onsdag, september 09, 2009

Dagen efter utnämningen

Dagen efter utnämningen av Umeå som kulturhuvudstad 2014 och jag har nog funderat lite. I mångt och mycket håller jag med Johan och hoppas liksom han att kultursatningen inte blir för smal eller för enspårigt "finkulturig", vilket det ofta tenderar att bli. Utan att ha varit alltför involverad i det hela så känns själva politikergruppen som arbetat med projektet ganska homogen och kanske lite anonym. Men jag vet inte exakt hur de har utnyttjat kontakter och grupper utanför den politiska kretsen.

Jag läser om planer på konstgjorda norrsken, ljusshower på älven osv och hoppas någonstans att det inte stannar vid det; vid det som syns mest och som är pampigt för ögat och att resten mest blir lite skval. Skateparken är annars ett bra exempel på en vettig satsning och jag hoppas att man fortsätter stödja projekt som "You skate girl" osv.

Det intressanta med motargumentet som i tidningar och på bloggar förs fram om att "alla inte är intresserade av kultur och att satsningen därför inte gynnar alla", tycker jag är lite spännande. Jag är övertygad om att alla människor nyttjar och tycker om kultur, men att det är vad man anser vara kultur som skiftar. Alla tänker nog inte heller att just deras intresse skulle kunna hamna under benämningen kultur.

Inga kommentarer: