torsdag, september 22, 2011

Dödsstraff tillhör dåtiden

Skyldig eller inte skyldig. I det här fallet talar många om att det inte på långa vägar var ställt utan rimligt tvivel att det var Troy Davis som dödade polismannen 1989. Ändå avrättades han inatt. Men även om han var skyldig hör det inte till en demokrati att ha dödsstraff. Det är inget straff, det är ett brott mot mänskliga rättigheter. En stat borde inte ha rätt att döda sina invånare. Jag kan förstå känslan hos en anhörig till ett brottsoffer att man vill se den som gjorde det avrättad, men en stat, en demokrati kan aldrig gå på känslor när man dömer straff.

Och även om man skulle hävda att dödsstraffet är rätt i de mest vidriga fall så har USA:s historia visat mer än en gång att risken för att avrätta oskyldiga i allra högsta grad är en potentiell verklighet. Hur många har kunnat frias med bevis i efterhand? Att låsa in oskyldiga är illa nog, men att avrätta? Vansinne.

Dödsstraff tillhör en mindre utvecklad tid. Hur många fler ska avrättas innan USA:s samtliga stater inser det? Troy David blev den 35:e att avrättas bara i år. 

Inga kommentarer: