fredag, april 30, 2010

Film 15/10: 4x Kristen Stewart

Jag har av någon anledning sett en del film med Kristen Stewart den senaste tiden. Innan en del av dem helt glöms bort tänkte jag dra dem lite kort här.

The Safety of Objects (Suburbia, 2001): En stillsam film som kretsar kring några grannfamiljer i ett medelklassområde. De är alla på kanten av någon form av tragedi. Det är sorger i det förflutna som lever kvar, oförmåga att gå vidare och så de som försöker men gör det på de märkligaste sätten. Låter kanske tråkigt, men den är faktiskt helt okej. Ingen film man minns så mycket av, men en sevärd film om konsten att leva vidare och att våga gärna förändringar i sitt liv. Inte så dyster som det kanske låter, trots allt. Med bl.a Glenn Close, Dermot Mulroney, Joshua Jackson och Patricia Clarkson. Kristen Stewart spelar Sam, dotter i en av grannfamiljerna. Betyg svag 3/5.

Speak (2004): När Melinda Sordino (Kristen Stewart) börjar High School är hon redan känd för de flesta av skolkamraterna. Känd som tjejen som ringde polisen under sommarens största ff-fest. Melinda har redan innan skolstarten bestämt sig för att vara tyst, att inte försöka förklara, att inte berätta varför. Hon håller sig för sig själv, är tyst på lektionerna och är den alla pratar om. Även hemma blir distansen till föräldrarna allt större. Sen träffar hon Mr Freeman (Steve Zahn), bildläraren som hon på något vis känner förtroende för. Hon pratar inte med honom, men han lyckas nå henne ändå genom att få henne att börja teckna.
Det här är en ganska bra film. Inte så mycket nytt egentligen och man kan ganska tidigt räkna ut filmens handling, men den innehåller en del sköna människor, inte minst Mr Freeman som är filmens outsider men som jag gärna haft som lärare som barn. Betyg 3/5.

Fierce People (2005): 16-årige Finn (Anton Yelchin) ska egentligen spendera sommaren med sin pappa antropologen som studerar stammar i Sydamerika, men omständigheterna gör att han istället får följa med sin alkoholiserade mamma Liz (Diane Lane) och bo på ett gods tillhörande en rik man (Donald Sutherland) som anställt Liz som massös. I området bor även mannens familj varav Finn blir vän med barnbarnen Maya (Kristen Stewart) och Bryce (Chris Evans). Han har dock svårt att passa in och bestämmer sig för att studera människorna omkring honom som om han vore antropolog.
Inte heller det här är en film som sticker ut, men den har sina intressanta stunder. Skådespeleriet är sådär på sina håll, allra mest har jag svårt för Diane Lane, men det funkar. Kristen Stewart spelar en svårmodig, utforskande tonåring som Finn såklart faller för. Betyg svag 3/5.



In the Land of Women (2007): Carter (Adam Brody) har just blivit dumpad av en känd skådespelerska och behöver ta ett break. Han bosätter sig i förorten hos sin gamla mormor och blir ganska omedelbart indragen i konflikterna som familjen mitt emot befinner sig i. Mamman Sarah (Meg Ryan) har just drabbats av cancer, vilket hon försöker hålla hemligt för sin familj. Tonårsdottern Lucy (Kristen Stewart) fattar att något är på gång men tror att det har med pappans (Clark Gregg, från "Christine") "hemliga" otrohet att göra. Carter blir samtalspartnern till både mor och dotter och hans egna problem hamnar i periferin.
Till skillnad från många andra (har jag förstått) så gillar jag Meg Ryan ganska ofta. Visst spelar hon över ibland när hon försöker vara käck och rolig, så också i den här filmen, men hon är ganska bra i de dystrare delarna. Adam Brody är makalöst charmig och lyckas i motsats till Ryan faktiskt med att vara rolig i denna annars halvdystra dramakomedi vilket ger lite feelgood-känsla över filmen. Kristen Stewart gör vid det här laget rollen som den svåra dottern ganska mycket på rutin och även om det funkar så önskar jag att jag fick se henne göra något annat. En skön film som tyvärr slutar lite för abrupt. Betyg 3/5.

(Jag har tidigare skrivit om Adventureland (2009) som Kristen Stewart också finns med i och spelar, tro det eller ej, svårmodig tonåring.)

Inga kommentarer: