söndag, maj 31, 2009

Mors dag är pappas dag

Idag är annars en dag med en sorgklump i magen. Känns som att jag laddat inför den hela veckan. Idag är det ett år sedan pappa dog. Ett helt år har tydligen gått, trots att det fortfarande känns helt nyligt. Jag hade hoppats att det skulle kännas bra eller iaf skapligt vid det här laget, men det är inte riktigt så. Den lättnad som jag långt innan han blev akut sjuk (för sjuk var han ju länge på ett sätt) hade förväntat mig känna när han väl gått bort, den infinner sig inte riktigt. Jag känner mest sorg och saknad.

Han har funnits i mitt huvud varje dag hela året, men kanske extra mycket sista veckan. Jag nämnde det lite (malplacerat kanske, för en grillkväll) igår kväll men i övrigt har han mest varit en ständigt närvarande tanke. Idag har jag dock farit och handlat en mini-solros lite symboliskt till hans minne. Solrosor var pappas favoritblomma, han hade alltid solrosor i trädgården var vi/han än bodde. Nu står det en outslagen solros på min balkong.

Vissa firar vid havet, andra far med valsedlar; mors dag i Umeå

Idag har det varit nåt slags kombofirande vid havet i M:s föräldrars stuga (läs permanenta bostad/hus). Hans ankommande 35-årsdag firades lite tillsammans med 2x mors dag (hans mamma och hans syster var de firade mammorna) med som vanligt god mat och trevligt sällskap.

Det innebar dessvärre att jag fick stå över att jobba med institutionsröstningen som hållts i kommunen. Dvs några mobila röstningsställen har cirkulerat mellan kommunens olika vård-inrättningar. Tappra Anna lyckades dock fara runt på 11 ställen! Väldigt bra jobbat. Lite problem med kriminalvårdens ställen tydligen men i övrigt låter det som att det gått bara bra. Lite generalrepetition inför nästa söndag alltså.

Jag drog kanske ändå mitt strå till stacken genom att jag lämnade valsedlar till M:s storasyster som lovade se till att de kommer ut på valställena i Robertsfors kommun. Känns bra! Hoppas det genererar lite röster.

Grill-lördag

Det blev en oplanerad kväll igår. Anna och Uffe mer eller mindre kidnappade mig att komma och grilla med dem och en vän till dem. Lite senare på kvällen anslöt även M. Det som var tänkt att bli en ganska tidig kväll slutade med att jag kom hem strax före två (men det kanske mest var bussarnas fel; jag tänkte åka strax före tolv men ingen buss gick före ett...). Men det var iaf väldigt trevligt och inte alls fel sätt att tillbringa lördagskvällen på.

lördag, maj 30, 2009

En aldrig sinande debatt där vi aldrig kommer att mötas på mitten?

Ibland är det skönt att det finns folk som säger som det är (åtminstone delvis) och inte försöker gömma sig bakom ord som "viltvård". Hade det varit tal om viltvård hade det inte varit jägarnas nöje man försvarade. Finns det inte tillräckligt med älgkalvar per jägare är det kanske bra? Men författaren av artikeln skriver om de stackars jägarna som får dela på en ynka kalv som ett gäng ledsna pojkar med bara en jojo. Även om vi inte längre kan återfå nån slags balans, är det inte det vi ändå bör sträva efter? Istället vill man döda de som faktiskt äter älgkalvarna för att överleva.

Och så den obligatoriska skrämselpropagandan att björnar attackerar människor. Har vi haft dödsfall i Sverige där inte den attackerade varit jägare med bössa och skällande hund? Om nu rovdjuren vore så människofarliga skulle vi väl ha trupper som ständigt (iaf delar av året) letade efter rester av alla de inhemska som utländska bärplockare som rör sig i de norrländska skogarna bland rovdjuren? Och mig veterligen är svinnet på dessa inte påtagligt stort, eller ens existerande.

Djuren har såklart också ett existensberättigande. Kommer de för nära inpå det som vi anser vårt måste man i första hand se till att skrämma iväg dem, inte instinktivt springa efter bössan. Och den dagen man är ärlig om hur mycket tamdjur som dödad av jakthundar, och då riktiga hägnader används, då kanske vi får en ärligare bild av hur det ser ut med rovdjurens påverkan där.

Nej, håll fast vid vad saken gäller. Jägare är inga djurvänner som vill idka viltvård; det handlar i alla första hand om nöjet och makten att döda andra levande varelser.

Okej, solen är rätt skön, men sen då?

I övrigt händer inte så mycket. Känner mig nog lite uttråkad/ensam idag. M är i Ratan och städar i byn idag (kungen ska ju komma...). Lägenheten ser ut som ett bombnedslag och jag vet inte var jag ska börja med alla saker. Har diskat nästan allt (blev så varm att jag fick avbryta), kokat fisk till tre nöjda damer som nu ligger i fiskkoma på balkongens skuggigare del och så lagar jag lunch till mig själv.

Kanske skulle ta tag i att byta kedja på cykeln? Har inte riktigt full koll på hur men det kanske löser sig?

Ringde "miss J" i sthlm också och det visade sig att han satt i segelbåten och hade ungefär lika tråkigt. Kanske skulle glömma det där med höghastighetståg och koncentrera oss på att utveckla teleportering istället? Funkar skitbra i WoW iaf. =)

Nytt uppdrag: balkongväxter

Jag la ner Strömpilsprojektet. Det kändes trist plötsligt. Istället promenerade jag till plantskolan alldeles intill och gick tankspritt runt bland alla trädgårdsdrömmar. Köpte med mig en citrontimjan (favorit i örtlandet) och en stor prästkrage. I övrigt har jag dålig koll på vad som passar på en trist balkong.

Sen blev det en sväng till Ica och där köpte jag på mig ett par lavendelkrukor som jag kommer att sätta ihop till en stor, tror jag. Även lite snabbuppdrivna (inte de bästa att odla vidare på) örter blev det, samt mat då.

Planen med balkongen är väl dels att flytta ut det där växthusskåpet jag hade i förrådet och ha en del örter i, samt plantera lite trivsamma blommor i större krukor och ha runt omkring. Jag är lite allergisk mot balkonglådor, de ser alltid likadana ut och blommorna är sällan så spännande. Men jag kanske borde falla för majoritetstrycket ändå. Vi får se.

Mission: ut i solen!

Egentligen borde jag kanske vara hemma och försöka börja sortera i den härd som drabbade mig igår. Men det är superfint väder ute och jag vill ut! Jag tror att jag ska ge mig på projektet att ta mig till Strömpilen ändå. Tar bussen till nåt lämpligt ställe och promenerar sen. Hade jag haft cykeln hade det varit en annan sak, men den är fortfarande inte riktigt hel. Istället får det bli buss och/eller promenad. Jag tror att jag kanske tar med mig min tegelsten till kamera också. Alltid träffar man väl på nåt kul eller intressant.

Hittade btw ett fotbad bland alla grejer. Tror att jag fått det av mamma för några år sen. En tantattiralj som kan komma handy ikväll efter en dag av promenerande kanske?

Wallpaper Clocks

Tänkte denna lördagsförmiddag tipsa om lite skojiga desktop wallpapers. Wallpaper Clocks är alltså wallpapers med inbyggd klocka, varpå wallpapern uppdateras varje minut. Det kräver lite kraft av datorn men jag tror att de flesta klarar det fint. (Och nej, jag är inte sponsrad på nåt vis.)

Den här, "Ghosts", har jag haft en tid. Lite söt. (Klicka för större)

"Lettereater" mitt val för dagen

"Save the Planet"

Egentligen är jag sugen på nåt annat nu, har haft de här ett tag, men jag gillar dem och tänkte iaf tipsa om dem. Själv tror jag att jag ska jaga rätt på nån snygg, stilla svartvit bild. Kanske hör ihop med mitt plötsligt ökade sug efter att fotografera svartvitt igen? Alla andra är ju så konstnärliga nuförtiden...det verkar smitta.

Nattens fråga...

...varför kan man inte ta sig med buss till ett av de två stora köpcentrumen Strömpilen? Hade tänkt ta mig dit imorgon för att spana cheepo-jeans men det tycks krävas en del promenad. Inga problem förvisso, men då går en del av mathandlandet nog bort. Jaja, jag får väl skjuta på just det då. Men visst är det märkligt?

fredag, maj 29, 2009

Det bästa med flytt är att det är så skönt när det är klart

Det finns dock inget så skönt som att sätta sig med gott sällskap på sin ljumna balkong med varsin Krusovic i handen efter några timmar av hastigt miniflyttande. Trots att den superblyga twenty-something grannkillen, nu nästan plakatfull på väg ut på stan, kom fram för att berätta att han annars är för blyg för att säga att jag får ringa på och säga till om han stör. Det var nästan lite småsött faktiskt. Faktum är att jag nog aldrig hört honom röra sig i lägenheten alls.

Nu ska jag sträcka ut mig i soffan en stund. M är redan där och tittar på Pusher 2, Constantine och Numbers. Samtidigt. Måste beslagta fjärrkontrollen, tror jag.

Plötsligt flyttarbete

Det blev en annorlundare fredagskväll än planerat. M hade missat att säga att nyckeln till mitt förråd på Haga skulle lämnas in redan idag. En liten petitess sådär. =)

Jag har sedan jag flyttade hit för 5,5 år sedan hyrt ett litet förråd (eller M har stått på det formellt) där jag stoppade in det mesta av mina saker jag hade med mig när jag kom hit. Den ursprungliga planen var ju att flytta in "tillfälligt" hos M tills dess att jag hittat egen lägenhet. Det blev ju inte riktigt så, vet vi idag. I vart fall har jag inte varit där sedan dess, typ men fortsatt hyra det. Nu skulle ägaren av huset bytas och de ville säga upp förrådet, vilket passade mig bra då det kändes som en onödig utgift. Så det blev att hyra släp och tömma det snabbt.

Jag levde i tron att det inte var så mycket saker, några få lådor sådär. Men halva lägenheten är nu full av blandat osorterat skräp, varav jag säkert kommer att få hiva hälften om jag ska få plats i nuvarande förrådet. Bland de saker jag har med finns tex följande:
  • en miljard gamla Elle och Cosmo från min "try-to-be-more-girly"-period
  • två lådor fulla med vhs och kassettband (många inspelade mtv-videos samt kassetter med "Pulp live på Lollipop-95" osv)
  • en gigantisk "afrikansk" mask från Indiska som jag helt glömt att jag äger (I blame ex-sambon "miss J")
  • blandade husgerådsaker inhandlat på second hand när jag flyttade hemifrån (urk)
  • kassar med gamla kläder jag tydligen inte saknat
  • en trasig (!) golvlampa jag klätt om själv
  • ett draperi i bambu föreställande Che Guevara jag fick (och älskade) av ex-ex-sambon A för evigheter sedan (och som M greppade med glädje tydligen?)
  • plenty av uppkopierad studentlitteratur
  • femtielva tangentbord och databurkar (I blame sambon/särbon/ex-sambon M)
Bland de mer intressanta sakerna återfinns bl.a:
  • mormors gungstol (redan intagen av katt nummer ett; nu finns det tre fåtöljer i vardagsrummet, till tre katter, ergo; alla nöjda)
  • alla gamla musikplanscher (det kanske är lite retro med en gammal Wannadies eller Cure på väggen?)
  • uppsatser och papers från statskunskapstiden (fast jag borde kanske inte läsa som dem nu...)
  • kassar fulla med gamla musiktidningar (fast vad ska jag med dem till egentligen?)
  • vinglas jag saknat
  • fler boklådor att lägga till alla de som redan står i lägenheten (ok inte bara bra)
  • två köksstolar jag målat själv i rött resp blått (men var ska jag ha dem?)
  • ett växthus i bokhylleform som kan bli perfekt till min balkong
Så nu har jag att göra imorgon med att sortera, bära över till förrådet samt lägga i en "slängas-hög" och forsla bort. Grejt. Just vad jag önskade. Men jag blir 300 spänn rikare varje månad. Bara en sån sak.

Men bra om man blir sugen på nåt

Det är brännbollsyra i Umeå i helgen. Kollade lite på bilderna på VK. Den här utstyrseln måste vara en av de svåraste att prestera bra brännboll i...

X-ray-fashion!

Och när jag ändå klagar lite; what's up med alla genomskinliga kläder? Räcker det inte med att jag är genomskinlig? Blir som värsta x-ray-effekten om jag skulle klä mig så... Jag kan förstå det om det är tänkt att man ska ha nåt under, men de kläder jag provade idag kan inte ha haft den funktionen. De var bara genomskinliga. Nice.

Fördel; ingen risk att jag förhandlar mig

Ett av alla mina missions idag var att åter ta sig ner på stan och leta efter lite kläder. Jag behöver verkligen verkligen kläder (de jag har är tom håliga!) och det är inte det mest roliga uppdraget man kan ge mig. Inget passar. Ungefär.

Slängde iväg ett sms till Anna och lämpligt nog var hon på väg ner till stan med bussen. Hur bra som helst. Så det blev ett par timmars shoppande. Anna slog mig såklart med hästlängder, men jag lyckades faktiskt övertyga mig om en blus (?) med lite hippie-meet-bondromantik-tema på Indiska som kändes okej. När Anna och jag skilts åt fick jag dessutom med mig en t-shirt från nån butik jag inte minns namnet på. En lite tramsig girl-power-tröja med en tecknad brud på, mest för att väga upp det tveksamma lite bondromantiska jag köpt innan.

Jag passar nog hyfsat i bondromantik egentligen men jag vet inte om jag är så bekväm i det? Jag har lite svårt om det blir för gulligt, gillar inte blommigt eller konstiga rosetter och annat tjafs som så ofta är på kläder numera. Vad är det tex med den där lilla fåniga rosetten som envisas vara på alla bh:ar? Varför? Mycket märkligt.

Jag har för många krav (kvinnligt men inte romantiskt, inte för dyrt, med färger som passar till genomskinlig hudfärg) och för oformlig kropp för att shoppa kläder helt enkelt. När jag blir rik ska jag ha en egen sömmerska/stylist. Sådetså.

Matiné för vuxna någon?

Jag måste åter få klaga lite på Filmstaden i Umeå. Igår beklagade jag mig över att de visade Coraline kl 17.30 på vardagarna. Imorse tänkte jag att det kanske skulle se bättre ut på helgen?
Eller inte, i helgen visar de filmen kl 15 och sen verkar det som att den inte går längre. Så var det med det. Mitt tänkta sällskap M kan inte så tidigt så antingen får jag gå själv eller så får det vara.

Musikminnet existerar

Lustigt, när jag skrollade genom recensioner på jakt efter en av Manics skiva stötte jag på förvånansvärt många namn från min svunna festivaltid. Blir lite förvånad över att så många fortfarande håller på. Iggy Pop och Green Day hade jag koll på (me like) men att det fortfarande släpps skivor med Träd Gräs och Stenar, Love Olsson, Madness (som jag önskar att jag sett dem!) och Jarvis Cocker mfl hade jag dålig koll på. Jag har verkligen släppt musiken mycket de sista åren. saknar jag det? Ja, jag tror det. Men jag har nog inte ork att ha lika bra koll längre.

Frågan är om det är så pass länge sedan jag krälade i leran på en festival att jag nu har glömt hur jobbigt det är och skulle kunna tänka mig att besöka en? Hm...

Nytt från Manic Street Preachers

Jag hade faktiskt missat att det var ett nytt album på gång med mina gamla husgudar Manic Street Preachers. Den här gången har man musiksatt Richey Edwards (han som så mytomspunnet försvann för nästan 14 år sedan och nyligen dödförklarades) sista texter och det verkar inte helt fel. Både SvD och DN tycks vara överens om ett medelbetyg. I VK fick den något högre betyg, men då av en recensent som sas inte vara ett fan av deras tidigare album.

Mm, kanske man skulle..? Med lite tur finns den att Spotifajja innan jag lägger ut pengar på den.

torsdag, maj 28, 2009

Film 19/09

Det var länge sen jag skrev om film, so here it goes again. Vad sägs om lite franskt?

Först ut en film som jag trodde ganska mycket på; L'heure d'éte (Sommarminnen), med bl.a Juliette Binoche som jag gillar mycket. Tre vuxna syskon och deras familjer träffas i familjehemmet på den franska landsbygden då deras mamma fyller 75 år. Mamman har sedan länge ett stort kultur- och konstintresse och huset är som ett museum där idel dyrbara antikviteter och tavlor samsas. När så mamman dör några månader senare får syskonen fara tillbaka för att ta hand om bouppteckningen.
Ja, det är väl ingången i filmen i stort. Syskonen är ganska olika, lever ganska olika liv och har också olika minnen och känslor inför det gamla familjehemmet. Till stor del, vilket också är den huvudsakliga nackdelen med filmen, är en stor del av speltiden som en enda lång bouppteckning. Visserligen skildrad på ett realistiskt sätt med alla känslor och komprimisser som en sådan innebär, men det blir ändå lite tråkigt. Jag hade önskat att man gått mer in i personerna, i historien bakom huset osv. Binoche är såklart lysande (och jätteblond!) men det räcker inte. Det blir lite för tråkigt. 5/10 blir betyget.

Den andra filmen jag sett är Le fils de l'epicier (En Lanthandel i Provence). Också ett familjedrama där Antoine tvingas lämna sitt kanske inte så lyckade men ganska slappa liv i storstaden för att fara hem till sina föräldrar. Hans far har drabbats av hjärtsjukdom och måste vila, varför Antoine behövs i föräldrarnas lanthandel. Antoine får ansvaret för att köra runt den mobila lanthandeln ut på landsbygden till i huvudsak äldre människor som inte kan ta sig till byn. Den väldigt egoistiska och inte så hjälpsamma Antoine vantrivs till en början, men människorna på landsbygden börjar så småningom att påverka honom.
Det här är också en intressant film, men många vackra bilder från den franska landsbygden. Nicolas Cazalé gör förvisso ett hyfsat jobb som Antoine, men rollfigurens attityd och falskhet, även efter att han anpassat sig något, stör mig alldeles för mycket. Och även här saknar jag en djupdykning i människoödena som på många sätt bara svishar förbi i handlingen. Godkänt i vart fall, 5/10.

Det är nästan som att de inte vill ha besökare?

Jag skulle så gärna vilja gå och se den animerade skräckisen Coraline i 3D på bio men vad är det för tider som SF har bestämt sig för i Umeå? Vem går på skräck-bio klockan 17.30? Skulle gå med M men han har ju knappt slutat när den börjar. Hade det varit med svenskt tal eller nåt hade jag förstått men nu är det en 3D-version med engelskt tal som inte har nån text. Inte direkt material för en matiné. Får se om jag lyckas få till det i helgen (som dock ska vara väldigt fin vädermässig så...).

Vad är det med tragiska händelser som lockar så?

Visst är det nåt spännande med gamla tragiska historier som tex Titanics förlisning? Vet inte varför egentligen, men jag slukar gärna dokumentärer osv om liknande händelser. Nu senast när jag lyssnade på P3 Dokumentär om branden på Scandinavian Star. (Hade min historiaundervisning på i skolan varit som en rad liknande dokumentärer hade jag kanske snappat upp mer än vad jag faktiskt gjorde.)

Utställningen om Titanics förlisning som öppnas på Sjöhistoriska imorgon lär stå högt på önskelistan över sysselsättning nästa gång jag besöker Stockholm.

Six Feet Under - no more

Så nu är det gjort. Jag har sett färdigt hela Six Feet Under. Jag skulle bara se ett avsnitt igår kväll till middagen var det tänkt men just det slutade ju så dramatiskt att det inte gick att släppa. Så vid tre imorse hade jag strecksett färdigt de sista sex eller sju avsnitten. Nu är det slut och det känns lite eländigt. Som en förlust. Samtidigt är det nog bra för min metala hälsa. Sista avsnittet var dock väldigt bra. Jag var rädd för att det skulle hänga kvar saker men det blev bra.

Nu måste jag hitta en annan serie, som inte är lika dyster och inte ger mig en konstant rädsla för att allt är slut när som helst. Några tips?

onsdag, maj 27, 2009

Tv-tips!

Ni har väl nu inte missat att kanal 5 visar The Big Bang Theory från början? Varje dag kl 19 med repris eftermiddagen efter. Inte missa!

What's the protocol on eating alone?

Funderade länge i affären vad jag var sugen på att äta denna onsdagseftermiddag/-kväll. Kunde inte slå bort ett taco-sug så nu vankas det matig veg-nachostallrik. Till bara mig alldeles själv en onsdag. Måste finnas nåt förbud mot det? Känns så i vart fall.

Men huga så gott!

tisdag, maj 26, 2009

Hypon har vaknat

Okej, jag vet att jag inte skulle gnälla, men lite måste jag ändå. Jag börjar faktiskt undra om det är nåt fel. Kroppen är så konstigt öm och jag känner mig konstant trött. Fortfarande efter två lediga nätter var jag helt mör igår. Men jag kunde inte sova på dagen vilket betalade sig på jobbet då jag blev sådär jobbigt trött fram på morgontimmarna när det var lugnt på avdelningen. Nu har jag sovit 6 timmar men är fortfarande öm och trögtänkt.

Kanske räcker det med lite semester, kanske är det nåt annat? Börjar fundera på att be Vårdcentralen ta lite blodprov eller nåt så att jag vet att inget är fel. Mini-hypokondrikern i mig har snart gått igenom alla möjliga hemska sjukdomar som jag kan ha drabbats av.

Skicka Liv!

Ikväll kan ni går på Bokcaféet på Pilgatan och lyssna på och träffa Liv Öberg Nilsson, en av Fi:s kandidater till EU. Själv har jag planerat att gå, åtminstone en stund, men det har strulat till sig lite med bil och annat vilket behövs om jag ska ta mig till jobbet ikväll också. Men jag tror och hoppas att det löser sig.

Men gå och lyssna och ställ frågor till Liv!

OS-test; testing testing

Än är inte mitt datastrul riktigt löst. Tills vidare har jag uppmanats testa lite olika os varför jag just nu sitter vid Window 7. Har inte riktigt testat på så mycket, men hittills verkar det stabilt. Inte så blippit och skumt som Vista iaf. Och min förra windows-dator har fått KDE 4 så det ska jag väl med testa. Det ser lite spacy ut, vi får väl se hur det funkar. Har förstått att det ska dra en del cpu-kraft. Men snyggt är det. Får se om det blir Gnome el KDE som main sen.

Alltid spännande att testa och lära sig nytt. Sitter vid den "nya" Sony-datorn nu och försöker känna in knappar och annat. Dessvärre finns bara usb-portar på höger sida vilket gör att sladden till musen känns ivägen. Gissar att det får bli en trådlös variant istället.

måndag, maj 25, 2009

Konsten att hitta en balkongstol som inte ruinerar dig

Lönedag i övermorgon och jag försöker rangordna mina behov/önskemål. Funderar allvarligt på att låta bilen stå en månad till (den behöver två nya däck) och se till att få ordning på cykeln istället. Så mycket behöver jag inte bilen och förhoppningsvis kan jag låna när det behövs. Den viktigaste dagen är väl valdagen då alla bilar (för att inte tala om man-/kvinnokraft, vi är fortfarande för få) som finns kan behövas för att hinna runt. Mm, tål att tänkas på.

Idag har jag varit och spanat efter en bekvämare stol att ha på balkongen och sitta/halvligga i och läsa bok. Men hallå vad dyrt det är! Tom plaststolar med fällfunktion går på allt från 500-900. Hittade en halvful nylonvariant (inte det bekvämaste kanske, men...) på Jysk för ett par hundra som det lutar åt just nu. Vi får se.

Man undrar ju vad det innebär...

Ok, jag har ganska dålig humor men jag får erkänna att jag skrattade för mig själv när jag körde bakom den utländskregistrerade ganska nya WW:n med följande text på registreringsskylten (alltså där bilaffärens namn brukar stå):

"Autoservice Venusberg GbR".

Visst var det lite kul?

Datorn som tog plötslig semester

Min älskade (nåja) laptop gav upp lite igår. Nätsladden har varit glapp ett tag så M tog med den till sin pysselpappa som lyckades laga den. Tror vi. När han kom tillbaka med den ville dock inte datorn starta alls. Gott. Men jag är inte så oroad, jag litar på att fix-it-M löser det. Och jag hyfsade back-uper i värsta fall.

Just nu verkar den absolut mest lockande lösningen vara ett visst datorbyte. M köpte en Mac för lite sen men har inte fått igång WoW på den. Men nu har han ansträngt sig och lyckats få alla macron att fungera som önskat. Därmed är hans nästan nya (vad kan den vara, ett halvår?) Sony Vaio-laptop som han inte riktigt var nöjd med, ledig för Sara att ta över för en billig peng. Yeay! För att spara tid installerar M om den och swoshar in det som finns på min gamla laptop på den istället ikväll när jag är på jobbet. Service? Yes indeed.

Men så länge är jag lite handikappad. Alla lösenord till alla miljarder ställen som jag behöver komma in på finns på min lappis. Alltså register, plusgiro, forum, pidgin-kontona osv osv. Så nu är jag förpassad till min spel-laptop (också en gammal M-dator) med windows. Ingen panik än, nästan lite skönt på ett sätt.

söndag, maj 24, 2009

True Blood

För att bota rastlösheten såg jag och M de första avsnitten av den amerikanska vampyrserien True Blood som Ulrika länge tipsat om. Jag har förstått att Alexander Skarsgård ska vara med, men än har jag nog inte sett till honom.

Kan inte riktigt ge nåt uttalande än kanske. Det är ingen serie som jag känner mig superhooked av än, men jag har som sagt bara sett några få avsnitt. Lite annorlunda form av vampyrserie kanske, påminner på många sätt om X-Men men med betydligt mer sex. Jag återkommer när jag sett mer.

Datorfri dag

Jag har haft en datorfri dag. Helt oplanerat. Har mest inte gjort någonting alls idag och det har jag nog lidit mer av än datorbristen. Men jag tror på allvar att det var behövligt. Men helt bra på det, det är jag väl inte. Rastlös och nästan småirriterad en stund.

Kanske jag skulle varit ute mer, men vädret har varit minst sagt varierat. Ena stunden solsken andra hällregn. Jättekonstigt. Inte ett väder man ger sig ut på långpromenad i direkt. Men jag har varit i en stadsdel av Umeå som jag aldrig tidigare besökt, det får väl kvala in som en bra sak. Hämtade upp 32.000 valsedlar i Ersmark. Jag hoppas att det ska räcka.

lördag, maj 23, 2009

Tack själv Henrik Schyffert!

Har just sett Henrik Schyfferts "The 90's - ett försvarstal" på Svt. Insåg först efter en stund att det var direktsänt från Cirkus i Sthlm (jag missade första minuterna), det kändes som ett ovanligt fräscht grepp av Svt att visa det, dessutom live då.

Blandad allvar med högklassig humor, alldeles underbart bra, skulle jag vilja säga. Schyffert är en av mina favoritkomiker och han lär hålla länge än. Åtminstone bland oss som minns den "ironiska generationen" med Knesset, Hassan och Z-tv:s högtidsera. Lite avundas jag nog Schyffert och hans vänner för den roliga sena-tonår-till-tjugo-something-tid de måste ha haft. Min var betydligt kortare och kanske inte riktigt lika galen (jag har trots allt faktiskt sprungit på Schyffert mfl på blandade backstageområden under min korta bustid på 90-talet).

Igenkänningsfaktorn var hög. Detta trots att herr Schyffert är tio år äldre än jag. Men jag minns tv-programmen (inte just månd-lördagssagan faktiskt, men det övriga; att springa för att se introt till anslagstavlan tex), jag minns musiken och humorn och distansen till föräldragenerationen. Förvånande nog delar jag dessutom ett par andra, kanske mindre roliga erfarenheter med Schyffert.

Jag har också gått hos skum talpedagog för att bli av med konstig halvdialekt (i mitt fall skånsk). Men inte en full talpedagog utan en finsk... Jag har dessutom också varit sängvätare till 14-års ålder (big big secret!) och plågats med "Stopp och kiss"-maskinen from hell! En helt galen apparat som jag till sist fick sluta med; inte för att jag protesterade (vilket jag gjorde, vilt) utan för att pappa läst om ett annat barn som fått brännskador av den där strömförande kopparplattan man skulle ligga och kissa på(!). Och, plågsamt nog, har jag också gömt mig på en skoltoalett efter att ha outats av inte så snälla kompisar som "kisstjejen".

Det låter kanske inte så kul, men plötsligt blev det det. Jag skrattade formligen så att jag grät när Schyffert pratade om "Stopp och kiss"-apparaten och kände för första gången i mitt liv att jag kunde skratta åt eländet riktigt hjärtligt. Underbart! Kul, allvarlig och lite nostalgisk show som jag nog måste se reprisen av imorgon med om jag hinner. Tusen tack för det! Just what I needed!

Fi - en djurvänlig EU-röst!

I riksdagsvalet sist fick Fi:s djurrättspolitik mycket beröm från Förbundet Djurens Rätt i Sverige. Inför EU-valet har visst en enkät med toppnamnen på samtliga (?) partiers listor gjorts och Djurens Rätt har därefter gått ut med en rekommendation till sina medlemmar. Tyvärr är ingen av våra namn med bland rekommendationerna, men Gudrun Schyman finns med på listan över sk "djurvänliga kandidater" iallafall, vilket är bra.

Och det är väl så tyvärr att vi inte hade någon djurrättsprofil med bland de som kandiderade till vår lista. Trots det kan jag försäkra att en röst på Fi är en djurrättsvänlig sådan då vår djurrättspolitik alltjämt finns kvar. Alla djurrättare vet hur viktig den politiken är i EU (såväl som nationellt) och självklart tar våra kandidater med sig vår politik till parlamentet.

Senast var det frågan om bedövning vid religiösa slakter som var på tal. Nu tror jag inte att förslaget kommer gå igenom att länder stoppas från att ha regler som förbjuder plågsam slakt, men det är en fråga som berör samtliga länder och en väldig massa djur. Så visst är det viktigt att det finns engagerade och kunniga sk djurvänliga politiker i parlamentet. Så lägg din röst på Gudrun Schyman i EU-valet, det är min rekommendation. Feminism och djurrätt i ett!

All bra film till trots; ikväll blir det Schyffert!

Det är en ganska intressant tv-helg för den som så önskar. Igår borde jag egentligen ha tipsat er om Before Sunset (Bara en dag), uppföljaren till den nästan tio år äldre Before Sunrise (Bara en natt). Båda är ganska underbara faktiskt och det är nog sällan jag sett en så värdig uppföljare som gör hela konceptet sån rättvisa.

Just nu visas Sound of Music på tv. Det var evigheter sedan jag såg den sist men såg den ofta som barn.

Ikväll finns det en massa intressant att välja mellan. Klockan 21 visar 3:an Hundtricket, en svensk film jag velat se ett tag. Inte för att jag kanske tror att det är en toppfilm, men jag såg kortfilmen den bygger på för en massa år sedan och det vore kul att se långfilmsvarianten. Fem minuter senare börjar Svt2 visa Joel Schumachers filmatisering av The Phantom of the Opera. Det skulle kunna vara bra. Säkerligen inte som operettföreställningen jag såg på Oscarsteatern 1990 (magiskt, iaf kändes det så då) men kanske fullt sevärt.

Fem i halv tio visar Tv4 en Will Ferell-film; Stranger than Fiction som många tipsat om. Nu är ju jag lite allergisk mot just herr Ferell men trots det är jag lite nyfiken.
En del senare, 1.05 på natten visar Svt1 Go, en film från 1999 som jag faktiskt sett flera gånger och som är helt okej. Fullt av då populära ungdomsskådisar som Katie Holmes, Sarah Polley och Scott Wolf. Tips för nattugglor alltså.

Men det jag själv allra helst vill se är förståss The 90's - ett försvarstal. Henrik Schyfferts show som jag så gärna ville se live men som jag aldrig lyckades göra. Den går förvisso i repris imorgon eftermiddag, men vågar jag riskera att missa även tv-versionen? Iofs kanske den också visas på SvtPlay, det har jag inte kollat. Men ändå. Jag tror att jag sätter mig bänkad framför tv:n ikväll.

Ingen film är värd plågan

Jag blev till en början nöjd då jag insåg att jag fått alla i säng på jobbet före elva på kvällen, då jag visste att Almodovars Tala med henne skulle visas vid den tiden på Svt. (Det var självklart inte så att jag la i säng dem tidigare pga detta, ifall nån nu trodde det.) Jag såg inte alldeles i början men när jag tryckte på tv:n hamnade jag mitt i en tjurfäktning som fick mig så illa till mods att jag blev som handlingsförlamad. Djurplågeri som kultur, läskigt. Jag trodde iaf att det skulle vara över med den scenen men när det återkom en stund senare blev jag aldrig så glad över att det började larma på avdelningen. Resten av filmen var jag upptagen med jobbet och lika glad för det var jag. Men besviken, jag har velat se den filmen länge.

Skrämmande!

Hur många gånger har man tänkt att det här skulle hända när man stått på nån halvsvajjig balkong? För att sen genast tänka att det är omöjligt. Skitläskigt verkligen, sånt får som inte hända. Och väldigt tragiskt för de inblandade.

Plötsligt blev jag lite nöjdare med min bottenlägenhet.

Kulturnatta

Idag äger Kulturnatta rum i Umeå. Kul att det händer något! Funderade igår på om jag ska skulle ta M under armen och promenera ner en stund ikväll för att se på lite folk åtminstone, men vi får se. Nu har han ju farit hem och jag är ganska sliten. Kollade lite på schemat inatt men det var inte så mycket i musikväg iaf som lockade. Eller, ja ärligt så kände jag inte igen särskilt mycket. Men vi får se, det vore kul att komma ut en sväng.

Nya tag, kanske är det som behövs?

Vaknade just. Hade glömt ställa alarmet när jag la mig imorse. Vaknade av telefonen dock. Kändes som att jag legat stilla sen jag la mig. Har inte märkt att M åkt eller något annat. Är alldeles mör i kroppen. Öm, liksom.

Min blogg håller på att bli ett sömnschema igen. Och det är trist. Men just nu känns det lite tungt och omotiverat får jag säga. Så mycket strul på jobbet, både organisatoriskt, bland personalen och i själva vårdsituationen då det rör sig en del och är lite skröpligt för tillfället. Men jag ska vara tystare om jobbet och sömnen ett tag nu =)

fredag, maj 22, 2009

EU-val och valfusk

Annars pratas det mycket om valfusk idag. Inte bara från Fi:s sida utan även från Piratpartiets. Inte helt oväntat så verkar kunskaperna i vallokalerna variera något. Precis som i riksdagsvalet 2006. Såg just Veronica göra ett mycket stabilt framträdande i Rapport i ämnet. Och ett pressmeddelande har skickats ut där Gudrun kräver valobservatörer. Märkligt att det ska krävas i ett land som detta, kan jag tycka.

När jag ändå är inne på EU-valet kan jag tipsa om en mer heltäckande valkalkylator då DN valt att ta bort det som inte passade in på deras egen bild av valet, tydligen.

Fredag

Jag är så seeeg idag. Vaknade alldeles för tidigt. Drömde att EU-valet var över och att vi missade en plats med några få röster och att det bedömdes vara mitt fel. Jag hade inte ansträngt mig tillräckligt, sa man. Trevlig dröm. Bevis på hjärnstress kanske.

M bjöd på falafelpizza i eftermiddags, det var definitivt inte fel. Mycket folk ute på stan idag, som det verkade. Imorgon vankas kulturnatta i stan, får väl se om jag får med mig M som sällskap ner. Om inte så för att titta på lite folk en stund.

Shakti - my Everest

Idag klarade jag säkert 2 minuter på spikmattan. Eller iallafall en minut. Argnh! What's wrong with me?

torsdag, maj 21, 2009

Magsjuka och film

Jag har haft en ganska lugn natt på jobbet. Men samtidigt inser jag att det där med vad "lugn natt" innebär har ändrats lite. Kraven är betydligt lägre. Det går fortfarande magsjuka på jobbet men det värsta, det hysteriska kräkandet, har gått över. Nu är det mest febertoppar och uttorkade kroppar som är problemet. Verkligen svårt att göra något åt och dessutom ev dödligt för dessa sköra personer. Jag hoppas att inte fler insjuknar nu utan att vi sett peaken.

Såg (mellan varven) en Adam Sandler-film inatt. Inte en av hans komedier faktiskt utan en där han gör en helt annan roll. Reign Over Me (Vänner för livet, på svenska) är snarare ett drama. Utlåtande kommer, men kan säga att den var helt klart sevärd!

Dishwasher wanted

Jag storstädade köket igår och diskade upp precis allt. Idag är hela diskbänken full av disk igen. How did that happen? Det skedde dessutom igår, idag har jag bara sovit, inte använt någon som helst disk. Jag ska sluta äta middag helt, tror jag.

onsdag, maj 20, 2009

Tiger-cykeln is back in town!

Jag har min cykel stående i hallen som behöver lite kärlek också. Den har stått i Ratan, i carporten i nästan två år utan att någon alls visat nån ömhet. Så den saknar luft och har en kedja som är alldeles rostig. Luften fixar jag ju men går det att rädda en rostig kedja eller är det bara att skaffa ny? Gissningsvis är det fler saker som ledsnat lite.

Funderar också på om det är väldigt dyrt att lämna in den för lite professionellt omhändertagande eller om det kan vara värt det?

Hade glömt hur mycket jag faktiskt tycker om min tiger-cykel!

Sara Duktig!

Jag har ju dessutom varit duktig och tagit tag i det där med träningskort. Har haft en rekvisition från jobbet liggande hemma i ett par veckor och idag var det dags. Jag har plockat ut mitt träningskort och dessutom (utan att jag förstod hur det hände) bokat en gyminstruktion nästa vecka. Bara sådär. Känns skitläskigt. Måste lägga lite pengar på träningskläder alltså.

Eftermiddagen har ägnats åt köksstädning. Jag hittade disk precis överallt (skrämmande mycket vid sängen; min matvanor är hemskt dåliga när jag är ensam) men nu är allt rent igen. Förbarmade mig över det röriga såpet under vasken också så nu är det rent och förvånande luftigt. Gjorde det med P3 Dokumentär som bakgrundsljud; mycket spännande om branden på Scandinavian Star.

Nästa quest är lunch och sen ska jag se om jag får vilat nåt eller om jag ska ta tag i register och utskick åt Fi. Måste bli av med lite to-do's nu eftersom jag har en fortsatt intensiv jobbperiod framför mig. Åtminstone fram till onsdag nästa vecka, sen blir det några få lediga dagar igen.

Förröstningen är igång!

Aktiv dag idag. Fick låna M:s bil efter att ha kört honom till jobbet så att både Anna och jag på varsitt håll kunde ta oss an lite förröstningslokaler. Öppettiderna var inte direkt lysande idag och imorgon är i stort sett alla stängda. Vissa hade bara öppet ett par timmar idag så det var lite ont om tid. Men vi lyckades täcka i stort sett alla. Samtliga i Umeå är klara och så ska Annas man ta Holmsund och jag får göra en resa till Hörnefors på måndag. Smidigt. Och lite kul också. Påminde om det gedigna arbete vi la ner i förra valrörelsen. Det var jobbigt men kul.

Men fortfarande är vi alldeles för få för att klara av alla vallokaler på valdagen ens i Umeå så hojta till om du kan hjälpa till. Om så bara med din egen lokal.

tisdag, maj 19, 2009

Sara testar Shakti

Oj, det var en weird upplevelse! Försökte lägga mig på spikmattan (el Shakti som det heter) en stund. Läste på internet att man skulle ligga mjukt (och inte på golvet som jag trodde) och att det skulle göra ont en kort stund först. Jag provade att lägga min nakna rygg på mattan och aj som f-n vad ont det gjorde!

Tyvärr så ont att jag faktiskt inte stod ut att vänta på att det skulle bli bättre. Det liksom brände som eld. Så jag tog en t-shirt på och skillnaden blev lite för stor egentligen. Efter en stund lyfte jag upp tröjan halvvägs och led genom smärtan. Två minuter senare sov jag djupt. Hur skumt som helst. Jag kan inte säga att det slutade göra ont egentligen, men det blev bättre. Det känns fortfarande (jag vaknade efter en halvtimme) där ryggen var bar nu när jag just stigit upp. Det känns liksom varmt. Jag önskar jag legat med hela ryggen bar. Nästa gång, kanske.

Spännande öppettider på förröstningen

Sitter och går igenom öppettiderna på förröstningslokalerna imorgon. Anna och jag tänkte göra gemensam sak och ta en bil och fara runt innan hon ska på jobbet strax efter lunch. Men nu verkar det vara ganska skumma öppettider. Vi trodde de skulle öppna kring 8 men bara ett ställe öppnar då, resten mellan tio och tolv. Vissa har öppet ett par timmar bara, sen är det stängt, på vissa ställen ända till måndag. Ett av ställena öppnar inte alls förrän valdagen; är det inte per definition faktiskt en vallokal då? Förvirring.

Nu blir det kanske tajt med tid imorgon, men det ska nog ordna sig.

Boklycka!

För att göra dagen ännu lite bättre stod det ett bokpaket från adlibris lutat på ytterdörren när jag gick ut för att gå ner på stan. Gott! Hoppas att de ska vara såna som jag fastnar i.

After lunch!

Så, lite nöjdare, lite mer avslappnad en lunch senare. Anna och jag mötte dessutom Rainmond i dörren till Rost där vi tänkt luncha så vi satt alla tre tillsammans på uteserveringen, vädret till trots. Det såg kallt ut men det var ganska skönt trots att himlen är solfri idag. Och det var trevligt, avspänt.

Dessutom blev jag oväntat bönhörd. Fina Anna-Panna hade visst en spikmatta liggande hemma som hon hade med så att jag kan prova ett tag innan jag slänger ut en massa pengar på en egen. Hur bra är inte det? Alla skulle ha en Anna.

Jag har dock inte hunnit testa än. Jag la ut den på golvet och genast kom två kissar fram och....det var inte så bra kanske. Katter är kameleonter och låtsades som att det inte var så illa, men viss panik uppstod när de inte kunde hitta en fläck att sätta sina tassar på utan att det gjorde ont. Nu lär de vara sura på mig resten av dygnet för att jag tagit med en så evil sak hem.

Vart tog solen vägen?

Ska snart promenera i det gråa Ume-vädret ner till stan och träffa Anna för lunch. Känns väldigt kul, det var länge sen. Jag behöver andas lite. Det är en stressig vecka som ligger framför mig. Jag kommer inte att hinna allt som jag förväntas hinna, gissar jag. Men har bestämt mig för att det får vara okej. Även om jag känner ett sting av dåligt samvete bara genom att skriva det...

I left my brain in the bed this morning

Nyss; väntade på att teet skulle dra färdigt. Upptäckte sen att teet var en torr tepåse och en tom kopp. Jag glömde hälla i vattnet. What's up with that?

måndag, maj 18, 2009

Inte så militant bitch idag

Jag är lite mindre militant idag än i fredags btw. Fortfarande inte högreligiös men är lite snällare lagd idag.

Kanske ska förtydliga att jag inte tycker att barndop är likställt med omskärelse. Jag lät nog lite, ja militant, sist. Jag har vänner, syskon och arbetskamrater som valt att döpa sina barn och även om jag själv inte skulle göra det så har jag självklart inget emot det som så. Sen att många gör det utan att själva vara religiösa eller ens lägga religiösa värderingar i det är märkligt i mina ögon, men jag kan förstå att man vill döpa sitt barn om man själv är troende. Såklart. Men som sagt är det möjligt att ändra när man blir vuxen, omskärelse är inte det.

Ja, tänkte att ett förtydligande kanske var bra. Det är dock en komplicerad diskussion. Var går gränsen? För mig går den när man ställer sig över andra människor eller arter på ett sätt som är oåterkalleligt. När man säger sig ha rätt att plåga andra för sin egen uppfattning. Men gränserna är förståss luddiga.

Jobbig vecka

Lite piggare efter att ha legat alldeles för länge i sängen idag. Ställde klockan på två för att komma upp skapligt och iaf halvt vända dygnet, men låg och rekordsnoozade fram till fem. Helt galet egentligen. Men kanske lite behövligt.

Nu är jag ledig två nätter. Bäst att passa på att vila lite. Nästa onsdag morgon ska jag ha jobbat en bit över 80 timmar natt på 10 dagar. Det kommer att bli tufft, men sen får jag fyra lediga nätter på raken.

En månad kvar till semester nu!

Romantisk eller slasherpsykopat?

Haha, har just läst den hittills roligaste analysen av det vinnande bidraget i ESC. Jag tyckte faktiskt själv att just raden "I'm in love with a fairytale" var lite dubbelbottnad och inte nödvändigtvis så romantisk och fin, men riktigt så långt som till slasherpsykopat-tankarna kom jag då inte.

söndag, maj 17, 2009

Guldkorn ur papperstidningen

När jag är på jobbet har jag möjlighet att bläddra i pappersvarianterna av lokaltidningarna. Och ibland känns det som att jag missar lite som hemma bara läser webbvarianten. I veckan är det framför allt två artiklar som lockade mitt intresse.

Den ena var en artikel på ledarplats från nån liberal skribent som lyfte ämnet tv-licens. Nu när i stort sett alla kanaler erbjuder tv på nätet (Svt-play osv) kommer åter krav på att även innehav av dator ska innebära skyldighet att betala tv-licens. Naturligtvis helt galet, men inte oväntat. Personligen anser jag att det bästa sättet att betala tv-licens borde vara via skatten som allt annat. Visst, alla ser inte på tv men alla utnyttjar inte vård osv i lika stor omfattning heller. Klart är att det i vart fall skulle kunna innebära ett stort klirr i kassan hos Radiotjänst om samma regler som idag gäller för företag ska gälla. Då skulle var tionde dator kräva licensavgift. Tji-tjing, alltså.

Det andra riktigt bra var en insändare från en kvinna som ledsnat på den ständiga jämförelsen mellan äldre/äldreomsorg och djur/djurskydd. Att äldre har sämre rättigheter eller sämre tillvaro än djur tex. Tydligen hade man haft den ingången i nåt Uppdrag Granskning. Jag, liksom insändaren, förstår inte varför man måste sätta två utsatta grupper mot varann? Varför alls göra den jämförelsen? Är det alls relevant? Jag är övertygad om att vi detta medvetna samhälle har möjlighet att satsa på båda grupper parallellt.

Faktum är att bara för att det finns en djurskyddslag som ska skydda djuren innebär det inte att den funkar. Och att den inte gör det är väl ingen hemlighet? Om man tycker att djur har det bättre än äldre så har man helt enkelt väldigt dålig koll. Sök lite info om vilken tillvaro kycklingar, minkar osv har så tror jag att du förstår att jämförelsen är horribel. Därmed inte sagt att äldre/sjuka är en fullt ut välbehandlad grupp heller. Men jämförelsen är helt irrelevant.


Det är allt mer sällan som jag läser välformulerade och inte bara gnälliga insändare i tidningen så den här var verkligen ett lyft. Mer sånt vill jag ha.

När magsjukan slår till

Det är ganska mycket rörelse på jobbet i helgen, det är iaf klart. Det brukar vara som lugnast vid 2-4 men inatt började det vaknas redan klockan två så sen var det färdigt. En ur personalen som skulle komma på morgonen ringde på natten och sjukanmälde sig efter en natt av kräks. Drygt en timme senare hittade jag en boende i samma situation gånger multi. Om man normalt sett inte riktigt förstår vad som händer kan jag säga att det blir nästintill panikångest när magsjukan slår till ur alla ändar samtidigt. Och svårt att trösta när man egentligen skulle behövt fyra armar till för att få ordning.

När jag for hem satt jag nog och kände efter smått hur jag själv mådde. Man inbillar sig gärna mycket. Men jag blir ju (peppar peppar) aldrig magsjuk. Enda undantaget är vinterkräksjukan för ett par år sen. Annars aldrig. Och nu var jag snabb med munskydd och skyddskläder och badade i sprit efteråt så jag hoppas på det bästa. Och att det inte är sju till i samma läge när jag kommer ikväll.

ECS i hast

Jag försökte faktiskt se lite av ECS igår, även om det eg inte är min tekopp. Det gick bra en kort stund, tv:n stod på medan jag hjälpte två boende att få kvällsfika nr två, men sen var det så springit att jag inte såg eller hörde så mycket mera. Men snabbgenomgången såg jag nästan hela där mot slutet. Och röstningen i sin helhet i stort sett. Hur kul det nu är. Men han var allt lite söt han som vann. Vitryssen från Norge.

Måste säga att jag gillar att en så nationalistiskt inriktad tävling ändå är så onationalistisk. Azerbadjan är egentligen svenskt och Norge är vitryskt. Och vissa andra deltagare verkade vara från mars. Spännande och lite frigörande.


Samma upptäckt varje år

Varmt kan man säga att det är idag. I vart fall på min balkong som står i solläge hela eftermiddagen. När jag klivit upp idag tänkte jag att jag skulle sätta mig i solen en stund. Iklädd mörka jeans (inte det smartaste insåg jag) och svart linne (något bättre). Men det blev tokvarmt jättefort. Och så mindes jag efter ungefär två minuter att jag ju inte gillar att bara "vara i solen" alt sola. Det är inte alls min grej. Det plågar mig lika mycket som att vänta på bussen (jag promenerar alltid till nästa hållplats om tiden finns eftersom jag inte klarar av att vänta på saker). Jag tänker "jaha och nu då?", hela tiden. Det funkar bara om jag har en bok el tidning att läsa i men det brukar resultera i bränd rygg eftersom det då är omöjligt att sola andra sidan.

Fast är man genomskinligt nordisk som jag kanske det är lika bra att hålla sig ifrån solen.

lördag, maj 16, 2009

Mer kollektivtrafik

Som på beställning tipsade Veronica om en Gudrun-artikel jag missat om just kollektivtrafik. Perfekt!

Lite synd (och märkligt) att Fp:s Fredrik Malm tycks vara lyckligt omedveten om att brukande av kollektivtrafik resp bilåkande ser olika ut mellan kvinnor och män. Att det finns en ekonomisk klyfta mellan kvinnor och män och att det troligen är fler kvinnor än män som har behov av att det finns fungerande kollektivtrafik utanför vårdboendena klockan sju på söndagsmornarna. Det handlar inte om att säga att kvinnor och män är olika eller har olika behov i grunden (rent biologiskt) utan att dessa olikheter existerar pga grundläggande orättvisor.

Miljövänlig, glad och tacksam

Egentligen borde jag såklart inte klaga. Jag borde kanske vara tacksam för att det finns kollektivtrafik och tycka att det är värt den extra tiden för miljöns skull. Men nånstans kan jag inte riktigt känna något av det fullt ut.

Krånglig kollektivmatematik

Dålig sovdag idag. Vaknade redan vid ett. Har legat och pressat men bara lyckats slumra till lite sen dess. Läge att stiga upp nu alltså.

Jag står ju utan bil eftersom jag måste besiktiga om den och innan jag kan göra det behövs två nya däck. Man skulle ju kunna tycka att det borde passa bra att åka buss när jag trots allt bor inne i Umeå, men inte. Bussarna som går förbi här passar inte med bussarna mot jobbet så till att börja med får jag gå till stadshuset. Det tar kanske tjugo minuter så det är väl inget stort problem. Problemet är att bussarna mellan stan och jobbet går så dåligt nu sommartid. På vägen dit har jag att välja på att antingen komma 40 min för tidigt till jobbet (och lämna hemmet 1,5 timme innan jag börjar) eller riskera att komma ett par minuter för sent. Och på morgonen nu på helgen gick det skapligt idag men imorgon måste jag vänta nästan en timme på bussen vilket innebär att jag är hemma kvart i nio eller så. När jag tar bilen är jag hemma före halv åtta och sover oftast före åtta. I sämsta fall tar det alltså 3 timmar att åka till och från jobbet, i bästa fall nästan två, om jag tar kollektivtrafiken. Med bilen tar det 2x max 15 minuter.

Så nej, det är inte jättekul. Och nästan dyrare dessutom. Nu ska jag få min cykel till stan så jag kan cykla de dagar som det passar sämt med bussen. Men jag måste erkänna att jag saknar min bil. Kalla mig lat men nånstans lockar det trots allt inte så väldigt mycket att cykla nästan en mil kl 7 på morgonen efter drygt tio timmar av ganska aktivt jobbande. Men jag får väl jobba på det. Det är ju trots allt det miljövänligaste.

Hur vore det om man anpassade busstiderna efter de som åker med dem? En gissning är att de flesta som åker bussen på helgmornarna är nattarbetare på väg hem. Iaf av döma av var de stiger på (utanför boendena). Möjligen några som ska till ett jobb också samt de som tar sig hem efter en hård natt av ett helt annat slag. Varför inte lägga bussen strax efter sju då de flesta, skulle jag gissa, har liknande arbetstider, dvs man slutar kring 7. Inte tio i.

fredag, maj 15, 2009

Fegis-Sara

På väg till bussen till jobbet ikväll mötte jag Robert Aschberg med sällskap, av kläderna att döma på väg ut på galej. Jag vågade dock inte fråga om han läst Gudruns artikel i VK i veckan och vad hans åsikt var i frågan... =)

Snart börjar helgens jobb

Så, lite lugnare nu efter en stund av avreagerande (?) i Azeroth. Jag kan ju inte gå arg på jobbet, det blir nog inget bra. Där gäller det att förmedla goda känslor. Där är tålamod dessutom en dygd.

Känner ganska lite för att jobba hela helgen. Jag vill också vara helgledig. Men förhoppningsvis blir det en bra helg med inte allt för mycket stök och upprörda känslor. Vi får se. Har hört att det är vikarie på avdelningen mittemot som jag samarbetar med också, men jag går in med positiva förväntningar så blir det nog bra.

Att se sig själv som högre stående

Jag är nog lite sur idag. Nästan åt det militanta hållet. Jag är så less på allt vad religioner heter och vad de åstadkommer med huvudet högt överallt i världen. Just idag delas den ilskan av det sätt som man, med vissa stater och unioners godkännande anser sig ha rätt att behandla djur på. Nu ska det alltså inte vara förbjudet att döda djur utan bedövning längre. Är inte lidandet som djur utsätts för på slakterierna nog? Är inte de religiösa slakterna hemska och oetiska som de är? Jag blir alldeles stum. Om djuret inte är rent ät det inte då! Det finns gott om vegetarisk mat i den här världen (vilket också skulle bidra till en miljövänligare värld vilket många åskådningar inte verkar ha så stort intresse av oavsett).

En annan sak är den manliga omskärelse som nu allt fler börjar ifrågasätta. Samma sak där; religionen anser sig stå över de hjälplösa, i det här fallet små barn som inte får rätt att själva välja vare sig om de vill stympa sin kropp eller vilket samfund de ska tillhöra, om något. Det borde strida mot mänskliga rättigheter. Vi arbetar hårt mot kvinnlig omskärelse (som , bör nämnas, drabbar den enskilda flickan/kvinnan hårdare fysiskt) men det är verkligen hög tid att ta strid mot all form av stympning av barn i religiösa syften. Om Gud nu gjorde oss så perfekta varför ska vi då börja livet med att skära av en bit av kroppen?

Jag skulle aldrig drömma om att döpa mina ev barn; jag är själv inte troende och ser inte att jag har rätt att välja en sådan sak i mitt barn ställe. Om mina barn som vuxna människor väljer att bli judar, muslimer, buddister eller kristna, det är upp till dem, anser jag. Men ett dop påverkar inte ens liv på samma sätt som en stympning gör. Det går att minimera till en kvart i ens liv då någon skvätte vatten på ens huvud. Jag är själv döpt men ser det inte som något som har en betydelse för mitt liv eller mina värderingar. Istället valde jag som vuxen att gå ur kyrkan, något som dagens födda svenska inte behöver om deras föräldrar inte väljer att ge dem medlemskap.

Och nej, jag är inte enbart emot vissa religioner. Nästan samtliga religioner bidrar till att göra den här världen till en sämre plats, till en krigsskådeplats. Att sätta sig över andra människor och arter. Inte minst kristna. Vi har tex en svensk kyrka med en ökande förmögenhet i vapenindustrin och det var kristna samfund som på plats i Thailand efter tsunamin villkorade sin hjälp. Så det är överallt. And it piss me off!

Satsa på saker som betyder något istället?

Nu kommer det som många redan förväntat sig. Ett lagförslag som ska tvinga internetleverantörer att lagra ip-adresser och användaruppgifter i ett halvår.

Egentligen förstår jag inte varför man kämpar så hemskt med att göra lagar som inte kommer att bli särskilt effektiva. Det är ju inga problem att placera en proxy utomlands så är det problemet löst. Återigen så tar man sig an problemet från ett helt galet håll, utan att ha koll på tekniken. Är det vad vi lägger skattepengar på? I mitt tycke finns långt många viktigare statliga angelägenheter att lägga pengar på än tandlösa lagförslag.

Valet är fixat! Fi klart för EU!

Jag har tillbringat en viss tid i sängen idag. Tänkte jag skulle försöka sova så att jag är redo för 30 timmars nattarbete under helgen. För att orka med det förväntade stöket.

Iaf så drömde jag vid lunchtid att vi/Fi redan fått en plats i EU-parlamentet, att det var klart och att vi därför inte behövde springa med valsedlar och annat längre. Vår plats var säkrad. Min första tanke var; "åh, så då behöver jag inte fortsätta med allt gratisarbete mer?". Super-ego naturligtvis, men ganska ärligt.

Min dröm är dock inte sann, än. Vi måste delta i valrörelsen som alla andra. Problemet är väl bara att så få låter oss göra det.

torsdag, maj 14, 2009

En annorlunda bibelskola

Jo, M har väl också haft en skum dag. Eller varit den. Han har i vart fall fastnat i en youtube-serie där en ganska charmig med galen kille återberättar bibeln. På sitt sätt.

Här har ni första delen (det blir bara skummare/roligare ju längre fram i serien man kommer):


Weird day

Jag har en skum dag. Nästan helt utan dator. Eller ja, jag har faktiskt pressat mig igenom inte mindre än fem avsnitt av Six Feet Under. Men runt omkring mig är det lite skumt. Inte mycket att skriva om dock.

onsdag, maj 13, 2009

Böcker beställda

Jo, kom ju på att jag hade ett presentkort på adlibris liggande. Så jag beställde tre pocketböcker som jag hoppas ska komma före helgen. Cody Diablos "Den osannolika strippan" (Diablo är strippan som vann en Oscar för manuset till Juno och som chockade röda mattan med sin, förvisso fula men annorlunda, klänning 2008), Richard Yates "Revolutionary Road" (filmomslaget till trots) och Jon Jefferson Klingbergs "Jag tror vi behöver prata faktiskt".

Uppåttjack alltså. Eller ja inte direkt.

Lugn kväll

Är trött ikväll. Eller ja, seg i vart fall. Och lite uttråkad. Och ensam. Eller ja, jag har ju tolv tassar och tre svansar förståss. Som jag tror håller på och planerar bus. Jag hör små dunsar då de hoppar ner från saker och så ett tydligt, snabbt tassande då de skyndar förbi dörren hit till vardagsrummet. De ser dock oskyldiga ut då jag går och kollar till dem.

Ikväll hade en bra film, en varm filt, en kopp te och kanske en okomplicerad stickning varit önskvärt. Och kanske nåt trevligt sällskap som kunde pilla mig i håret. Enkelt, kan tyckas. Istället blir det lite strö-tv (har ingen film jag känner för), en varm filt, te och kanske lite WoW:ande. Riktigt sällskap hade dock varit att föredra. Men man tar vad man har. Jag får fånga in buset här och tvångsgosa.

En insats för demokratin, någon?

Inatt insåg jag att jag sett tokigt i min kalender på nåt vis. Helgen för EU-valet jobbar jag. Vilket innebär att jag borde sova då vallokalerna som bäst ska fyllas med valsedlar. Damn! Inte så att det står och faller med mig men jag har tagit på mig ansvaret och behöves antagligen en del. Min lista över medhjälpare är hittills väldigt kort.

Förra riksdagsvalet lyckades vi på en liten skara människor och 4 eller 5 bilar täcka alla utom fem av Västerbottens vallokaler. Vi gjorde långt över 100 mil den dagen. Det här valet är ambitionen betydligt lägre än så. Umeå är huvudfokus, jag har en person som delar i Robertsfors och ev nån i Skellefteå. Utöver det får väljarna skriva dit partinamnet på en blank sedel.

Btw, om nån känner sig manad att lägga ut lite valsedlar i en förröstningslokal (from 20/5) eller vallokal (på valdagen den 7/6) är det bara att höra av sig. Du måste inte sympatisera med eller rösta på Fi, att se det demokratiska i att ge alla en chans räcker långt.

Om snoppar och bröst

Dagens lästips; Gudrun Schymans debattartikel i Vk.

tisdag, maj 12, 2009

Är syftet uppfyllt?

Idag har jag funderat en hel del på konstnären Anna Odell och hela den där fejk-psyk-grejen. Nånstans känns det som att jag borde stötta henne och hela den konstnärliga friheten, men samtidigt så kan jag inte riktigt tycka att hon lyckades med sitt konstprojekt. Beroende på vad det nu var hon ville uppnå.

På väg hem igår läste jag en intervju i SvD och där sa hon något om att hennes syfte var att synliggöra psykvården, dess makt och därmed indirekt deras tvångsmetoder. Har hon verkligen gjort det? Har inte den stora diskussionen varit huruvida det hon gjorde för att påvisa detta var ett lagbrott eller inte och huruvida Konstfack har blivit en skola för blivande proffsbrottslingar? Har hon verkligen lyckats lyfta en diskussion om psykvården? Kanske jag skulle få den bilden om jag hade möjligheten att besöka hennes utställning, men inte annars.

När jag först läste om det kände jag mig lite ledsen. Jag har också befunnit mig i psykvården, under andra omständigheter än tvångsvård dock, men iaf. Många jag känner har också gjort det, på ett eller annat sätt. Flera upplever att de inte blivit tagna på allvar, att de inte blivit lyssnade till eller fått chans att blotta sig tillräckligt för att få hjälp. Många får inte plats, blir hemskickade utan åtgärd osv. Direkt kände jag att Odell varit med och skapat risk för att ännu fler riskerar att inte bli tagna på allvar. En annan sida, den vårdarbetande, var också tveksam till att "lura" människor som möter en hård verklighet varje dag på jobbet. Men jag ville inte döma utan vänta på det slutgiltiga konstverket. Och så långt jag har möjlighet att se det känner jag inte att jag fått de svar jag önskat.

Jag säger inte att Odells verk inte är konst; konst är konst på nåt vis. Men jag ställer mig frågande till om det är ett så lyckat verk. Kanske hade det blivit annorlunda om inte läkaren läckt hela historien till media, kanske skulle Odell inte låtit andra leda diskussionen, kanske...en massa saker. På sätt och vis kan vi säkert säga att det är ett lyckat projekt då så många (inkl jag själv) diskuterar det och berörs av det. Man kan alltid skriva om en målbeskrivning.

Det där med överaktivt samvete

Då min totala förmögenhet (med 15 dagar kvar till payday) uppgår till 315 kronor kan jag inte säga om det var hedervärt eller incredible stupid att lämna in den hundralapp jag hittade i slutet av kassan på ICA till kassörskan. Sanningen är att jag inte hann tänka att jag kanske skulle stoppa den på mig, jag bara lyfte upp den och lämnade in den. Gissningsvis kommer ingen fråga efter den (jag skulle tro att jag tappat den var som helst, och vem skulle lämna in den?) så jag lutar åt stupid. Men samvetet sa mig annat.

Not even a little bang?

Inatt visades säsongsavslutningen av The Big Bang Theory. Jag har inte sett det än, men vet att det kommer att bli en lång sommar. Substitut wanted.

Här ett skojigt klipp från avsnitt 20:


Lust att andas, men sen då?

Jag vet inte riktigt vad jag ska ta mig för idag. Det finns många alternativ, kan jag säga. Jag har sovit ganska länge idag så att jag ska vara redo för att jobba igen natten jag skulle haft i helgen ikväll istället. Jag funderar på att ta en lång promenad och andas lite. Det stora kruxet är vad jag ska lyssna på. Jag är inne i en kräsen period där inget riktigt känns helt hundra. Lite som med bokläsningen; jag har påbörjat rekordmånga böcker, men sen lägger jag dem på hög och känner ingen lust. På Pocket Shop fanns en massa böcker jag vill läsa (eller vill jag mest äga dem för tillfället?), men jag höll i plånboken och tittade bara.

För snart ett år sen när pappa blev sjuk och dog, tappade jag nästan all inspiration och lust till att skriva eller läsa. Och det höll i sig, det mesta kändes bara jobbigt och krystat och självkritiken blev enorm. Nu har jag fått tillbaka lusten men vet istället inte vad jag vill lägga den på riktigt. Som en skum fördämning som vägrar brista. Eller som inte får brista kanske. (Jag söker här ett ord på "själv-" som bara inte vill komma till mig, men tanken kanske framkommer ändå.)

Borta kiss på t-centralen, hemma kiss i köket

Hemma igen. Som lite både och. Jag tror att man oftast ska vara iväg tillräckligt länge för att bli lite less och vilja åka hem. Eller så är det nog för mig i vart fall. Det kan bli lite halvt annars, tror jag. Det var kul och skönt att vara iväg, men det är skönt att vara hemma också.

Och "någon" (dock inte M, utgår jag ifrån :) hade kissat på köksgolvet som en stilla protest mot min icke godkända frånvaro i helgen. Jag tar det som ett kärlekstecken. Vem har sagt att sådana alltid måste vara av den mest trivsamma sorten?

måndag, maj 11, 2009

Nu kan vi ta släkten på bussresa!


Fick just veta att båda mina bröder klarade uppkörningen idag och numera kan stoltsera med varsitt bussförarkort! Jag är inte så förvånad men väldigt stolt! Stort grattis tokbröder!

Stugan eller landet?

Läser ikapp lite bloggar när jag liks har tid. Ser att fler än jag funderar över mer spännande dialektala skillnader i landet. När jag flyttade upp till Umeå hade M:s familj en stuga vid havet som benämndes "stugan". Det låter ju som en liten låda nånstans (lite som de där ministugorna vi hyrde i Falkenberg när jag var superliten, med exakt ingen tillhörande gräsmatta), men det är det verkligen inte. Det är dessutom två stugor. Med tomt, trädgårdsland och båtplats. Även nu när föräldrarna flyttat dit permanent så bor de "i stugan" och inte på landet.

Söderut åker man nog sällan till stugan utan snarare till landet eller möjligen till lantstället. Undantaget tycks vara Anna-Karin (såklart ;) som är extra eljest och åker till torpet.

När jag tänker på det så omnämner både jag och M vårt tidigare gemensamma hem som "huset", kort och gott. Kanske samma sak?

Hm. Nästan en fråga för ett av mina favvoprogram på P1; Språket.

X2000 -en studie i lukt

Tåget idag är annars en kurs i dofter, tror jag. Även denna gång är jag omgiven av små barn (tre stycken modell mindre) och den här gången innebär det inte bara väldigt mycket ljud utan även burkar med köttbullar (som jag mindes som en bra doft, men inte idag kan jag säga), barnmatsburkar, barnkräks och utkladdad fruktyoghurt. För att nämna några. Jag klagar inte, jag är bara inte riktigt van. Hade jag haft mina lurar med mig så kunde jag helt förskjunkit i andra ljud, nu har jag bara en lur så ljudet från Grey's fick blandas med allehanda barnskrik samtidigt.

Inga tårar på tåget!

Så, nu sitter jag på tåget igen. Inte så mycket direktsol ute vilket gör resan behaglig. Det är knappt två timmar kvar till Sundsvall sen blir det buss resten. Hoppas att det inte är så crowded den här gången.

Såg just på det senaste avsnittet av Grey's anatomy. Sorgligt, romantiskt och lite eländigt på samma gång. Satt här med darrande underläpp och ansträngde mig hårt för att inte ryckas med. Det är annars en företeelse som började där strax före 30 och som inte tycks avta; att jag är lättpåverkad av stämningar och har lätt till att bli rörd och tårögd. Har aldrig varit sån tidigare. Man brukar väl säga att det kommer när man får sitt första barn, men jag börjar tro att det snarare är kopplat till åldern, vilken ofta sammanfaller med barnskaffande kanske. Nä, jag får byta till nåt roligare.

söndag, maj 10, 2009

Gående sallad någon?

Efter Djurgården behövde vi middag så vi fortsatte promenera en massa massa (det tycks vara vår grej). Vi hamnade mitt i nåt massivt polispådrag i samband med vad vi gissade var ett statsbesök som skapade lite trafikkaos och förvirring. Efter en ganska lång stunds sökande efter bra vegetarisk mat (jag måste börja kolla upp det där) satte vi oss på en italiensk restaurang som verkade ha bra pizzor om inte annat. Det var väl ingen jätteupplevelse men helt okej. Vi avstod dock från salladen då vi i väntan på att bli serverade just det såg hur servitrisen flyttade samma salladsskål från det ena bordet till det andra för att till sist hamna hos oss. Det kändes väl inget vidare fräscht. Hur länge den cirkulerat bland alla bord var lite oklart.

Så mycket promenad har det blivit idag. Promenad, pratande, småturistande och så vidare. Lite oväntad solbränna i ansiktet också. Väldigt roligt har det varit, jag känner mig inte riktigt färdig för att fara hem faktiskt. Om man bortser från den unkna doft som Sthlm har i innerstan under sommaren måste jag säga att den visar sig allt mer tilltalande för undertecknad. Men Umeå är ju Umeå och imorgon bitti far jag upp och hem igen. Det blir ganska skönt det med.

Turista: Djurgården och Moderna Museet

Oj, Sara är alldeles slut i benen. Vi lämnade Fiskis vid elva-tiden i förmiddags och kom hem omkring åtta ikväll. Dagen har i stort sett spenderats med att promenera. En massa.

Miss J på grillningen igår kväll

Det regnade när vi for till stan men så visade sig solen lagom tills vi kom till Slussen. Så istället för att gå direkt till Moderna Museet, vilket var planen, hoppade vi på Djurgårdsfärjan. Vi klev av vid Grönan och promenerade sen förbi Skansen, en massa flotta hus och gröna parker ut till Rosendals trädgård där vi fikade lunchmacka och spanade in växter och annat. Sen promenerade vi vidare norrut och gick tillbaka mot Djurgårdsbron längs med öns norra strand. Väldigt fint och alldeles stilla. Sen ville jag åka båt igen så vi passerade bron, köpte glass och gick via Junibacken och ett antal museum bort igen till Gröna Lund. Lagom på båten började det regna igen.

Lite grönområde på Djurgården

Därefter blev det buss typ 200m eftersom vi gjorde lite beräkningsfel och gick av för tidigt (för att ha bott i Sthlm ett par år måste jag säga att grabben J har lite dålig koll; det är nästan jag som har mest koll åt vilket håll vi ska... :) så vi gick i halvregn bort mot Moderna.

Utanför Moderna Museet

Moderna Museet var väl lite spännande. En väldig massa saker jag inte alls kände att jag begrep mig på (all konst är verkligen inte för mig), men en del kul också. Framför allt tror jag att jag (förutom de mest kända verken) uppskattade den tillfälliga fotoutställningen en trappa ned där bland andra Larry Clarks ganska läskiga bilder från 70-talet visades. Men vid det laget var vi båda grymt trötta och hade märkligt ont i fötter och ben (något som delvis försvann när vi väl var ute igen vilket fick oss att snabbt skylla på golvet på moderna) så vi orkade inte riktigt med hela den stora utställningen. Det får bli ett återbesök helt enkelt.

Edit: Lägger upp några bilder också. Har mest turistfotograferat (alt dumfotograferat) vilket kändes trist när jag kollade igenom det. Inget jättekul att visa egentligen, men några bilder måste det ju bli.

Vad gör man i Stockholm?

Det var som väntat en kul kväll. Det höll sig drägligt varmt även för en frusen som jag, ganska länge. Stockholm är inte så dumt ändå. Det har sin charm, får väl erkännas.

Men det blev ganska tidigt, jag var ordentligt trött (som vanligt efter möten, det suger verkligen musten ur mig) så jag sov nog kring midnatt. Kanske låter trist för en lördag men idag är jag pigg och i stort sett färdig redan för att göra nåt annat. Frågan är bara vad vi ska hitta på? Gusten tycks ha flytt fältet ett tag så det blir väl jag och Miss J som gör Sthlm idag. Vad gör man en sån här solig dag? Besöker man nåt, ser man nåt eller bara hänger man nånstans? Jag har SL-kort men inte så väldigt mycket pengar i övrigt så det får bli nåt billigt. Ska försöka inventera kultursidorna på nätet kanske i jakt på en skojig dag.

lördag, maj 09, 2009

Möte sen grilla!

Ytterligare ett trevligt möte med valberedningen avklarat! Det är skojigt med kul och inspirerande människor. Passade på att fylla en kasse med valsedlar inför EU-valet som stundar. Inte för att jag eg behövde mer packning att släpa på men ändå. Hade funderingar på att sluta upp med de inför valet arbetande fiorna vid Sergels torg, men valde att fara till Fiskis med alla valsedlar istället.

Nu är det visst planerat att grilla och kanske kanske ta en folkis eller ett glas vin nere vid havet med grabbsen. Låter väl inte så fel? Bara hoppas att resten av befolkningen inte tänkt samma sak. Det blåser lite så alldeles tokskönt är det kanske inte, men när solen tar sig igenom är det en väldigt fin kväll. Återkommer!

Köksbordsdiskussioner och valberedande

Väl framme i Fisksätra igår kväll blev det väldigt trevligt. Vi gjorde grekisk sallad och satt sen och pratade i köket hela kvällen lång. Jag, herr Joakim och Gusten. Allt ifrån fildelning och lite programmeringsgrejs till konstig frukt och Mao. Det var ett tag sen vi hade tid så det var väldigt kul.

Idag är det möte med valberedningen som gäller. Antagligen inte hela dagen men en stor bit av den iaf. Det ska bli kul att träffa dem igen och se vad vi kan komma fram till den här gången. Många intressanta idéer nämndes redan förra gången, kanske några av dem får mer liv idag.

Sen vet jag inte riktigt vad som händer ikväll, men något ska jag väl hitta på med grabbsen här. Jag hoppas bara att regnet far iväg och att solen tittar fram istället. Det vore inte fel.

fredag, maj 08, 2009

Nämn ett tillfälle som de funkar på?

Yes! Sommaren är räddad!

Tågfunderingar

Det blev lite TBBT istället. Vad kan bättre pigga upp humöret? De senaste avsnitten är guld verkligen.

En dryg timme kvar till Stockholm. Tydligen 3 minuter försenade. Inte mycket att bråka om. Av döma av mina mer kontinuerligt X2000-resande vänner på facebook är långa förseningar och strulande tåg mer regel än undantag. Konstigt nog kan jag inte minnas att det varit så någon gång när jag åkt mellan Sundsvall och Stockholm. Det är väldigt bekvämt att åka tåg iaf. Ska som sagt bli skönt med snabbtåg hela vägen om några år. Fast häromdagen hörde jag att det blir försenat eftersom det inte finns pengar till sträckan Härnösand-Sundsvall. Låter ju lite makalöst; hur långt är det? 5 mil? Ingenting i sammanhanget.

Snart framme iaf. Ska läsa lite sista timmen innan jag möts av en gissningsvis jobbtrött Joakim på centralen. Ser fram emot det.

Resande barnens dag?

Nu har jag suttit på X2000 en liten stund och även här är det ett par barn precis bredvid. Men de är mer åt det söta hållet och funderar över om man inte egentligen åker hem om man åker baklänges? Mamman har dessutom preparerat med sagoböcker och målarsaker så de stimuleras hyfsat. Skönt, tycker Sara och funderar över om barn verkligen är hennes grej egentligen...

När jag ändå smågnäller lite måste jag beklaga mig över att mitt blodtryck bestämde sig för att inte existera typ just idag. På bussen var jag yr och rent svimfärdig trots att jag satt stilla. En stund var det så illa att rörde jag på huvudet för mycket svartnade det för ögonen. Nu har jag följt Annas råd och ätit lite lakrits, samt försökt få i mig fika trots mindre illamående och nu börjar det bli bättre.

Insåg just att min handsfree till mobilen går att göra om till "vanliga lurar" så nu ska jag se nåt Desperate Housewives-avsnitt på datorn, tror jag.

Trånga bussar och fejkgråt

Nu är jag iväg. Eller ja, det har jag ju varit sedan strax före tio i förmiddags. Men det är först nu som det funkat att ha datorn framme på ett bra sätt. På bussen var det så himla trångt då framförvarande hade sitt säte bkåtlutat så att jag knappt fick plats med mig själv. Undrar om det verkligen är en funktion som är livsnödvändig?

På bussen var det rätt mycket barn idag. De flesta lugna men såklart gällde inte det den 5-6-åriga tjej som satt snett mitt över från mig. Antingen så kutade hon runt i gången (föräldrarna verkade inte tycka det här med säkerhetsbälte var så viktigt) och tjoade eller så klättrade hon runt på sätet och lät typ "eeeeheee" hela tiden. Verkligen hela tiden. Ni vet sånt där fejkgråt utan gråt. Familjen pratade engelska men fejkgråtljud verkar vara universellt. Till en början brydde jag mig inte så mycket men efter några timmar var det inte riktigt lika kul längre. Föräldrarna måste haft bomull i öronen eller nåt.

Till råga på allt glömde jag mina i-pod-lurar varför jag inte heller kunde sjunka in i nåt annat ljud.

Ett litet miljöombyte blir det

Då var det dags att röra på sig lite igen. Möte med valberedningen på lördag i Sthlm så jag reser ner idag. Tar ju en stund om man undviker flyget. Men ska bli ganska trevligt med lite restid också, hoppas jag. Gillar att åka tåg och väntar ivrigt tills dess att det ska kunna gå ta snabbtåg hela vägen. Bussen ner till Sundsvall är väl sådär rolig egentligen.

Får väl se om jag får tid att notera några spännande iakttagelser på vägen!

torsdag, maj 07, 2009

No more Scrubs for you

Okej då. Lite småsorgligt kändes det faktiskt de sista fem minuterna av de kanske absolut sista Scrubs-avsnitten. De lyckades frammana den känslan jag hade av serien när den var som allra bäst. I'm gonna miss it.

Vissa blir bara yngre med åren

Imorgon har nya Star Trek biopremiär. Spännande, även om jag får erkänna att jag inte är en Trekkie sedan tidigare i nån större utsträckning. Det visades en trailer i söndags när M och jag såg Wolverine varpå jag blev lite fundersam av alla unga människor:

S: Var de inte väldigt unga?
M: Det är du som blivit gammal.
S: Ah.

Nu har jag dock förstått att den här filmen liksom Wolverine utspelar sig före allt annat. Hur Spock blev Spock och träffade på Kapten Kirk. Så det är inte bara jag som blivit gammal, Spock har också blivit ung. Och fått "lastgamla" Winona Ryder som mamma (trots att hon bara är 6 år äldre än Zachary Quinto som spelar Spock).

Mm, det hela får mig något skeptisk, men jag vill ändå se filmen.


Att göra en njutfull plåga kort

Jag har bestämt mig för att se färdigt de två sista säsongerna av Six Feet Under så snart som möjligt. Lite som att dra av ett plåster snabbt. Sen måste jag se något roligare. Men det går lite långsamt att få dem från Lovefilm; det är så få avsnitt på varje skiva (man får inte en säsong i taget utan en dvd-skiva, som oftast innehåller 2-3 avsnitt), så jag tänkte att videobutikerna i stan borde ha dem till uthyrning. Men inte. En massa andra serier fanns men naturligtvis inte just denna. Och den är tydligen för gammal (utan att ha kultstatus för då hade det också funkat) för att finnas för nedladdning i hyfsad kvalité. Så jag får helt enkelt vänta snällt vid brevinkastet.

Promenad-dag

Solig dag idag. Väldigt skönt. Tog en promenad till järnvägstationen och hämtade ut mina biljetter för Stockholmsresan i helgen. Passerade centrum förbi båda torgen och gågatan däremellan. Det var folk bänkade överallt, verkligen proppfullt med sollapande människor. Jag fick verkligen känslan av att jag gick på en catwalk då de flesta satt stilla och jag tvingades gå där emellan. Så jag snabbade på stegen lite, skakade av mig den plötsliga känslan av skräck och tassade vidare mot stationen. Märklig känsla verkligen.

På vägen hem tog jag en gigantisk omväg, bl.a via älvpromenaden och gick nog totalt runt 3 timmar. Jätteskönt. Lagom där det fläktade och var skugga, nästan varmt i min svarta tröja och blå jeansjacka när det var stilla och sol. Men skönt. När jag ändå hade ångan upp och liks var genomsvett fortsatte jag hålla fart och jagade undan alla dammråttor i lägenheten när jag kom hem. Duktig Sara.

onsdag, maj 06, 2009

Farewell Scrubs!


Inatt sänds troligen det absolut sista Scrubs i USA. Trist på ett sätt, men samtidigt känns det som att alla avsnitt denna sista säsong har som räknat ner till ett avslut. Alla relationer har blivit bra, gamla trådar lösts upp osv. Det har definitivt inte varit den roligaste säsongen, men Scrubs är alltid Scrubs. Som tur är har TBBT varit ett bra substitut när Scrubs sjungit på sista versen.

Jag har inte läst så mycket om hur planen ser ut, men det har väl inte stängts alla dörrar för att det kommer en fortsättning, men då utan de flesta av de ursprungliga skådisarna. Som Zack Braff tex. Och det blir bara inte samma sak. De har ju försökt lansera de nya AT-läkarna som nån slags ny generation, men jag kan inte säga att det funkar fullt ut på mig.

Ser fram mot, med visst vemod trots allt, att se sista avsnittet nån gång imorgon.

Nån dag ska jag ha ett jobb som jag inte är konstant trött av

Steg upp ganska tidigt idag för att kunna vända på dygnet. Så nu är jag en riktigt seg sak. M kom hit och lagade mat åt mig, lyxigt och bra. Gott var det också, såklart. Dras med lite huvudvärk idag men det blev betydligt bättre när jag fått i mig lite mat. Har nog slarvat lite ett par dagar.

Hade en halvstrulig natt på jobbet. Har ett snyggt, ömt rivmärke på armen och lite andra småblessyrer, men över lag gick det ganska bra. Men det känns lämpligt med 6 lediga nätter nu när jag är sådär lite lagomt less.

Kuppa med mig!

Det här fick jag på facebook idag och bara måste ju sprida vidare. Klart vi vill se Glesbygd'n på Trästock även i år! Deras spelning förra året var lysande. Så rösta du med:

"Vi utlyser en kupp!
Vi har gjort det förut och vi tänker göra det igen. Vi tänker spela på Trästockfestivalen i år också!

Men för att detta ska bli verklighet måste ni hjälpa oss att övertyga karlslokarna som sitter och bokar banden. Vi tyckte själva att vi dukat ordentligt för oss med våra 2 tidigare framträdanden, men i år verkar vi inte vara bjudna till bordet!

Det är enkelt!
Gå in på http://www.trastockfestivalen.se/2009/ och rösta fram oss. Som tack för hjälpen lovar vi att bjuda på färgglada raketer, upplysta ballonger och ett nytt, oförglömligt väckelsemöte!

Tycker ni att det inte räcker med att fylla i formuläret på deras sida, maila då joakim@trastockfestivalen.se!

Puss och kram, älskade vänner!"

tisdag, maj 05, 2009

Det gäller att se framåt

Inte mycket bloggat idag heller. Har mest sovit faktiskt. Hade en ganska stökig natt på jobbet igår. Dessutom hade jag inte lyckats sova innan så när jag kom på jobbet på kvällen hade jag varit vaken sen strax efter sju på morgonen. Inte alldeles bra. Vid tretiden när det faktiskt vart en lugn timme var jag så trött att jag knappt kunde hålla upp ögonen. Fick gå ut på balkongen en stund och nadas frisk luft (det är alltid slut på syre på mitt jobb) vilket faktiskt gjorde susen.

Så jag stupade i säng imorse och sov förbi alarmet och vaknade först kvart över fem. Inte mycket tid att få saker gjorda på alltså. Men det var skönt att sova. Och så såg jag sista avsnittet på säsong 3 av Six Feet Under (och har mersmak såklart, två säsonger till finns det!). Nu har jag bara denna natten också sen är jag ledig 6 nätter tror jag. Stockholm till helgen också. Jag har en förhoppning om att kunna hitta på nåt kul (men billigt) med sambokillarna jag flyttar in hos under helgen. Vi får väl se. Lite miljöombyte blir det i vart fall, även om Sthlm känns lite som mitt andra hem numera.

Nu; back to work!