torsdag, november 17, 2011

Man får vad man betalar för

Och under tiden jag jobbat har det blossat upp en ny vårdfiaskohistoria i media. Jag vet inte vad jag ska säga om det. Man får vad man betalar för, är väl egentligen så jag kan sammanfatta det. Hela projektet med att konkurrensutsätta branschen genom lägst-vinner-upphandlingar var idiotisk. God vård kostar pengar. Jag är inte emot vinstintresset som sådant men vinsten borde gå tillbaka till boendet, till brukarna och till de anställda. Det hade varit intressant att se hur ett sådant projekt skulle utvecklas.

Jag tror inte att det är så roligt att jobba på det omskrivna boendet idag. Jag vet själv hur det är att arbeta på en plats som förekommer i skandalskrivningar i media. Mycket tolkas om och till sist kände i vart fall inte jag ens igen min arbetsplats så som den beskrevs i artiklarna. Saker vinklas och till sist låter det gärna som att det är sadister som arbetar där. Människor som arbetar i vården och äldreomsorgen är, enligt min erfarenhet, i de allra flesta fall personer som är måna om att göra ett gott jobb och att brukarna ska ha det bra. Personer som gör så mycket mer än vad som krävs av dem och som ger av sig själva varje dag. Som utför uppgifter som andra aldrig skulle drömma om att göra. Och det till en usel lön som få andra branscher skulle godta med tanke på insatsen.
Sen vill jag också hävda att situationen som beskrivits på Carema i media inte är särskilt långt ifrån hur det ser ut på kommunala boenden. Jag känner igen delar av det som beskrivs från min egen arbetsplats (delvis för att det nog är vinklat på ett märkligt sätt ibland). Men det är som sagt så det blir när man inte vill betala för den vård man kräver ska utföras. 

Det måste vända någon gång. Det måste uppvärderas att arbeta med vård/omsorg och det måste få lov att kosta att vara gammal och sjuk. Jag betalar gladeligen skatt om mina pengar kan användas till det. Lyxresor till USA för politiker, representationsmiddagar med spritnotor, skattefiffel, orimligt höga löner och bidrag till redan höginkomsttagande politiska ledare; not so much.

Inga kommentarer: