torsdag, september 03, 2009

Att ducka för hysterin

Jag gör verkligen mitt bästa för att inte drabbas av den hysteri som är kring denna svininfluensa. Men ibland är det svårt. Speciellt när man har historia av svår dödsångest och media bara fläker ut svarta rubriker över hur vi alla typ kommer att dö nu i höst. Jag försöker vädja till mitt eget intellekt, och oftast funkar det, men ibland tränger rädslan igenom.

Men, jag vet att det inte är någon större fara och jag är fortfarande tveksam till att vaccinera mig och kommer troligen inte att göra det. Jag har försökt läsa en massa om det från infektionsspecialister som står på båda sidorna av åsiktsfältet och jag lutar åt att en vaccination inte alls är särskilt behövlig för min del. Jag arbetar förvisso inom vården men med gamla människor, som inte drabbas mer än de brukar av influensa och dessutom sällan mer allvarligt än vad de brukar. Och att vaccinera mig för att minska sjukfrånvaron på jobbet tilltalar mig inte (något som erbjuds oss varje år).

Men, jag önskar att media kunde ta lite mer ansvar och sluta vara så hysteriska. Nästan alla skriver nu förvisso små artiklar om att man måste dämpa hysterin men samtidigt låter man den egna tidningens medarbetare skriva just de hysteriskapande artiklarna. Ett exempel på en till synes hysterisk journalist är Expressens Anna Bäsén som inte gör annat än uppvigla till ångest. Så, på vilket sätt tar egentligen media ansvar för att inte skapa hysteri?

Inga kommentarer: