsstjärnor tar över rampljuset. Han förlorar dessutom sin fru, som han försakat under tiden som stjärna, sitt hem och sitter till sist ensam i en liten lägenhet med sin hund (världens sötaste filmstjärna, Uggie) och några flaskor med alkohol som enda sällskap. Den stora stjärnan är nu istället Peppy Miller (Bejo), en kvinna som först blev känd som statist i en av Valentins stumfilmssuccéer.

När man inte har en dialog att hänga upp en film på är det påtagligt hur mycket annat som krävs för att både göra filmens budskap tydligt, en sammanhängande handling och samtidigt hålla uppe intresset hos tittaren. Allt detta lyckas The Artist med, framför allt genom sina otroligt charmiga huvudrollsinnehavare. Kroppsspråket är både målande och roligt, miljöerna är snygga och känns genuina och regissören (tillika manusförfattaren) Michel Hazanavvicius leker med tekniken på ett roligt sätt. Historien i sig dippar lite på mitten; jag blir nästan less på Valentins olycka och det känns som att det dras ut lite för mycket. Men snart fångar historien upp mig igen, inte minst med hjälp av den charmiga hunden. Det är svårt att förklara vad som är så bra med filmen, men jag blir glad av den och tycker att det något riskfulla projektet med stumfilm på 2000-talet är synnerligen lyckat. Välspelat (John Goodman och James Cromwell gör bra biroller) och kul!

Det är dock ingen toppfilm såtillvida att det blir ett toppbetyg från min sida. Den är originell, men för att nå hela vägen skulle själva handlingen också behövt vara lite mer originell. Jag tror dock att Frankrike kommer att vara välrepresenterat på Oscarsscenen imorgon natt. Betyget blir en 4/5, det är svårt att inte belöna ett vågat och intressant projekt som detta!

Trailern avslöjar tyvärr hela filmen så här kommer ett kortare klipp istället:





Edit: Nu har recensioner börjat trilla in i tidningarna, idel hyllningar; Exp, DN, SvD, och ännu fler.

Inga kommentarer: