måndag, februari 27, 2012

Oscargalan 2012 -summering

Sådär, då var det över för i år. Tror inte att Oscargalan någonsin känts så kort som i år. Det kan inte ha berott på att man för första gången (?) valde att inte spela upp musiken som var nominerad. Nånting gjorde den i vart fall kort.

En kort summering då kanske? 
  • Först; Fredrik & Filip skötte sig faktiskt helt okej i år. Med undantag ett par timmar in i galan då de plötsligt fick för sig att börja snacka under presentationer (men då twitter gick nuts på dem, vilket kanske bidrog till att de skärpte till sig igen). Och så var det ett himla tjat om att Filip bor i Los Angeles samt en massa tjafs om vem som går på vilken drog. Men även om de fortfarande inte kan så mycket film så var deras insats i stort betydligt bättre än förra året och jag kunde stanna framför tv:n istället för att vända mig till streaming.
  • Tjockisskämten var lika skittråkiga som återkommande. Bäst var när Jonah Hill så uppenbart visade att han inte tyckte att det var kul när galans värd Billy Crystal skämtade om hans omskrivna viktnedgång.
  • Lika trist förstås med twittermobben över Angelina Jolies uppenbart ofriska smalhet.
  • På den manliga sidan av kändiseliten tycktes den så kallade "porrfilmsmustachen" trenda. Obegripligt missklädsamt på de flesta, skulle jag vilja påstå. Huga.
  • Billy Crystal var riktig mellanmjölk som värd. Inte tråkig men inte heller särskilt rolig. Han var som bäst i början och sen blev det blaskigt. Jag hade nog hellre sett den först tänkta Eddie Murphy. Nästa år ser jag dock gärna en kul kvinna som värd. Det är inte så svårt som ni tror, The Academy!

Och så några vinnare och förlorare:
  • Jag tippade riktigt illa i år. Bara 13 av 24 rätt. Men jag hävdar fortfarande att det var ett svårtippat år. Jag fick dock rätt på 7 av de 10 'tyngsta' priserna.
  • Absolut roligaste vinsten stod Octavia Spencer för. Underbart tacktal dessutom. Christopher Plummers vinst kommer tvåa. Birollernas kväll helt klart!
  • Hugo fick fem priser precis som The Artist. Men med tanke på vilka priser de tog hem får vi nog enas om att The Artist var galans stora vinnare. Och det välförtjänt. Även om jag inte tyckte att det var en fullpott-film så känns det så.
  • War Horse, som jag hann se just i sista minuten tog inte hem en enda av sina sex nomineringar, precis som jag förutspådde. Snopet kanske, men helt korrekt enligt mig.
  • Meryl Streep och inte den av mig tippade Viola Davis? Ja, det är svårt att tycka att Streep felaktigt vann även om jag faktiskt inte sett The Iron Lady. Streep är alltid bra och har varit nominerad hela 17 gånger. Med tanke på att det nästan är 30 år sedan hon vann senast (för Sophie's Choice, 1983) så är det rätt. Men lite synd på Davis.
  • Manuspriserna till The Descendants (efter förlaga) och Midnight in Paris (originalmanus) kändes inte rätt något av dem. Båda är väldigt bleka vinnare.
Tja, det var väl det. Jag kommer säkert ha fler tankar när jag fått sova lite. Ärligt talat så känner sig den här nattuggleveteranen inte särskilt trött. Men snart blir det väl ett försök att sova några timmar. Får se om jag ids vända dygnet, på onsdag är det dags för nattpass igen.

Och jo, snyggaste klänningen, av de jag såg, bar helt klart Jessica Chastain (google it!). Som jag skrev på facebook; jag hade lätt kunnat gifta mig i den. Om jag såg ut som hon. Och skulle gifta mig.

Inga kommentarer: