måndag, september 21, 2009

Hade det inte varit än mer spännande om de gjort honom värmländsk?

Vi har fått en svensk David Prowse minsann! Det var inte illa. Skådespelaren och skåningen Thomas Lindblad fick en liten gangsterroll i senaste Millenniumfilmen men på premiären blev han mer än lindrigt förvånad då han insåg att han blivit dubbad med en stockholmsk röst. Jag har svårt att se att det skulle ha varit sån tidsbrist att man inte kunnat ringa upp honom och åtminstone förvarna.

Samma sak var det alltså med David Prowse som spelade Darth Vader i Star Wars tre äldsta filmer på 70- och 80-talet. Han blev (även i hans fall på premiären vill jag minnas) varse om att hans "dialekt" (han har en brittisk brytning) inte dög som röst till Darth Vader när han utan förvarning blivit dubbad av James Earl Jones numera legendariska röst. Men, han lär inte ha tagit det alltför hårt eftersom han återkom och gjorde Darth Vader i alla tre filmerna. Måste dock ha varit ett hyfsat enkelt jobb att inte behöva sätta replikerna klockrent då inte ens hans ansikte syns under den där respiratormasken som lord Vader bär. Lite Chewbacca över det.

Personligen är jag mest glad att det inte är tyska skådespelare dubbade till svenska i Millenniumfilmen, vilket annars tycks vara den nya trenden nu...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Knasiga Stockholmare som bor i fel ände av landet och som inte har insett att världen är inte platt samt talar som en trasig gummianka.BIG :)

Pelle

Sara sa...

Haha, ja för vi vet ju alla att rätt ände är norrland, så skulle de gjort rätt skulle de låtit en riktig norrlänning dubba honom, inte sant? ;)

Bloggerskan sa...

Alltså, värmländsk knutte hade nog varit lite svårt i den rollen. De låter väl mest goa och glada. Norrlänningen funkar inte heller. Det enda jag kan komma på är skåning eller stockholmare. För inte fan snackar Thomas Möller stockholmska, eller?

Sara sa...

Haha, nej det är förståss sant. Kanske räcker att Paolo Roberto är med som komiskt inslag (gissar jag iaf, jag har ju inte sett den än).