onsdag, december 07, 2011

Film 35/11: The High Cost of Living

Nathalie (Isabelle Blais) är gravid i åttonde månaden när hon blir påkörd av en bil utanför sitt hus. Föraren larmar ambulans men avviker sedan från platsen. När Nathalie vaknar upp på sjukhuset får hon veta att barnet hon väntade dog av olyckan, men att hon själv är fysiskt okej. Redan före olyckan tycks Nathalie ha känt sig ensam i sitt förhållande med barnets far, Michel (Patrick Labé), en situation som bara förvärras av deras olika sätt att hantera situationen på.
Samtidigt får vi följa hur föraren av olycksbilen, Henry (Zach Braff) våndas över att inte veta hur det gick med kvinnan han körde på. Han är amerikan, bor i Montreal med ett utgånget visum och livnär sig som låssmed och knarklangare. Till sist möts de båda just som Nathalies liv håller på att gå i kras och hon saknar en väg ut. Henry blir vägen ut då han erbjuder henne sin ovillkorliga vänskap, utan att berätta vem han egentligen är.

Man ska hålla muggen med två händer
The High Cost of Living (2010) är en kanadensisk indiefilm av debuterande Deborah Chow (som även skrivit manus och som vunnit pris i Kanada för bästa debut). Det är en välspelad historia som berör utan att bli ältande. Jag gillar att Chow låter de fransktalande vara just det och att hon lyckas gestalta moraliska dilemman utan att bli moraliserande eller se allt ur ett svart/vitt perspektiv. Efter en något överdramatisk inledning lyckas historien fånga mig snabbt och håller mig kvar under resten av filmen. Om jag skulle önska något, förutom en kortare inledning, skulle det vara att Chow inte envisats med att utveckla vidare den relation som var mellan Nathalie och Henry. Det hade räckt som det var.

Jag håller fortfarande Garden State (2004) som en av mina absoluta favoriter och har sett fram emot något liknande från Zach Braff. Nu är det här inte hans regi men hans rolltolkning är väldigt bra och visar åter att han kan så mycket mer än att vara Dr Dorian i Scrubs. Också Isabelle Blais insats bör nämnas som riktigt bra; scenen där hon först träffar Henry efter olyckan samt den i badrummet längre fram i filmen känns nästintill genuina. Trots de ovan nämnda skavankerna (enligt mig) har jag svårt att inte ge den här filmen 4/5, även om det inte är ett självklart betyg.


The High Cost of Living har inte lanserats i Europa men finns på iTunes. Här är (en som vanligt lite lite för avslöjande) trailer till filmen:




Inga kommentarer: