måndag, december 20, 2010

Vi kan aldrig bygga bort idioter i trafiken

Det skedde ett antal serieolyckor på E4:an norr om Umeå idag, men tack och lov verkar ingen ha blivit allvarligare skadad. Det måste ha skett bara nån timme efter att vi for till stan. Som jag skrev igår så är det otäckt att bli stående just på E4:an där det går ganska fort och där sikten varit ganska kass den sista tiden. Snörök är definitivt värre än något annat.

Jag fick fara till Sävar och hämta ut ett paket just om jag läste om det där så vägen var ganska trafiktom när jag for. Jag körde ut på E4:an strax efter en körskolebil och höll ett bra avstånd, dels pga väglag och rök men även för att jag inte direkt räknade med att det satt en van förare bakom den ratten. Det är förvisso 110-väg men 80-90 km/h kändes mer lämpligt.
Bakom mig kom snart en volvo (som alltid?) ifatt och la sig så nära att jag såg rakt in i bilen genom backspegeln. Galet bara det. När det blev tvåfiligt slängde han sig ut i omkörningsfilen som inte såg ut att ha plogats på hela dagen och drog om. Över min bil kom en våg av snö och modd och jag hade på allvar ingen aning om huruvida jag fortfarande befann mig på vägen eller ej. Hade han fått sladd framför mig när han körde in hade jag aldrig sett det. Jag släppte försiktigt gasen och hoppades att jag styrde hyfsat rakt och bredvid mig satt M och svor nåt om idioter och evolution.

Utan att sia i anledningen bakom dagens olycka; är det konstigt att det händer olyckor? Det går aldrig att bygga bort idioter bakom ratten annat än att göra fordonen förarlösa.

Inga kommentarer: